Umeå Campus Park / Thorbjörn Andersson

There is always a social space that belongs to you.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Thorbjörn Andersson将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Thorbjörn Andersson on gooood 
Appreciation towards Thorbjörn Andersson for providing the following description:

瑞典于默奥大学建于20世纪60年代末,是一所年轻的大学。来自世界各地的35,000名学生在这里学习不同的专业。于默奥大学位于海岸附近,极圈以南约300公里处。

公园校区提供不同的区域以方便学生进行漫谈和思想交流。开放、无等级的空间才能真正激发学生、研究者和教师之间的创造性互动,而并非在讲堂里或者实验室显微镜旁。因此,公园校区的品质会从整体上提高大学的吸引力。

/wp-content/uploads/2014/06/_c_IcEzBVCSGeyZZbmZitU6tMqVN1_L6wlfTJOFncvDc-eO68EQbLfNZ9oBZxwNokTlfMZDZJKGHnsQcW6drZ0s5qcSlf1BalEB.jpg

Umeå University is a young university, founded in the late 1960s. Here, ca 35 000 students from all over the world study in all fields of knowledge.
Umeå University is located by the coast, approximately 300 km south of the Polar Circle.

A campus park should supply with a variety of designated places with the capacity to host informal discussions and exchange of ideas. It is in the open, non-hierarchical spaces, rather than in lecture auditoriums or at laboratory microscopes that the truly creative interaction between students, researchers and teachers occurs. The quality of the campus park thus enhances the attractiveness of the university as a whole.

/wp-content/uploads/2014/06/_c_QATF-BMDLvos3a_ATsv4PS89hZq6Ib8-Jz-dNg6bBvBMZAZY0xt6gPAEakj2VX-uOjIu4BFjBctqG5DVmHFufLZv7OLAeR4t.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_rZNFTj4r4pUt5GCZ78kxjXEdtFw5ZWi4qAbPfpXbUlU3Qf0pOcrjqUblwdzV1xapv6wPxzuQcI_3c8y8u4gGUSJWm-4oYO4P.jpg

于默奥大学的新公园校区面积共23000平方米,阳光甲板、休闲码头、开放式草坪、步道和露台围绕着中心的人工湖。湖的一端有一座小岛,岛上有一座小桥通向南岸。在这里能欣赏到丘陵式的绿色景观、或明或暗的“山谷”和点缀其间的白桦树。

公园校区内的人行漫步道蜿蜒前行。它们大小不一,大的人行步道充满生气与活力,而小的步道为师生们提供一个更为亲密的交流空间。社交区设置在不同的方位,因此师生们总能找到满意的地方。人行漫步道一共两种,一种是盘绕式的砾石小道,可以看到移动的远景,较低处设置了路灯;另一种是更为平坦的宽阔大道,由此可以通往周围建筑。

/wp-content/uploads/2014/06/_c_oynFZvkN7vJ-SiVDgP-ZaV92rJinBDHx-j2QTzBzzvsVIq1lf4q5R7k_oUbbUB_aAVaJqd_6Ob3Rq-UIL4U99ddogW4bnLno.jpg

The new Campus Park at Umeå University consists of 23 000 sqm sun decks, jetties, open lawns, walking trails and terraces organized around an artificial lake. An island in the lake is the point of departure for a small archipelago with bridges leading to the southern shore. Here, the visitor meets a hilly landscape with sunny as well as shaded vales, interspersed by the white trunks of birch trees.

In the Campus Park, promenades weave themselves forward between points of social interest. These vary in size and are sometimes larger and livelier, sometimes smaller and offering intimacy. The social spots are oriented in different directions, so that the visitor always can find an attractive place. The promenades are of two types, one winding, gravelled path with shifting vistas and lighting in low positions, and a wider, paved promenade which connects the entry points of the surrounding buildings.

/wp-content/uploads/2014/06/_c_NGSs8IKPHvZglw9ylHorbWbGJlID--X8JArn7Wpn0CpAeA8tTYJMfDfA4xXjO10hg6TkIxTz7LcgYSpP-xQFA1wHIjGUUxl6.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_NbqHyBCNbofdkJHOSZY9xlcDdUTmy2bbVWdeX4BT0mHdrwddnCIWtIFF4kMeM53SPe9cAT1OyCL6CxXFltA42ea29zfoL1TT.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_VrBdumJWhxawXeDVq0AwjXNRWlp1w5KHK7EXm7TaUrqJ6SjRyQaT6-lMyB7nKjMLzJvmNi1Jp34H_ATJJlhc4TQuwpkb8l3f.jpg

该校区的主干道,名叫Corso,其连接主餐厅Universum和学生单元,在以桥梁的形式穿过湖泊。窄窄的阴凉步道和被浓绿植被包围着的缓流小溪都在于默奥这座北方城市营造出异国情调。

在生气勃勃的学生大楼前设有向阳的室外休闲区。休闲区由一系列的扇形砾石露台构成,每个露台都有咖啡桌椅和庇荫的树木。新的公园校区设计在2007年的比赛中胜出。

The Corso, which is the main artery of the park, connects the main restaurant Universum with the student’s union. The Corso runs on a bridge over the canyon-like affluent to the lake. Here, one finds an atmosphere almost exotic right in the Northern city of Umeå, shaded and narrow, and with a dense atmosphere along a trickling brook surrounded by large leafed vegetation.

In front of the lively Student’s Union, an outdoor lounge is laid out in the direction facing the sun. The lounge is a series of gravelled terraces in fan-shape, each terrace having café furnishing and shaded by multi-stemmed trees. The new Campus Park is the result of a competition, held in 2007.

/wp-content/uploads/2014/06/_c_mQpC7ikrkTA7UHB-oSeOjE5u6v2gKhjKIUcnxUr9cxRQgyljJcOFS3Ig1NR6pXskSrDi_UUSGxu7q3g7MsVZ85pIgoryOxxZ.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_o8VuYpWILvdkgLHzWFmaR__JjTmfTOa8r4H3rPHr2Zx3sIvLwn0ACw47IOx5a6rYLwL1S2N-TdyQx4k0zi93uxMcxYJHFTPV.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_gx_PbWwMmLu20Aj4AJIvBoyrBi1NFXQbFU_tMJCWXQjLEuBQF527OTT7vLTMRS9AW5wrfpuMqUjWBpsMJowLS8raJzmuw7OH.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_4MuObBEz_9OJzvq0SVuIG5GSvtZonp8Rnk3j4lh4u6mZejBiNJ7BWSjDEObwgngxmfZ-ulHu8Cq42VnPS-Rsp69luGjPJjWE.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_DCAky20ptoU1oVc4742pejDC-WzniuZLz3fsDUn2C28bP_CgT4aMoh6Du8pAT1lA4DuzuO2OVKG1KJuWOqrky3GExnZaNWXn.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_BB3l5PLFJ8BcfZF_1I1K-Hav-9y3wZQm7Qh57tFR2AO3xMmilRDoI3xJs8wxj7SKE5yA91CZ4IfC3-zkh3Mk1jTEmzaU0BVl.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_OA5pVd_ozNl9fkizgoNEWuZQZiip7k0dOufEvqVSqoUYZerov6o2UY98FBrnRtgyfP8poa4xDYfN__Xss5urR9N6kxAWrwOQ.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_LbhKUlWA0nCq9XBOMTTPufKDpGQA9P7oyT1hZYDz_wilS_sDqfREVnYxZfHDveGYNWYmj0GLStiVmv3nWcL3jcq-_b5TBvBA.jpg

Architects: Thorbjörn Andersson + Sweco Architects
Location: Umeå, Sweden
Design Team: Staffan Sundström, Emma Pettersson, Mikael Johansson
Area: 23,000 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Thorbjörn Andersson + Sweco Architects

MORE: Thorbjörn Andersson,更多请至:Thorbjörn Andersson on gooood 

Post a Comment