Taihang Village Co-living Space, China by f.i.t.

From Introvert to Extrovert

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 中国乡建院适用建筑工作室 予gooood分享以下内容(联系邮箱:fit@cnrpd.com)。更多请至:f.i.t. on gooood 
Appreciations towards f.i.t. for providing the following description:

 

现状
Site

太行村位于秦巴山脉,风景宜人。随着游客数量的增长,当地政府希望建设一处可供本地村民和外地游客共同使用的公共空间。山区村落建设用地较为紧张,建筑师建议以几处相邻的闲置民居进行改造。

Taihang Village is located in Qinba Mountains with pleasant weather and serene view. With the growth of tourism, the local government hopes to build a communal place for locals and tourists to share. The construction land is limited in the mountain area, the architect suggested to re-adapt the adjacent vernacular houses that are abandoned.

▼秦巴山区深处的太行村,Taihang Village in Qinba Mountains ©侯博文

 

概念:由内聚到开放
Concept: From Introvert to Extrovert

改造前的院落独立、封闭,被树林稻田所包围。为增强场地的公共性,基于聚会、用餐、住宿等业态,进行如下操作:保留民居主要起居空间;拆除多余构筑物;增加多功能空间;组织新的路径连接几处院落,将几处民居整合为一簇半围合的聚落。

▼改造前的院落,the courtyards before renovation ©适用建筑工作室

▼基地改造策略,renovation strategy ©适用建筑工作室

The courtyards are independent, isolated and surrounded by forest and farmland. To make the site more public, based on its programs of gathering, dining, and living, the following moves are operated: keep the living spaces in the original layout; demolish the add-on structures; add the multi-purpose spaces and organize a new path integrating the courtyards into an aggregation of the semi-enclosed cluster.

▼改造后,after renovation ©侯博文

▼入口处,entrance ©侯博文

▼野渡书局,bookstore ©侯博文

▼屋顶平台相互连接,the interconnected roof terraces ©侯博文

▼新增公共空间,the new-added public space ©侯博文

 

操作:修缮与新增
Operation: Refurbishment and New Construction

▼建筑改造前,the building before renovation ©适用建筑工作室

▼建筑改造后,the building after renovation ©侯博文

▼尽量保留所有历史形成的细节,preserving as much details from history ©侯博文

▼墙面细部,facade detailed view ©马超

室外新增的建筑物使用素混凝土,随着时间的推移,素混凝土的表面将留下新的时间痕迹。

Exteriorly, the new structures use exposed concrete, on which time will leave its trace.

▼新增建筑,the new structure ©侯博文

▼以素混凝土营造新增公共空间,the new public space created by plain concrete ©侯博文


▼白色冲孔板和素混凝土,the white perforated plate and plain concrete ©侯博文

室内置入“盒子”来增加使用面积,完善卫浴暖通设备,并增加了高窗和天窗以改善采光。

Interiorly, by installing the “box”, it increases the living area and upgrades the HVAC system and sanitary facilities. In addition, high windows and skylights are added to improve the lighting.

▼置入“盒子”的三种类型,the three prototypes of “boxes” ©适用建筑工作室

▼室内改造前后对比,interior view before and after renovation ©马超

▼内部保留的墙面喷涂透明罩面剂,the retained wall was finished with transparent painting ©侯博文

▼跃层作为睡眠区,the loft is used as sleeping area ©侯博文

▼室内细部,interior detailed view ©马超

▼新旧对比,the contrast between old and new ©马超

 

庭院
Courtyard

改造后的四个庭院保留原有的尺度和围合感,在院中可围炉而坐。

The four courtyards after refurbishment kept their original scale and the sense of enclosure where people could gather around the fire.

▼一号院,courtyard 1 ©侯博文

▼二号院,courtyard 2 ©侯博文

▼三号院,courtyard 3 ©侯博文

▼四号院,courtyard 4 ©侯博文

项目名称: 太行村公共生活空间
建筑事务所/公司/机构/单位: 中国乡建院适用建筑工作室(f.i.t.)
事务所/公司/机构/单位网站:www.cnrpd.com
联络邮箱: fit@cnrpd.com
公司所在地:北京市西城区德胜门桥锦胜华安写字楼
项目完成年份: 2019.5
建筑面积: 450平米
项目地址:陕西省汉阴县平梁镇太行村
主持建筑师:孙久强
主持建筑师邮箱: sunjiuqiang@cnrpd.com
*视觉信息
摄影师: 侯博文 马超
摄影师邮箱: auph@qq.com
项目参与者
委托方: 平梁镇人民政府
项目建筑师:胡彤
设计团队:钱知洋,董妍初,景远,马超,刘超群,王一晗
景观:邓颖琳
施工方: 汉阴极致空间装饰装修公司

More:中国乡建院适用建筑工作室(联系邮箱:fit@cnrpd.com

Post a Comment