MK-S Nursery by HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

A “satellite” concomitant with the main facility kindergarten

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro对gooood的分享。更多请至: Youji no Shiro on gooood 
Appreciation towards HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro for providing the following description:

位于横滨的MK-S托儿所为学龄前儿童提供教学和全托服务。该项目将一栋破旧的、有着40年历史的带有商铺的双层住宅改造为4间教室。“SATELLITE”(卫星)是该项目的核心概念,它与场地对面的幼儿园主楼相伴,成为孩子们的基地。

These are a classroom for preschool children and an after-school childcare center in a kindergarten in Yokohama. This is a renovation project of two sections of dilapidated dwelling with shop, which is 40 years old and a two-storied building, to change them into 4 classrooms. The key concept is “SATELLITE”, concomitant with the main facility kindergarten located across from the site and with the hope that this building will become the place like children’s base.

▼托儿所改造自一所废旧的住宅,the nursery is renovated from a dilapidated dwelling

建筑保留了原本的外观,立面上增加了一些象征银河的波点元素。设计师利用光影为建筑赋予了深度,从而更新了原始建筑的形象。造型独特的窗户使路人可以直接望向室内,从而了解到建筑内部的功能空间。它们不仅为室内带来光亮,同时也使室内外的关系变得更加密切。

The existing exterior is kept, and we put some skins with dot pattern according to the design image of galaxy. Giving depth with light and shadow, we tried to update the image of former old building. By setting distinctive windows, passers-by can see inside. It makes chances that people get to know the curriculum of this program. It gives brightness to the inside and close relationship to the outside.

▼建筑立面上增加了一些象征银河的波点元素,a dot pattern was put on the facade according to the design image of galaxy

▼立面细部,detail

   

▼造型独特的窗户使室内外的关系变得更加密切,the distinctive windows gives brightness to the inside and close relationship to the outside

室内空间使用了具有天然粗糙感的层压木板,所有空间和表面均保持了简洁和紧凑,以实现建筑内部和外部的统一。

Regarding the interior, plyboards which looks rough in spite of natural materials are used. Like a base, everything is kept compact for realizing the unity among the building of interior and exterior.

▼室内空间使用了具有天然粗糙感的层压木板,plyboards which looks rough in spite of natural materials are used in the interior

▼教学空间,classroom

▼孩子们的游戏基地,a playful base for children

▼场地平面图,site plan

▼一层平面图,plan level 1

▼二层平面图,plan level 2

▼东立面图,east elevation

▼西立面图,west elevation

▼北立面图,north elevation

▼南立面图,south elevation

▼剖面图,section

Site area: 212.19㎡
Building area: 80.37㎡
Total area: 159.86㎡
Structure: 鉄骨2階建
Completion: 2017年5月
Architect : HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro、
Project team : interior design farm, KIDS DESIGN LABO
Photo credit : Kenjiro Yoshimi / Studio Bauhaus

More:HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro ,更多请至: Youji no Shiro on gooood 

Post a Comment