盐烧鸟,郑州 / 徽宗设计研究室

自然与美食的交互

项目标签

位置:
类型:

感谢 徽宗设计研究室(联系邮箱:1372804728@qq.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Huizong Design and Research Office on gooood
Appreciations towards Huizong Design and Research Office (Contact: 1372804728@qq.com) for providing the following description:

做为一个空间设计者,一个制定空间计划的严密参与者,同时也是一个开店后便云淡风轻的旁观者。设计伊始,试图去做的是在脑海中勾勒出一种画面:熙熙攘攘的人群,在昏黄泛着烛光的木梁下,喝一杯酒,吃一碗肉,四目以对,谈笑风生。伴随着这样的画面感,开始了整个空间内部到立面的创作。

As a space designer, a strict participant in the development of a space plan, but also  a casual observer after opening the restaurant . At the beginning of the design, what I tried to do was to create an image in my mind: a crowd of people are  drinking a glass of wine and eating a bowl of meat under the wooden beam in the dim lamplight, four eyes locked each other, talking and laughing cheerfully. With these images, I start to the creation of the whole space from the interior to the facade.

▼项目外观,external view of the project ©李研彤

我不断把大脑这个最强建模器中的意识形态,体积,画面,材质,氛围感,一点点的表现在设计图中,直到它们的表现效果已恰到好处地达到我追求的大体意境。空间着实不大,把吧台推至户外,内应外合,使服务容量达到极限,创造室内外无间的就餐条件和氛围。室外吧台旁置一火炉,无论春冬,人们均可感受自然与美食的交互。

I constantly reflected the ideology, space volume, images, materials and atmosphere with the brain——the most powerful modeler in design drawing step by step, until their visual effect reached the general artistic conception that I was pursuing properly. The space is not large, I pushed the bar to the outdoor, connected the inside to the outside, so that the service capacity could be the maximum, and to create indoor and outdoor dining conditions and atmosphere. Setting a stove next to the outdoor bar, people may feel the interaction between nature and food no matter spring or winter.

▼室内外无间的吧台,bar creating indoor and outdoor dining conditions ©李研彤

入一窄门,便是别有洞天,传统榫卯木构屋顶,与墙面交界处用镜面处理,使榫卯屋顶木构无限延伸至墙后,仿佛另外空间。整个古老与现代反差的气息笼罩着室内客人,昏黄的灯光使木纹肌理若隐若现,仿如隔世,在晚唐一客栈内,所有风口均由唐代格栅处置。火山岩墙面的火烧红铜和吧台上方的炭烧乌木装置,是增添烧鸟店「烧」的特质。试验性的把宣纸和玻璃通过现场3M胶反复贴合,组成户外灰空间的屋檐。江户到昭和年间的古董器物,充斥着整个室内的角角落落,是空间的「精神食粮」。

When you step into the narrow door, you will have feeling in another world . The traditional mortise and tenon wooden roof is treated with mirror at the junction with the wall, so that the mortise and tenon wooden roof extends infinitely behind the wall, as if it were another space. The atmosphere of the contrast of ancient and contemporary enveloped the people here, the dim and yellow lamplight makes wood grain texture partly hidden and partly visible. You would feel like stay in the late Tang Dynasty, all air outlets are covered by grille of Tang Dynasty. The burning red copper on the wall of the volcanic rock and the charcoal burning ebony above the bar in order to highlight  the “burning” characteristics of the Yakitori. The eaves of outdoor gray space are formed by repeatedly lamination of rice paper and glass with 3M adhesive on the site. There are some antiques from the Edo to the Showa period fill in the whole room, and we call that the “spiritual food” of the space.

▼室内空间概览,overall view of the interior space ©李研彤

▼可以看到室外环境的室内吧台,interior bar with view to the outdoor environment ©李研彤

▼吧台细部,details of the bar ©李研彤

▼就餐区,木结构形成古老的氛围,dining space, wooden construction creating an ancient atmosphere ©李研彤

大功告成的「盐」,最终不辱使命,创造了这片区域的第三空间,每天傍晚到夜间,客人络绎不绝,在此地攀谈,交融,分享心情与美食。使我不禁想到纪德的一句话:你永远也无法理解,为了对生活发生兴趣,我们付出了多大的努力。

The accomplished “salt”, was finally fulfilling its mission, has created the third space in this area. Every evening to the midnight, people come and go. They share mood and delicious food in the place. It makes me think of a quote by Gide: You could never understand how hard we have to work to get interested.

▼餐厅细部,details of the restaurant ©李研彤

项目名称:盐烧鸟
设计方:徽宗设计研究室
联系邮箱:1372804728@qq.com
项目设计&完成年份:2020年9月份
主持设计:姚清轩
设计总监:侯豫 

团队:张千千,徐莉莉,焦龙飞,秦晨,李晓凤,刘明帅,汪红升,张建,郭芝良
项目地址:中国郑州
建筑面积:103m²
摄影:李研彤
合作方:轩图工程设计
客户:私人
主要用材: 仿古面瓷砖 胡桃木 钢化玻璃  定制贴膜  红铜  蒙古黑花岗岩 火山岩 绢布 镜面不锈钢

Project Name: Yakitori
Design: Huizong Design and Research Office
Contact e-mail: 1372804728@qq.com
Design & Completion Year: Sep.2020
Chief Designer: Yao
Design in Charge: Louis
Team: QianQian Zhang, LiLi Xu, LongFei Jiao, Chen Qin, XiaoFeng Li, MingShuai Liu, Henry Wang, Jian Zhang, ZhiLiang Guo
Project Location: Zhengzhou.China
Gross Built Area: 103m²
Photo Credits: YanTong Li
Partners: XuanTu engineering design
Clients: Personnal
Main Material: Antique face tile  Walnut  Stalinite  Custom sticker Metal   Mongolian black granite Volcanic rock Silk cloth Mirror stainless steel

More: Huizong Design and Research Office on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »