Utopia, a Library and Academy for Performing Arts in Aalst (Belgium) by KAAN Architecten

Utopia that rejuvenates the urban landscape

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢 KAAN Architecten 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood
Appreciation towardsKAAN Architecten for providing the following description:

阿尔斯特表演艺术学院和图书馆由阿尔斯特市政厅在2015年发起公开竞赛,最终由卡恩建筑(KAAN Architecten)设计,命名为“乌托邦”,将正式对佛兰芒城市阿尔斯特开放。8000平方米的砖结构建筑包括了一栋引人注目的19世纪后期历史建筑,在优雅地回应功能需求的同时重振城市景观。

Utopia, the Library and Academy for Performing Arts, housed within a brand new building designed by KAAN Architecten, has opened its doors to the Flemish city of Aalst, following an open competition launched in 2015 by the City Council. The 8.000 square-meter brick structure incorporates a striking historic building from the second half of the Nineteenth century and rejuvenates the urban landscape while elegantly giving expression to the required functionality.

▼建筑外观,exterior view

托马斯莫尔的著作《乌托邦》由阿尔斯特市公民德克马滕斯首先出版,这也是项目名称的由来。新建筑插入到城市肌理中,强调了城市中心特色的不规则街道和私密空间,并与之互动。 沿着街道Esplanadestraat,Graanmarkt和Peperstraat将有三个新广场建成。

Taking its cue from Thomas More’s acclaimed book “Utopia”, first printed by prominent Aalst citizen Dirk Martens, the new building has been slotted into the urban fabric to enhance the characteristic irregular streets and intimate spaces of the city center, and to interact with them. Three new squares have been created alongside Esplanadestraat, Graanmarkt and Peperstraat.

▼项目包括了一栋引人注目的19世纪后期历史建筑, the brick structure incorporates a striking historic building from the second half of the Nineteenth century

所谓Pupillenschool,是一座1880年建造的建筑,是士兵的子女在16岁前受教育的学校。这座建筑也被融入在卡恩建筑的设计中,现在它已成为新建筑的基石。无论是在室内还是室外,历史悠久的外墙与慷慨的空间以及砖砌与浅灰色混凝土元素的对话都完美融合。

The so-called Pupillenschool, a building from 1880 was formerly a school where children of soldiers were educated until the age of 16 when they could register for a regiment. It has been embedded into KAAN Architecten’s design and is now the cornerstone of the new building. Both outside and inside, the historic façades blend perfectly with the generous spaces, while the brickwork dialogues with light gray concrete elements.

▼广场视角,square view

▼新建筑插入到城市肌理中,强调了城市中心特色的不规则街道和私密空间,the new building has been slotted into the urban fabric to enhance the characteristic irregular streets and intimate spaces of the city center

“乌托邦”与城市及居民密不可分,通过从砖墙上仔细切割出的高大宽阔的开口互相打量。 大楼入口位于阅读咖啡厅和礼堂之间的小广场上。在宽敞的大厅中直行,建筑物的内部开放景观从地面延伸到天花板,悬挂在空间中的是数个厚实的混凝土楼板,如同漂浮着一般。每一块都悬挂在不同的高度,每层楼均设有书架和阅读桌,面朝中庭和历史建筑的砖墙立面。此外,一个11.50米的书柜伸向天花板,并装满了阿尔斯特居民捐赠的书籍。

Utopia, the city, and its residents are inextricably linked, and can gaze at each other through tall and wide openings, carefully sliced out of the brickwork. The entrance to the building is located on an intimate square between the reading café and the auditorium. Moving through the wide hall, the open interior landscape of the building unfolds from floor to ceiling, and cantilevered into the space are several thick concrete floors that appear to float. Hanging at varying heights, each level features bookshelves and reading tables, while looking into the atrium and towards the brick façade of the pre-existing building. Moreover, a 11.50 meter high bookcase stretches towards the ceiling, filled with books donated by each Aalst resident.

▼图书馆大厅内部的开放景观从地面延伸到天花板,厚实的混凝土楼板如同漂浮在其中,moving through the wide hall, the open interior landscape of the building unfolds from floor to ceiling, and cantilevered into the space are several thick concrete floors that appear to float

▼阅读区域,reading area

▼室内细部,detailed view

混凝土结构如同被书籍支撑着,而实际上书柜背靠混凝土片墙,使得地板悬臂伸出而无需额外的支撑。楼梯呈锯齿状向上延伸,在华丽的中庭和阅览室周围如雕刻般的存在。 与此同时,天花板已经被简化到几乎不存在的地步。拉伸的金属色网格遮挡住了所有的技术系统,同时柔和了强烈的日光营造了白天愉快的氛围。

The concrete structures seem to be supported by books. The bookcases are pushed up against concrete discs which allow the floors to cantilever out without extra support. Mimicking the treads, the stairs zig-zag upwards, giving the staircase a sculptural presence at the periphery of the magnificent atrium and reading room. The ceilings have been minimalized to the point of being almost undetectable. All the technical systems are concealed behind a stretched metal-coloured mesh that softens the strong daylight and creates a pleasant atmosphere during the day.

▼历史建筑的砖墙立面和高大的窗洞被保留下来,the brick wall and the tall and wide openings were maintained in the building

除了首层的礼堂外,表演艺术学院位于阅读中庭两侧的两层。在新大楼内,芭蕾舞室,彩排演播排室和教学场所的窗户与房间本身一样高大宽阔,一览城市景观的同时给予城市一瞥,表达出立面构图。秉承相同的表达语言,Pupillenschool的窗户栏杆被移除,略微高起的一楼的窗台也被降低了不少。声学设计是卡恩建筑的基本设计工具:在图书馆阅读不会受到音乐课和排练的干扰。悬挂的混凝土地板替代了旧建筑中的木地板,作为隔音屏障的门和双层玻璃窗能捕获每一个钢琴音符。

▼礼堂,auditorium

▼教学空间,teaching space

▼芭蕾舞室,ballet room

▼室内细部,interior detailed view

Apart from the ground floor auditorium, the Academy for Performing Arts is housed on the first two floors, flanking the reading atrium. Within the new building, the ballet room, rehearsal studios and teaching spaces have windows as tall and wide as the rooms themselves, providing a view onto the city and a glimpse inwards from the city, while giving expression to the façade composition. Using the same expressive language, the railings of the former Pupillenschool’s windows have been removed and the windowsills of the piano nobile have been significantly lowered. Acoustics was a fundamental design tool for KAAN Architecten: the reading in the Library should not be disrupted by music lessons and play’s rehearsals. Suspended concrete floors replace the original wooden floors, doors are transformed into sound barriers, and double glazed windows capture each single piano note.

▼交通空间,circulation

建筑的外墙大部分由新砖砌体组成。在对佛兰芒市的主要颜色进行研究后,建筑师选择了名为“阿尔斯特红”的深色砖。为了突出乌托邦的双重性,这些长而薄的砖(50 x 10 x 4厘米)以水平格式铺设,以平衡垂直导向的旧学校立面。

Much of the building’s exterior consists of new brickwork. The predominant colours of the Flemish city were studied and the architects chose a dark brick called “Red Aalst”. To accentuate Utopia’s duality, these long flat bricks (50 x 10 x 4 centimeters) have been laid in horizontal format to complement the vertically-oriented old school façades.

▼砖砌立面细部,brickwork facade detail

“乌托邦”在注重开放性的同时也强调可持续性。该建筑获得了优异的BREEAM评级:建筑材料和劳动力都在当地解决,施工过程中使用低能耗机器,太阳能电池板,地热,LED照明都被集成在设计中,对雨水进行再利用与收集,并且从拆除建筑中保留的230,000块砖在其他地方被重新使用。

Utopia’s openness also exudes sustainability. The building has achieved an BREEAM Excellent rating: materials and labour were locally sourced, low-energy machines were used for construction, solar panels, geothermal heat and LED lighting have been integrated in the design, rainwater is recuperated and buffered, and 230.000 bricks were chipped away and reused elsewhere.

▼窗景,view from interior

卡恩建筑与城市肌理互动的设计初衷已经达成:“乌托邦”已经成为阿尔斯特市中心的坐标,市民们都渴望能在日常生活中享受这个城市新地标。

The desire of KAAN Architecten to interact with the urban fabric has been achieved: Utopia is already a reference point in Aalst city center, with citizens eager to enjoy and welcome a new landmark in their everyday lives.

▼夜景,night view

▼场地平面轴测,site plan axon

▼场地平面图,site plan

▼地下一层平面图,plan level -1

▼首层平面图,plan level 0

▼二层平面图,plan level 1

▼三层平面图,plan level 2

▼南立面图,south elevation

▼北立面图,north elevation

▼东立面图,east elevation

▼西立面图,west elevation

▼横剖面图,cross section

▼纵剖面图,longitudinal section


乌托邦 – 图书馆和表演艺术学院
地点:乌托邦1,阿尔斯特(比利时)
建筑师:Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
项目组:Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Narine Gyulkhasyan, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park, Giulia Rapizza
客户:Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst(AGSA)
设计阶段:2016年3月 – 2018年5月
施工阶段:2016年8月 – 2018年5月
总建筑面积:8309平方米+ 235平方米(自行车停车场)
主要承建商:Groep Van Roey NV, Rijkevorsel(比利时)
顾问建设:UTIL Struktuurstudies, Schaarbeek(比利时)
顾问技术装备:Studiebureau R. Boydens NV, 布鲁日(比利时)
水和电气装置:Studiebureau R. Boydens NV, 布鲁日(比利时)
消防:ABT, 代尔夫特(荷兰)
声学:Tractebel Engineering SA, 布鲁塞尔(比利时)
可持续性:Studiebureau R. Boydens NV, 布鲁日(比利时)
Utopia – Library and Academy for Performing Arts
Aalst, Belgium
Location: Utopia 1, Aalst (Belgium)
Architect: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Project team: Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Narine Gyulkhasyan, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park, Giulia Rapizza
Client: Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)
Design phase: March 2016 – May 2018
Construction phase: August 2016 – May 2018
GFA: 8309 sqm + 235 sqm (bike parking)
Main contractor: Groep Van Roey NV, Rijkevorsel (Belgium)
Advisor construction: UTIL Struktuurstudies, Schaarbeek (Belgium)
Advisor technical installations: Studiebureau R. Boydens NV, Brugge Sint-Michiels (Belgium)
Water & electrical installations: Studiebureau R. Boydens NV, Brugge Sint-Michiels (Belgium)
Fire control: ABT, Delft (Netherlands)
Acoustics: Tractebel Engineering SA, Brussels (Belgium)
Sustainability: Studiebureau R. Boydens NV, Brugge Sint-Michiels (Belgium)

More:KAAN Architecten。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood

Post a Comment