Sina Plaza, Beijing / China by Aedas

”unlimited”

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 Aedas 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Aedas on gooood.
Appreciation towards Aedas for providing the following description:

 

简介 INTRODUCTION

新浪总部大楼为新浪在中国的主要办事处。新浪是纳斯达克上市公司,经营新浪网和社交平台微博,每日拥有超过 8500万个用户使用。

项目的地上建筑面积为76,500平方米,地下建筑面积则是48,000平方米。大楼有55,000 平方米的开敞办公室/研究与发展空间、会议室、企业展示区和员工福利区,其中包括娱乐和休闲设施、餐厅和超市。设计也提供调整空间的最大灵活度。

Sina Plaza is the principal office in China for Sina Corporation, a Nasdaq listed company that operates Sina.com and Weibo social platform and has more than 85 million unique users per day.

The project has an above-ground and below-ground gross floor areas of 76,500 square metres and 48,000 square metres respectively. It houses approximately 55,000 square metres of open office/R&D space, conference and meeting areas, corporation exhibition area, staff amenity areas which include entertainment and leisure facilities, canteens and a supermarket. The design also caters for maximum flexibility.

▽ 建筑外观,external view

002-Sina Plaza by Aedas

 

地块简介 SITE DESCRIPTION

新浪总部大楼位于北京西北部、被誉为“中国硅谷”的中关村软件园,相邻著名的颐和园和西山风景区,自然景观非常优美。项目地块属中关村西路和中关村南路交口,紧邻众多一线信息科技及互联网企业。这一区域拥有极好的公共交通条件,并规划成低密度环境。大部分项目按要求紧贴地块边沿建造,以形成富有冲击力的街景。建筑高度不得超过32米。

The project is located in Zhongguancun Science Park, a technology hub often referred as ‘China’s Silicon Valley’ in the northwestern part of Beijing. Situated at the corner of Zhongguancun West Road and Zhongguancun South Street, the project site is adjacent to many top tiers IT and internet/web-based companies.

The area is well connected with public transport and is planned to be low density. Most developments are required to sit along their site boundaries to reinforce a strong streetscape. Building height is limited to 32 metres.

▽ 建筑外观,external view

001-Sina Plaza by Aedas

 

设计概念 DESIGN CONCEPT

设计以 “无限”为概念,借喻通过媒体技术和信息流通的进步开辟了数码世界的无限机会。大楼的设计反映着符号‘∞’,以展现“无限”的设计概念。整个建筑规划利用模块化方法来确保最大的灵活性,可按需要而作出空间调整。

源自中国传统建筑庭院的格局,大楼结合2个内庭空间创造出经典的围合庭院式总部大楼采用自然采光及对流风,打造更舒适的办公空间。“新浪之眼”位处整体规划的中央,这一中庭空间作为主要的垂直交通枢纽,同时设置12米高、呈锥形的媒体屏幕,传送新浪网及新浪微博上即时资讯。

垂直动线及办公核心位于建筑的四角与中央中庭相连。内部动线模彷无限符号,从而使大楼用户高效地从建筑一端通达令一端,而建筑对角的通行时间不多于两分钟。

虽然建筑形态呈直线,但推演过程严格遵循设计原则。建筑形态经过被挤压、揉搓、捏合,得以形成入口、阳台、特殊的双层挑高工作区以及天窗。

‘Limitless’ is the core concept of the design as advances in media technology and information flow have opened up unlimited opportunities in the digital world. The building is designed to reflect the infinity symbol ‘∞’ to express this concept of ‘limitless’. The objective of the architectural planning is to ensure maximum flexibility based on a modular approach that allows reshaping and adjustments as needed.

Drawing from the Chinese architectural heritage of courtyards, the building frames two major open courtyard gardens that brings natural light and cross ventilation to the interiors. At the intersection or centre of the building is the main entrance and a focal point – the ‘Eye of Sina’ – an atrium space that serves as the main vertical circulation hub and features a 12-metre high conical media screen which displays current media information by Sina.com and Weibo.

Vertical circulations and servicing cores are located at the four corners of the building and connected by the central atrium. The internal circulation route resembles the infinity symbol which allows users to commute efficiently from one end of the building to the other. Walking to the opposite corner of the building requires no more than two minutes.

Although the architectural form is rectilinear, the architectural moves religiously follow a special design discipline. The form was squeezed, kneaded and pinched to express entrances, balconies, special double height workspaces and skylights.

▽ 内部庭园,Internal courtyard

005-Sina Plaza by Aedas

006-Sina Plaza by Aedas

007-Sina Plaza by Aedas

▽  “新浪之眼”, ‘Eye of Sina’

009-Sina Plaza by Aedas

 

空间布局 SPATIAL PLANNING

新浪内部文化以人为本,因此这幢总部大楼不单设置办公必需的工作間、电视演播室及研发设施,也包括一系列员工设施,比如健身中心、淋浴室、图书馆、员工餐厅、自助茶水间、诊所以及母婴室,以满足员工的不同需求。

The company values its staff and this headquarters building features not only office spaces, TV studios and R&D facilities that are essential for work, but also a series of staff amenities to ensure a healthy and efficient working environment, including a fitness centre, shower rooms, a library, a staff canteen, self-served pantries, a clinic and baby feeding rooms.

北侧入口为访客的正式及主入口。入口处显眼的大波浪簷篷,作为横线的美丽延续,以建筑语言活泼地点亮设计。进入大楼后,大堂空间延伸至称为“新浪之眼”的主中庭,作为主要垂直交通中心,通过楼梯、扶梯及电梯连接通往各层。与北侧入口大厅相连的是设有多个会议室的会议中心。本层同时设有员工健身中心、休闲室以及公司展示区,可以通向大楼东侧及南侧的室外区域。

The north entrance serves as a formal and main entrance for visitors. The entrance is denoted by a massive curved canopy which is formed as part of a continuous gesture of the horizontal lines characterised in architectural language. Upon entry, the lobby space opens up into the main atrium, also known as the ‘Eye of Sina’, which serves as the main vertical circulation hub connecting all levels within the building with stairs, escalators and lifts.

Immediately adjacent to the north entrance lobby is a conference centre with meeting rooms. This level also comprises a staff fitness centre, recreation rooms and an exhibition area leading to the outdoor areas on the east and south of the building.

▽ 主入口,Main Entrance

003-Sina Plaza by Aedas     004-Sina Plaza by Aedas

▽ 入口大堂,lobby

008-Sina Plaza by Aedas

二层为特別打造的圆形会议室,同时设有会议设施及主要办公区域。三层到五层是主要办公区域,包括位于大楼终端、面朝整体内部庭院的员工培训区、讨论区等,同时配备开放的休闲区、自助茶水间及休息区。六层为公司管理层办公室以及主要办公区。地下一层拥有电视演播厅、采访室、设有 200 个座位的礼堂、1,300 座的员工餐厅以及连接员工餐厅和主中庭的下沉广场。地下二层是停车场、其他支持性服务、机电及数据中心。

On the second floor there are Specialised circular meeting rooms with conferencing facilities and general office areas. General office areas locate at third, forth and fifth floors, include staff training areas and collaboration spaces at each
end of the building facing the internal courtyards. These levels also comprise open relaxation zones equipped with self-service pantries and softly furnish ‘chill out’ areas. On sixth floor there area office areas for senior management and general staff. Level B1 houses TV studios and interview rooms along with a 200-seat auditorium, a 1,300-seat staff canteen and sunken courtyards that connect the canteen with the main atrium. Level B2 is Parking lots, supporting services and MEP/ data centre.

▽ 办公走廊,Office corridor

010-Sina Plaza by Aedas

▽ 主要办公区,General office area

011-Sina Plaza by Aedas

 

可持续性 SUSTAINABILITY

项目为对准公司的经营理念,目标将建筑发展成为一个绿色和方便用户使用的总部大楼。它已经获得了预认证的 LEED 白金评级。大楼座向最佳化,能有效地将太阳热能降到最低,同時將自然通风最大化。自然采光,特别在大堂及办公空间周边的位置可以减少人工照明的用量,天窗也能照亮顶层的走廊。双层低辐射玻璃的使用大大减低製冷能耗,同时外遮阳片为建筑幕牆提供高效遮阳。

The development is targeted to be a green and user friendly headquarters building, in alignment with the philosophy of this major international online media company. It has received a Pre-certified LEED Platinum rating.

Optimised building orientation is crucial to minimise solar heat gain and maximise natural ventilation. Penetration of daylight especially in the lobby and peripheral office spaces can greatly reduce the amount of energy used for artificial lighting. The skylight also helps light up the corridor on the top level. Double Low-E glass is applied to minimise cooling energy consumption, while external shading fins are carefully used to provide effective shading to the building envelope.

▽ 天窗,Skylight

012-Sina Plaza by Aedas

▽  一楼平面图,L1 Floor plan

013-Sina Plaza by Aedas

▽ 二楼平面图,L2 Floor plan

014-Sina Plaza by Aedas

▽ 剖面,Section

015-Sina Plaza by Aedas1

▽  模型,Model

016-Sina Plaza by Aedas

建筑设计: Aedas
董事: 韦业启
环境保护部顾问: 澧信工程顾问有限公司
幕墙顾问: 江河幕墙集团有限公司
景观设计师: 傲林国际设计有限公司
室内设计Aedas室内设计/ HASSELL / 奥必概念
灯光设计顾问: Brandston Partnership Inc
标牌设计: Fabio Ongarato Design
业主: 富力地产开发有限公司/新浪网技术(中国)有限公司
地盘面积: 29,760 平方米
建筑面积: 124,500 平方米
项目高度:27.6米
竣工年份: 2015

Design Architect: Aedas
Director: Ken Wai
MEP Consultant: J. Roger Preston Limited
Curtain Wall Consultant: Jangho Group Co., Ltd.
Landscape Designer: ACLA Ltd.
Interior Designer: Aedas Interior / HASSELL / AB Concept
Lighting Consultant: Brandston Partnership Inc
Signage Designer: Fabio Ongarato Design
Client: R&F Properties /
Sina Technology (China) Co., Ltd.
Site area: 29,760 square metres 
Gross Floor Area: 124,500 square metres
Project height: 27.6 metres
Completion year: 2015

More:Aedas,更多关于他们:Aedas on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment