School Restaurant – Paul Bert and Léon Blum Scholar Group

A recognizable building in this neighborhood.

Project Specs

Location:
Materials:
Tags:

非常感谢D’HOUNDT+BAJART将以下内容授权gooood发行。更多请至:D’HOUNDT+BAJART on gooood
Appreciation towards D’HOUNDT+BAJART for providing the following description:

一个小小的学校餐厅,外表皮的砖饰面灵感来自于1990年电影—-Wild at heart 里男主角的蛇皮夹克。餐厅位于街角到路交汇处,交通方便,位置重要。建筑师将三种颜色的砖错位排列,形成类似于蛇皮的花纹,而不规则窗户也不自由的“蛇皮“图案上律动排布。一个不同以往的激发想象力建筑,它将成为这个街区中富有识别性的建筑物。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_TxaUP3mZP06xtHr7CSn52UP1lZbpQziXN7lRpQNTKPFmmQ0nd_4Xnh-JIl2jgEbFv8z7ON2cPpIyM5hVrvFImyOhGfDy4znQ.jpg

A small building, at the confluence of the strange and the familiar

A. Preamble

“Guy at Nightclub: You look like a clown in thatstupid jacket.
Sailor: This is a snakeskin jacket! And for me it’s a symbol of myindividuality, and mybelief… in personalfreedom.
Guy at Nightclub: jerk.
Sailor: C’mere.”
Wild at heart – 1990 – David Lynch

/wp-content/uploads/2014/10/_c_56xOETahIuRQr6Y7_WPpjLM6ESK3vxphhbjzXNAXtyiGZltbS17VQxDXgaXNj-yQgYTcvsOIgRotk9VbY5z3oCaLOgh8E21L.jpg

B. A unifying and fun building

The urban challenge was to create a frame edge structuring this corner plot whose boundaries are based on low hosted terraced buildings, at the Marx Dormoy and Léon Blum streets.At the corner, theschool restaurant’s parapetascendsgently, creating a bow that hides the restaurant’s technical equipment (centralair handlingand heat pump) while freeing the ground floor.The architectural treatment is contextual in its urban form and its materiality; the use of the brick, which dominates the landscape, has received a contemporary and qualitative review showcasing the polychrome emblematic brick bondingof the regional architecture.The layout of the masonry, with an almost random pattern, evokes the snake skin and activates the imaginary potential, architecture and young children dream-like: in a world where you have to respect the rules of the urban game, the building delivers a message of imagination, and seems,
with its “snake skin” and “scale-like windows” to have the power to move…

/wp-content/uploads/2014/10/_c_ul6S7GdhaiUyARfA0Jkk9E9j7RMCsRKA8_vMkjc4LK0WD4Es8iaDzAVAQ1xWGSgpgkHDlVLpq5Dc1QQJtYMSlp7dO791L7-3.jpg

C. A landmark in the heart of the neighborhood

Lined with heterogeneous buildingstyles and templates,the Marx Dormoy Street provides a composite environment in a neighborhood built over 30 years, from 1960 to 1980, where housing predominates.

If Léon Blum scholar group, by its floor space, could mark the neighborhood, its location set well back from the street did not allow it, at that time, to play a pivotal role throughout the neighborhood. Building the school restaurant at the corner of the field, and thus, creating a link between the two schools, kindergarten and elementary, helped movethe building to the street, initiating a more complex urban stratification advantageously replacing existing concrete fences.

But it was also about giving people a landmark, an identification point, for structuring the urban landscape by decisiveand innovative architectural choices that met the balance of volumes and the specificity of users who are mainly young children.

/wp-content/uploads/2014/10/_c__KBZUlfvT_-n6DxGJqeWoJ1fckzS4hyroNBE8uwnEGhBnmwL2DqNryam9Nm8M2ygGkGLnPXHtKWsZm732e4-hBWZ-TABKNLr.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_A-ceuv78b_Lw54ECaKHVpsF4qVITXm7wm0VIQQhE9A-XwkXjtin8bMdZcyVOh_dVYuh41D5FNVlQW4yHl3fAQiQNcOMQJXba.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_dMEdDEnDbij3jGVPu1bcl8qyan7GMDF8bmA-RemkU4CTxor_6GV0-dT-w-XRyUp8PFYb763iibjxdzvCix1ozrdXa_gWtIoY.jpg

L型的建筑向内围合出一个宁静的菜园,这个菜园作为教育基地让学生了解丰富的植物与生活的乐趣。室内装饰采用绿色米白色和咖啡色,形成舒适的用餐环境,并与菜园氛围协调。与面向街道开窗较少的情况相反,面向花园的两面墙均是大落地窗,为此室内获得充足的光线。

/wp-content/uploads/2014/10/_c_AfnBlV_01jjQUZjanU_tsddZ-hsM9KrVw7hLICyKL8sbLN1Nje38hcSw5S7VXP9GeNT7rdI0tEV34tBBbtqnmWMzH-PKEn1T.jpg

D. A protected and relaxing space

The facades of the restaurant, monolithic and protective, form a boundary, almost an organic membrane, and isolate from the street this place where calm and privacy are needed without locking the user; with its set of windows on two levels, small and big, can, at a glance, kiss the street without being visible from the outside. If the walls form a filter, the inside of the restaurant expands horizontally into two very bright areas open onto an interior garden.

E. Treatment of the internal and external spaces

– The interior landscaping is a vegetable garden structured by deactivated concrete pathways. A green wall of bamboo planted along the main aisle of the garden is a backdrop. At the south side of the garden, a long narrow strip of land welcomes the existing trees on the site that have been replanted giving more depth to the space. The vegetable garden at the heart of the school restaurant is an educational tool, a fun and potentially colorful place, a living place to invest.
– In the interior spaces of the catering office, the emphasis is on the visual and acoustic comfort. In the manner of a landscape, the acoustic ceilings are graphic, composed of colored elements consistent with the color shades of the furniture suitable for itsusers. On the floor, the PVC flooring bathes the room in a soft sage green color and adds to the acoustic comfort of the room. The natural lighting is preferred but the contribution of the required brightness is provided by compact fluorescent equipment incorporated to large translucent boxes with round shapes. The contemporary furniture design suitable for children, and consistent with the overall equipment budget, extends the “natural” atmosphere within a completely round space. The structure of the building gives rhythm to theinner facade. And similar to the branches, the structural columns are divided into three painted metal beams.

/wp-content/uploads/2014/10/_c_gb8RmTLJFMIKvegUFPNpuCU6PvI2UPlCW6lSmZKTrkyzaZzH9ZsiPDRfm-W8UalXdIuEmHfVNSmG3klpIZSumFzhUplSGvaW.jpg

F. General operation – Connections between functional units – flowstreams

– The created restaurant, attached to the nursery school, allows kindergarten students to directly access it by a transition space consisting of a hall and a toilet block. The catering room is turned inward on a garden lit by large windows oriented tothe south and protected by a series of horizontal sun breakers.
– The Léon Blum schoolstudents’ access requires crossing Marx Dormoystreet. The access to the catering room is through a hall and a large dressing made necessary by the outer path. The catering room is acoustically separated from the nursery school while maintaining a privileged view of the vegetable garden. Deeper than the adjacent catering room, it is provided with a glass strip superstructure formed in the niche between the structure and the cover.This shed technique allows avoiding the shadows and diffuses throughout the room a uniform brightness.
– The deliveries to the restaurantkitchens are done through Léon Blumplace. On this facade,a small outdoor courtyard was constructed,which allows the exit of the garbage cans and the delivery from the street without cluttering the public space.
– – The kitchen officeoccupies in plan a rectangular parallelepiped that developslongitudinally between the catering rooms and the street. This rational and strategic position optimizes deliveries, and the exit of wasteson one hand, and the catering service on the other.

G. Quote
« The most beautiful thing we can experience is the mysterious »Albert Einstein

/wp-content/uploads/2014/10/_c_hGXyX3S1WNZ99Bh7wvZZmrnh8oJYLsmIOSPD6AB04KRK7Vg4WOJgxyfgNraaTmHeNVh6ZueuPuuc_cm9IktbsIgFjpb5EbN4.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_tCKafnnSxcJV9Hv6DRj_gyTkSzdDXLoCTYblTAwzpZH_0N1xwUcjFYgamlIyguJrzsgWYf334PBm2XNbVDZh-J8oH7ZUBIo2.jpg

School Restaurant – Paul Bert and Léon Blum Scholar Group – LOMME
LOCATION:  Lille-Lomme, North
MISSION: Construction of a catering office for Paul Bert and Léon Blum scholar group – Marx Dormoy Street – 59160 LOMME
CLIENT :« Commune associée de Lomme – Lille » (Associate Community of Lomme- Lille)
PROJECT MANAGEMENT:D’HOUNDT+BAJART Architects & Associates, Architects (Tourcoing)
KHEOPS engineering, BET (Department of Technical Studies / Bureau d’Etudes Techniques) fluids and electricity (Lille)
Beha Legrand, BET (Department of Technical Studies / Bureau d’Etudes Techniques)collective kitchens and hygiene (Lille)
BSE ECONOMIE, Economist (Loos)
PROGRAM:School Restaurant
SURFACE AREA: 417m²
CALENDAR: 2012-2014
COST: 1M €HT

/wp-content/uploads/2014/10/_c_udLH_8kR2LGwkFt1t4gWcgiIL0xZCoGqE7A7iACALFxjDSvxAoFZcPPy_5LyhaEU3GtXgmVUtMyKKkGh7iYttNccS2HtF1wP.jpg

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment