The Rajasthan School by Sanjay Puri Architects

A paradise for students to learn and play

Project Specs

Location:

来自 Sanjay Puri Architects 对gooood的分享。
Appreciation towards Sanjay Puri Architects for providing the following description:

拉贾斯坦邦学校汲取了印度村落和古老城市的有机特征,拥有多种容量的开放、半开放和封闭空间,是一座仅三层楼高的校园综合体。

Imbibing the organic character of Indian villages & old cities, the Rajasthan School is a low rise 3 level school with open, enclosed and semi-enclosed spaces of various volumes.

▼项目概览,overview © Sanjay Puri Architects

考虑到当地大部分时间均高于35°C的沙漠气候,每间教室都面向北方以获得天然采光。礼堂、小学校园和行政空间处于场地的南侧,并向北延伸到一个有遮蔽的开放区域。在这一区域之外的是中学教室、图书馆和自助餐厅。

Taking cognizance of the desert climate of its location with temperatures in excess of 35°C for most of the year, each of the classrooms is north oriented to derive indirect sunlight. The auditorium, primary school, and administration space occupy the southern side of the plot opening into a large sheltered open area towards the north beyond which the secondary school classrooms, library & cafeteria are located.

▼朝北的教室,classrooms orienting the north © Sanjay Puri Architects

▼校园通道,the campus channel © Sanjay Puri Architects

▼雕塑一般的建筑造型,the sculptural architectural form © Sanjay Puri Architects

▼仅三层楼高的校园建筑,a low rise school building with 3 level © Sanjay Puri Architects

半遮蔽的庭院中有多条狭长的通道,将学校的两大区域与促进互动的景观游戏空间相连。庭院顶部一系列的线性梯形框架和遮阳板,随着太阳高度的变化为地面带去斑驳的阴影。分散的建筑布局,使开放的景观空间与学校的学习空间得以相互穿插。

▼分散的建筑布局,使开放的景观空间
与学校的学习空间得以相互穿插
© Sanjay Puri Architects

The semi-sheltered courtyard has multiple angular pathways, connecting the two parts of the school with landscaped play spaces that foster engagement. Traversed by a series of linear trapezoidal frames and sun-breakers, this focal area has a constantly changing shadow pattern depending on the sun’s direction throughout the day. The layout is intentionally fragmented allowing open landscaped spaces to be interspersed with the school’s learning spaces.

▼中央半遮蔽庭院,the central courtyard is partially shaded © Sanjay Puri Architects

▼庭院中有多条狭长通道,there are many narrow passages in the courtyard © Sanjay Puri Architects

▼斑驳的光影,the changing shadow© Sanjay Puri Architects

整个学校朝北侧的多用途操场和田径跑道开放。空气通过开放的自然通风走廊,并穿过中心半遮蔽的庭院得以畅快循环。倾斜的垂直墙壁就像遮阳板,减少了从东、西、南侧获得的热量,维持了内部空间的凉爽。学校的一切电力需求都是由附近水泥厂的剩余能量来满足的。除此之外,校园里所有的水都可以回收循环利用。所有这些,都足以证明该建筑优异的节能性。

▼空气通过开放的自然通风走廊,
并穿过中心半遮蔽的庭院得以畅快循环
© Sanjay Puri Architects

▼倾斜的垂直墙壁就像遮阳板,
减少了从东、西、南侧获得的热量,
维持了内部空间的凉爽 © Sanjay Puri Architects

The entire school opens towards a multipurpose playground & athletics track on the northern side. The entire circulation is through open naturally ventilated corridors traversing & skirting the focal semi-sheltered landscaped court in the center. Angled vertical walls act as sun breakers to reduce heat gain from the east, west & south sides generating cooler internal spaces. The complete electrical power requirement is generated by the residual energy of a cement plant nearby. In addition, the entire water is recycled & reused. The building by its design is thus extremely energy efficient.

▼半封闭的走廊,semi-enclosed corridorw © Sanjay Puri Architects

根据不同方位、视角和体验感来确定的有机布局,赋予了校园各个部分以不同的特点。拉贾斯坦邦学校所拥有的古老城市特征、非正式布局、穿插着开放和封闭空间的体量以及根据炎热气候而进行的特殊设计,共同构成了这座多方位探索型的学校。

The organic layout creates a different character to each part of the school orienting each space with different views & different perceptions. The Rajasthan School derives its character from the organic old cities, with an informal layout, interspersed open & enclosed volumes, designed in response to the hot climate, creating a school that is exploratory in multiple ways.

▼楼梯间与宽敞走廊,stairwell and the spacious hallway © Sanjay Puri Architects

▼阳光从镂空的墙壁透进室内,sunlight filtered through the hollowed-out walls © Sanjay Puri Architects

▼楼梯间细部,details of the stairwell © Sanjay Puri Architects

▼一层校园平面图,ground floor plan © Sanjay Puri Architects

▼剖面图,section © Sanjay Puri Architects

Client: Shree Cement Ltd.
Site area: 190,000 sq.ft.
Built area: 93,000 sq.ft.
Location: Ras, Rajasthan, India
Principal architect: Sanjay Puri
Project architects: Ishveen Bhasin, Ankush Malde, Pooja Prajapati

More:Sanjay Puri Architects

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment