White Comedy of Xi’an Zhongshu Bookstore China, by Wutopia Lab

An entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an.

Project Specs

Location:

来自 俞挺 Wutopia lab 对gooood的分享。更多关于他们:Wutopia lab on gooood
Appreciation towards Yu Ting / Wutopia lab for providing the following description.

 

序曲
Prelude

我们住在精神的世界里
然后太阳照耀

我们Wutopia Lab决定在中国最具有历史感的城市,十三朝古都西安创造一个最轻盈洁白的钟书阁书店。 对于汉唐居住在长安的士子和统治者而言,非令壮丽无以重威的帝都都比不上白云乡这个仙境来的更令人着迷。其次作为中国最美书店的钟书阁一路走来,也需要在西安表达出一种特别的对历史和地域的敬意。既然书店选址在西安北郊凤城六路和明光路交叉口的旭弘广场五楼,综合这些信息,我们自然而然用白云作为主体,为西安读者营建一个如梦一般的云中天堂,西安钟书阁由此诞生。

Wutopia Lab recently designed an entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an, one of the most ancient cities in China which used to be the capital for thirteen dynasties, with 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips.

▼内景,interior view

 

通天塔
Babel

我看到一座梯子,颜色像
反射出万道光芒的黄金,耸入云霄
我的眼光简直看不到它的尽头

我们放弃了直接进入书店的设计,特地在四楼日常的商业空间中打造了一个闪闪发光的入口,这要求在不破坏主体结构的前提下打通五层的楼板进入书店主要区域。我们构筑了一个宏大的无柱的白色弧线楼梯,被一条螺旋而上的白色旋转飘板所强调,周遭环绕是定制白色亚克力所砌筑的书墙。读者们从日常生活中而来,拾阶而上,被周围的书籍所展示的人类求知与探索精神而鼓舞,进入云中书店,可以通天。

We aborted our design of a direct entry into the bookstore, and created a glittering entrance in the commercial space on the fourth floor; this required to make free of the floor slab of fifth floor into the main area of the bookstore without destroying the main structure. We built a pil-larless white curvy staircase, highlighted by a spiral white panel, surrounded by custom-made white acrylic walls. Readers coming from their everyday life, heading up the stairs step by step, and are encouraged by the spirit of knowledge and curiosity displayed through the books around them to enter the bookstore over the clouds.

▼在四楼日常的商业空间中打造了一个闪闪发光的入口,creating a glittering entrance in the commercial space on the fourth floor

▼无柱的白色弧线楼梯,被一条螺旋而上的白色旋转飘板所强调,a pil-larless white curvy staircase is highlighted by a spiral white panel

 

白云乡
pure land

上帝在宇宙周围
画出圆圈,而且在里面构造了
那么多隐秘的事物和明显的事物

▼空间图解,diagram

书店的基本空间由重点图书推荐区和公共阅读区组成。我们决定打造一个白云上的读书天堂,它应该具有轻盈的流线型的自由空间,加上消防规范的限制,我们不得不挑战书架的传统类型和材料,首次用5mm厚的钢板来定制曲线书架。经过精密的结构计算,以隐藏在背后的基础钢架为支撑结构,3000多米长的钢板书架全部以悬挑的结构形式漂浮在空间中。为了实现这样一个柔软自由的场所,我们使用了大量时代前沿的数字化理念和技术,每一片钢板都通过编程设计优化,由数控机床加工生产,编号现场安装。电脑辅助设计与创新材料让概念变成了现实。

The basic space of the bookstore consists of popular book recommendation areas and public reading areas. We decided to make a reading paradise over the “clouds”, and it should have a light and streamlined free space, but in order to follow the restrictions of fire codes, we had to challenge the traditional types and materials of the bookshelf. For the first time, we used 5mm thick steel plates to customize curved bookshelves. After precise structural calculations, the steel frame that is hidden behind the foundation is used as the support of the structure. The over 3,000 meters long steel plated bookshelf floats in the air as a cantilevered structure. Digital concepts and technologies are used in order to realize such a soft and free space: each piece of steel plate has been optimized through programming, processed by CNC machine tools, and then assembled on site according to the numbering.

▼白云上的读书天堂,a reading paradise over the “clouds”

▼采用定制曲线书架,the customized curved bookshelves

▼具有轻盈的流线型的自由空间,a light and streamlined free space

自由流动的曲线勾勒的书架总共十层,充分利用了公共阅读区空间的各个角落,圆润的倒角让空间无一处尖角,背板是通体发光的透光亚克力,而白色书店的重点图书推荐区,是用纤细的螺杆悬吊三角形的钢板,于是上面陈列的图书仿佛漂浮在空气中。这一系列的设计最后让读者恍如在云中漫步,在云间阅读。这是钟书阁系列书店所独有的一个崭新的体验,一个在纯粹之地自由自在阅读的体验。

The free flowing bookshelf outlined by a curve has a total of ten levels, making full use of the corners of the public reading area. The rounded chamfers leave the space with no sharp corner, the back panel is made by a translucent acrylic; whereas the book recommendation area of the white bookstore is to suspend the triangular steel plate with a slender screw, so that the books displayed above seem to float in the air. This is a brand new experience to the Zhongshu bookstore branches.

▼重点图书推荐区用纤细的螺杆悬吊三角形的钢板,the book recommendation area of the white bookstore is to suspend the triangular steel plate with a slender screw

   

 

神庙和学院
pantheon and academy

无论什么事物
都遵循一种相互的秩序,这就是
宇宙的形式

公共阅读区的中央是神庙,层层拱券的中心,在楼板结构梁的中央矗立着一座精致的展架,这就是钟书阁的“每月一书”,也只能供一个人翻阅和思考。读者的脚下的楼板被换成玻璃地板。这仿佛水面的楼板下隐藏的是空间可以提供读书会或者会议,这个看不见的学院和看得见的神庙一起构成了西安钟书阁的中心,一个思想和灵魂得以焕发光辉的圣殿。

There is a pantheon in central of the public reading area. In the center of the floor structural beams stands an exquisite displaying rack for Zhongshu’s “Book of the Month” selection, and can only be held by one person at a time. The floor slab here was replaced with a glass floor in order to mimic an illusion of water surface. The space underneath it holds a room for reading meeting or a mini conference. This invisible academy and the visible pantheon together form the center of Zhongshu Bookstore — an oasis where the mind and soul can be rejuvenated and set free.

▼公共阅读区的中央是神庙,there is a pantheon in central of the public reading area

▼神庙是层层拱券的中心,pantheon is the center of arch

▼读者的脚下的楼板被换成玻璃地板,the floor slab here was replaced with a glass floor

 

奇境
wonderland

这座受命运宠爱的城,
安坐在那威武盾牌的庇护下,
盾牌上画的是驯服的倔强狮子

钟书阁的童书馆是一座隐秘在森林之中的水晶构筑物,灵感来自于九色鹿的树木与动物剪影保护着背后的儿童的天使乐园。孩子们会自己寻到隐秘的入口,发现一个温暖丰富的世界,它暗藏了可供嬉戏的机关与洞穴,也有着此起彼伏的建筑天际线,蔚蓝的天空和可以俯瞰的星空。这是孩子们自己的世界。

Zhongshu Bookstore’s children’s library is a crystal structure hidden in the forest. It was inspired by the trees and animal silhouettes of the nine-colored deer to protect the children’s Wonder-land. Kids will find their own hidden entrances, a hidden world of playful tricks and caves, and have the skylines of the architecture, blue skies and starry nights. This is a world for children.

▼童书馆,children’s library

▼童书馆外观细节,detail of the  children’s library

▼童书馆内景,interior view of the children’s library

 

边疆
frontier

从花环般
围绕大地的海洋流出大量海水
伸展开去,构成那最大的流域

西安钟书阁保证了传统的核心购书区作为静区之外,还因为与西安中影时代国际影城的合作,于是根据影院的流线与运营结合钟书阁旗下的咖啡和简餐服务设置了动区,提供更多的餐桌与卡座。创新地将书店与影院两种文化业态在动区融合在一起。读者沿着渐变网格的地坪,在凹凸像素上的电影海报所创造的时光隧道从书店进入影院追忆似水流年。

Zhongshu Bookstore has ensured that the core shopping area is not only a quiet zone, but also a motion zone based on the streamline and operation of the cinema combined with the coffee and meal service with more dining tables and booths. The bookstore, thus, is creatively merged with the cinema.

▼将书店与影院两种文化业态在动区融合在一起,the bookstore is creatively merged with the cinema

 

经历西安钟书阁就会谱写出白色神曲
Xian Zhongshu Bookstore is a White Comedy

翻书的声音听起来像翅膀
“灵魂是一只鸟”

西安钟书阁历时600天的设计与施工,300吨的钢材,3万米的灯带所创造的白色。既是钟书阁本身的升华,亦代表了西安正在经历的伟大的复兴。这个最白的书店装满了自古而今的有温度的各种灵魂,有着自由纯洁的思想和回忆和期望。

The design and construction of Zhongshu Bookstore which lasted 600 days is not only the tran-scendence of Zhongshu Bookstore itself, but also represents the great urban revival that Xi’an is currently experiencing. The whitest bookstore is filled with various kinds of ancient souls of vari-ous temperatures with pure thoughts, memories, and hopes.

▼内景,interior view

 

Wutopia Lab的魔幻现实主义建筑
Magic-realism of Wutopia Lab

我希望我的建筑实践能够以丰富的想象和艺术夸张的手法,对现实日常生活进行“特殊表现”,把现实日常生活变成一种”神奇现实”,创造出能够揭示现实生活真相的日常的奇迹。”奇迹是现实日常生活的必然产物,是对现实日常生活的特殊表现,是对丰富的现实日常生活进行非凡的、别具匠心的揭示。西安钟书阁就是我们致敬十三朝古都的一首白色神曲。

I hope my architectural practices reiterate our everyday life through immense imaginations and dramatic artistic expressions. I also hop that it transforms reality into a “magic reality” and creates an illusion that uncovers bits of truths in our life. Miracle, raising from ordinary life, is believed to be both a magnification and a fated outcome of ordinary life — the stories of which can be colored and told in an extraordinary fashion. Zhongshu Bookstore pays the tribute and performs a white Divine Comedy to the capital of thirteen dynasties — Xi’an.

▼四层平面图,the forth floor plan

▼五层平面图,the fifth floor plan

▼顶面图,top view

▼剖面图,section

设计公司:Wutopia Lab
主持建筑师:俞挺
项目建筑师:林晨
设计团队:吕杰,朱剑鸣,杜明成,卢丽媛
设计咨询:拓邦部落设计联盟 | TOPOS DESIGN CLANS
灯光设计:王子路
施工单位:陕西福磊装饰设计工程有限公司
建筑摄影:CreatAR Images
业主单位:上海钟书实业有限公司,西安中影时代国际影城
建筑面积:1886m2
项目地址:中国,陕西省,西安市
设计时间:2016.09至2016.12
施工时间:2017.01至2018.05
施工造价:每平方米3000元人民币
供应商品牌: 攀钢钢板,科定木饰面,虾米定制地板

Design Firm: Wutopia Lab
Chief Architect: YU Ting
Project Architect: Chen LIN
Design Team: Jie LV, Jianming ZHU, Mingcheng DU, Liyuan LU
Design Consultant: TOPOS DESIGN CLANS
Lighting Design: Zilu WANG
Construction Team: Shaanxi FuLei Decoration Design Engineering Co., Ltd.
Photography: CreatAR Images
Clients: Shanghai Zhongshu Industrial Co., Ltd., Xi’an China Movie Times International Studios
Project Area: 1886 sqm
Project Location: Xi’an, Shanxi, China
Design Period: 2016.09 to 2017.06
Construction Period: 2017.07 to 2018.05

More: Wutopia lab。 更多关于他们:Wutopia lab on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment