TT TO THE TEA奶茶店,杭州 / 边界建筑设计

一个教堂式的奶茶店

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 杭州边界建筑设计有限公司(联系邮箱:15868114674@163.com)予gooood分享以下内容。
Appreciations towards JK DESIGN STUDIO (contact: 15868114674@163.com)for providing the following description:

项目位于杭州高层公寓的底层商铺,业主是相爱五年的年轻情侣,男生想为爱喝奶茶的女生开一家独一无二的奶茶店来作为爱情的见证。

The project is located on the ground floor retail level of a high-rise apartment in Hangzhou. The owner is a young couple who have been in love for five years. The boy wants to open a unique bubble tea store for the girl who loves bubble tea as proof of love.

▼奶茶店外观,exterior view ©雷徐君

场地层高近7M,宽仅3.6M,近2:1的高宽比塑造了一个狭长、幽暗的空间。显然如果仅按常规的零售空间去布置,整个空间将索然无味,甚至会暴露更多空间本身的弊端!经过深思熟虑,我们决定做一个教堂式的奶茶店(一是因为这个特殊的空间形态——长宽高的比例适合做教堂空间,光线也可以被更精确的重新塑造,二是因为教堂的神圣性和仪式感也暗示着业主这份爱情的珍贵和美好)。

The floor height is nearly 7M, the width is only 3.6m, so the height-width ratio of nearly 2:1 creates a long and dark space. Obviously, if the normal retail space is arranged, the whole interior will be dull and even expose more of the drawbacks of the space itself! After careful consideration, we decided to build a church theme bubble tea store for two main reasons. First, because of this special spatial form-the ratio of length, width and height are suitable for the church space, the lighting can also be reshaped more accurately. The second is because of the sanctity of the church, the sense of ritual, which implies the preciousness and beauty of the love of the owner.

▼平面图,plan ©边界建筑

以教堂空间作为基本原型,通过研究传统教堂的空间结构并结合场地的空间框架及功能进行设计,提取拱形的结构元素,遵循教堂对称性的设计逻辑并对光线的设计进行延展,使教堂的氛围贯穿于空间。

The church space is taken as the basic prototype. Through studying the typical church space and layout, combining the site condition and program, the arch structural elements are extracted. The design follows the symmetry of the church and the lighting design is also fully considered throughout the space so that the atmosphere of the church permeates the whole store.

▼点单台——神台,order space –  sacred stage ©雷徐君

▼从入口门厅望向内部空间,view to the internal space from the foyer ©雷徐君

场地是一个L形的平面,根据线性空间的顺序来安排功能:在南北纵向上依次是门厅、落座区、上升平台,东西横向上收银与楼梯,楼梯联系着二楼的面包房。

The site is in a“L”shape. Program is layout according to the linear space: the vestibule and seat area are in the north and south longitudinal direction, then the platform raised up, cashier and stairs are in the east and west transverse direction, stair connects the bakery on the second floor.

▼爆炸图,exploded axon ©边界建筑

门厅有别于传统的迎客功能,它更像是一个起到了交通枢纽作用的花园。地面的铺装以水磨石和不规则的大理石结合,石材的质感却区别于传统教堂的石材,显得更室外感和年轻化。在概念方面,我们将入口设置点单台,在进入教堂内部时,先经过一个神台,有一个固定的进入空间的仪式。

The vestibule is different from the conventional welcoming program, it is more like a garden serving as a transportation hub. In terms of materialization, the floor is composed of terrazzo and irregular marble tiles. The texture of the stone is different than the traditional church which gives the delightful and natural feeling for the young customers. In terms of the concept, we set a single stage at the entrance. When entering the church, we first pass through a sacred stage, and this considers as a routine for entering the space.

▼入口门厅 – 点单台,foyer – order space ©雷徐君

▼入口门厅 – 花园,foyer – garden ©雷徐君

▼收银与制作区,cash and prepare area ©雷徐君

落座区,我们希望把“店铺”这样一个概念,转换成“场所”,将教堂中常见的长椅与墙体融合,借此,人与场所开始对话。为了延伸室内的空间感,我们在墙壁两侧设计了“长条侧窗”——以彩色玻璃为窗户,在内部形成内凹空腔,通过两侧打光的方式模拟自然光,营造出光线照射入室内的真实感。

In the seat area, we hope to transform the identification of “store” into “place”, integrating the common pews in the church with the wall, so as to start the dialogue between people and places. In order to extend the linear feeling of the space, we designed long vertical (or horizontal?) windows on the two sides of the walls. The openings covered by stained glass pieces; the inside becomes a void cavity. The artificial light comes from the sides of the opening which creates the feeling of the natural day light.

▼教堂内部空间,interior view of the “church” ©雷徐君

▼上升平台,the ascending platform ©雷徐君

材料上主要使用了彩色玻璃、水晶砖和玻璃砖,并通过灯光突出其特性,使纯净空间更具仪式感。

Stained glass, crystal brick and glass brick are the main materials, and their characteristics are highlighted by the lighting, making space pure and spiritual.

▼长条侧窗,the vertical side window ©雷徐君

空间的尽头是一个上升的平台,我们采用圆形环坐的方式,同时下方有循环流水系统和水雾制造机制造雾气,上方是点点的星空,营造出“天堂”的景象。平台的背后是一面“T”字彩色玻璃,运用四色彩玻进行组合拼接。一是为了强化品牌形象,另一是为了让泛开的光线更加集中,让光有了精神性。

At the end of the space is a raised up platform, where people can sit on a circular ring. At the same time, there is a circulating water system and a water mechanism below to create mist. Above is a little starry sky, creating a paradise scene. Behind the platform is stained glass with the word “T”, which is combined with four-color glass. On one hand, it strengthens the brand identification, on the other hand it makes the light more concentrated so that the lighting transmits the spirit.

▼“T”字彩色玻璃,the “T” platform made of stained glass ©雷徐君

▼星空,starry sky ©雷徐君

天堂之下,水雾缭绕;天堂之上,星光璀璨。

Beneath heaven, mist swirls; Above the heavens, the stars are shining.

▼拱顶,the vault ©雷徐君

▼星空,starry night ©雷徐君

由此教堂式奶茶店完成了天地人三个序曲,入口花园空间,即为“地”;中间人群落座空间,即为“人”;上升平台空间,即为“天”。我们希望对于奶茶爱好者而言这是一个精神性的、仪式感的、包容性的场所,而教堂正是!

As a result, the church theme bubble tea store has completed the three overtures: heaven, earth, and people. The entrance garden space is the “earth”; the communal seat area in the middle is the “people”; the rising platform space is the “heaven”. We hope this is a spiritual, ceremonial, and inclusive place for bubble tea lovers, which the church is the destination of that!

▼圆形环坐,the circular seating area ©雷徐君

▼立面,facade ©雷徐君

▼剖面图,sections

项目名称:TT TO THE TEA 教堂奶茶店
设计方:JK DESIGN STUDIO(杭州边界建筑设计有限公司)
联系邮箱:15868114674@163.com
设计年份:2020年1月;完成年份:2020年5月
设计主创:周俊凯JK
设计团队:何叶峰 诸葛耐克
项目地址:杭州市滨江区物联网街道330号海威新界1幢-108
建筑面积:95㎡
摄影版权:雷徐君
翻译:宋云帆
施工方:杭州芝麻装饰
客户:TT TO THE TEA_李宏基
项目主材:水磨石、彩色夹胶玻璃、实木饰面、玻璃砖、水晶砖、石英石、拉丝不锈钢板

More:杭州边界建筑设计有限公司(联系邮箱:15868114674@163.com

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »