Oosterpark Paddling Pool / Carve

The revitalised paddling pool

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 Carve 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:Carve on gooood
Appreciation towards Carve for providing the following description:

上世纪90年代中期,著名的荷兰建筑师Aldo van Eyck受雇于阿姆斯特丹市政府,为城市创造了700余个公共游乐场地。这些趣味性十足的游戏设施遍布阿姆斯特丹大大小小的城市公园,而Oosterpark也并不例外。Van Eyck所设计的奇趣游乐场地为繁忙的都市生活带来丰富的娱乐性,也让不同年龄层次的人聚集到了一起。戏水池在夏季让孩子们流连忘返,而攀爬网架则成为了阿姆斯特丹几代少年的青春回忆。

In the 1950s, 60s and 70s almost all Amsterdam city parks, including Oosterpark, have had playful additions designed by the famous Dutch architect Aldo van Eyck. Employed by the Municipality of Amsterdam, Van Eyck designed more than 700 public play zones between 1947 and 1978. They illustrate his vision on the use of a city, in which play zones become a present architectonically interesting urban element, that brings together young and old. Especially Van Eyck’s paddling pools function as true magnets for children during summertime, and his climbing igloos have become an intrinsically part of the youth of Amsterdam city kids generations.

▽ 以Aldo van Eyck设计戏水池为基础的一次改造设计,a design base on the paddling pool of Aldo van Eyck

003-Oosterpark Paddling Pool by Carve

然而在过去的数十年中,这些游乐场地一个接一个地因城市的发展而拆除,至2001年仅剩下了90个。而这些为数不多的幸存者也因为滑梯等模式化游乐设施的置入变得面目全非。曾经风靡一时的戏水池由于高昂的维护费用,仅余Vondelpark,Amsterdam Forest和 Oosterpark三个仍可使用。值得庆幸的是,人山人海的往日辉煌让政府部门开始重新审视这些公共游乐场地,并最终决定投入资金支持它们的运营。

During the last decades, however, many of Van Eyck’s play zones disappeared: in 2001 only about 90 were left. The remaining ones faced additions of play elements like slides and other standard play equipment. Despite their success, surprisingly few paddling pools have been retained – mainly because they are costly in maintenance. The remaining paddling pools, among which the Vondelpark, Amsterdam Forest and Oosterpark pools, can be counted on one hand. Recently, however, there is a new appreciation for these facilities: they prove to be so attractive to the youth of Amsterdam that the municipality decided to invest in them.

▽ 位于历史建筑之前的戏水池, paddling pool locates in front of the historic buildings

002-Oosterpark Paddling Pool by Carve

007-Oosterpark Paddling Pool by Carve

而针对如今已被公认为文化历史遗存的Van Eyck游乐场地的改造设计,则成为了对设计师的一次考验。Oosterpark内的戏水池位于音乐教堂和Tropenmuseum以及Koninklijk Instituut voor de Tropen的对称轴线之上,然而毫不起眼的混凝土石阶和踏步让其在历史建筑的印衬下黯然失色。2012年,Carve受邀为这个戏水池进行改造升级设计,让其重新回归大众视野,并成为振兴Oosterpark极其重要的一步。

Making changes and additions to Van Eyck’s playgrounds, which are now regarded as cultural-historical monuments, is a delicate assignment. This also counts for upgrading the paddling pool in the Oosterpark, that – with its typical stepping stones and concrete edge – is situated on an important monumental axis between the music chapel and the historic buildings of the Tropenmuseum and the Koninklijk Instituut voor de Tropen. In 2012 Carve was asked to design an addition to the original, somewhat neglected pool, as part of the complete revitalisation of the Oosterpark.

▽ 集攀爬、追逐和滑梯于一体, 雕塑般的纯白体量,  climbing, running and sliding are united in one sculptural element

005-Oosterpark Paddling Pool by Carve

008-Oosterpark Paddling Pool by Carve

009-Oosterpark Paddling Pool by Carve

▽ 较小的孩童可在水池边缘玩耍,smaller kids can play at the edge of the basin with the integrated water sprayers

011-Oosterpark Paddling Pool by Carve

设计师保留了戏水池的原状,置入了一个不论从形态还是尺度上都与其十分相衬,但同时也更加符合当代使用需求的新元素。雕塑般的纯白体量没有任何特定的使用功能和方式,集攀爬、追逐和滑梯于一体,为古旧的戏水池增添了一份更为丰富的层次,让其焕然一新。暗藏在水池的边缘和攀爬孔中的小小喷泉则激发着孩子们不断创造全新的玩耍方式。而在水池外侧,用自然石材铺设的座椅区中镶嵌着的LED灯光系统将在夜晚亮起,孩子们在不断变化的灯光中追逐嬉戏。这个全新的戏水池也重获新生,再次成为全年无休、家喻户晓游乐场地。

The design aims to keep the existing pool in its original state, and adding an element that respects the scale and shape of the original design, while at the same time adds a new function fitting the new Zeitgeist. The result is a universal object, that does not dictate any specific use. In this way climbing, running and sliding are united in one sculptural element, that refreshes the design of the old paddle pool and adds a new layer to it. In the edge of the basin and in the climbing holes of the shiny white object water sprayers are integrated, which evoke extra play and movement. Also in the new seating edge, made from natural stone, a minimal addition has been made of play-programmed LED lights. The revitalised paddling pool reclaimed its function as a magnet for city kids – throughout the year.

▽ 重获新生的戏水池,the revitalised paddling pool

012-Oosterpark Paddling Pool by Carve

▽ 戏水池原貌,the paddling pool before renovation

013-Oosterpark Paddling Pool by Carve

▽ 总平面图,site plan

015-Oosterpark Paddling Pool by Carve

▽ 放大平面,plan

014-Oosterpark Paddling Pool by Carve

▽ 剖面,section

Oosterpark Pierenbad_drawings_section 2

▽ 新建体量剖面,section of the new element

Oosterpark Pierenbad_drawings_section 1

Design: 2012 – 2015
Completion: September 2015
Client: Municipality of Amsterdam
Location: Oosterpark, Amsterdam
Size:water object: 50 m2 / total pool: 350 m2
Carve team: Elger Blitz, Thomas Tiel Groenestege, Lucas Beukers, Jasper van der Schaaf, Thijs van der Zouwen, Mark van der Eng, Marleen Beek
Design renovation and extension Oosterpark: Buro Sant en Co landscape architecture
Photography: Carve (Marleen Beek), Carve (Jasper van der Schaaf)

Drawings: Carve
English Text: Carve
Chinese Text: gooood

MORE:  Carve ,更多关于他们:Carve on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment