Layer-up by WUSUN SPACE

THE PLACE to have a new hairdo

Project Specs

Location:

感谢 物上空间设计 予gooood分享以下内容。更多请至:WUSUN SPACE on gooood  
Appreciation towards WUSUN SPACE for providing the following description:

结构是组成空间的基础构件,越小的空间,主要结构的位置对空间规划的影响越大。

Structure is the basic component of a space; the smaller the space, the greater impact the location of the main structure has on the spatial planning.

▼门头形象,Signboard

由于空间狭长,一到二层的层高过高又不能增加夹层,所以首先要面临解决两个问题:第一、保证功能需求的前提下,不让空间显得狭长;第二、楼梯的位置。然而把两个问题重合起来看会发现楼梯的位置和动向成为设计重点。

The space is vertically long and narrow and no mezzanine should be added. Therefore, two problems need to be solved: First, to ensure functionality under the premise of not allowing the space to appear long and narrow; second, the location of the stairs. However, if you look at the two problems together, you will find that the position and direction of the stairs become the focus of design.

▼1F等待区和收银台,Waiting area and checkout counter

▼一层空间全景,Overview

▼美发区,Hairdressing area

在楼梯的设计上面,由于空间狭长,又有造价控制的要求下,“装置”的概念成了我们想表达的东西。我们把楼梯做成一个通透的装置,放置在空间中部连接一二层,中间又增加了一层平台,并把一层的功能区融合进去,有效的疏通了动线走向;竖向的钢条是发丝的概念变换,既有导向性、安全性、又增强了空气流通,避免视觉阻挡引发空间压抑,人走在其中极富戏剧性;

Therefore, we came up with a solution of “staircase as an installation” to accommodate both the space constraints and the client’s budget.The staircase was constructed as a transparent “installation”, placed in the middle of the space to bridge a large vertical distance, adding one extra platform to expand functionality. Steel bars were used to fulfill versatility. They serve as railing, allow air movement, and avoid visual obstruction. It is quite intriguing to see people walk up and down in the half close-up half open-up space. Plus, the iron bars resemble hair, one more visual bonus for a hair salon.

▼楼梯,Stairs

▼楼梯俯视,Top view

在平台上还开辟了一个小阅览区,随意放置了小羊书架和鹅卵石抱枕,斜倚在抱枕上手捧一本书,在繁忙的都市中,置身于自己这一片小草原中思绪飞奔,是一刻难得的悠闲。通过一系列手法的处理,把劣势变成优势,转化了前面的两个严峻问题。

A small reading area is thoughtfully placed on the platform for waiting customers, inviting them to pick a book, run some pages or simply indulge in a moment of reverie away from the hustle-bustle. Strategically, we remedied the space constraints and expanded functionality.

▼楼梯中间的平台,Platform

第三个问题是视觉中心问题。时尚潮流、造价低廉、视觉冲击…面对一系列甲方提出的苛刻要求,怎样把装置烘托成视觉上的焦点成了另一个要思考的问题。

Yet another problem of creating a visual focus. The design was expected to be “cost-effective, trendy, and having a powerful visual impact”.

▼2F等待区和洗发区,Waiting area & Shampoo area on second floor

黑+黄是非常经典的颜色搭配,实际运用在生活中的各种场景,既有时尚意味又有强烈的视觉冲击力。于是,所有功能性的器物、墙面、地面、顶面都为黑灰色,而楼梯装置则刷成了黄色。没有特意多余的造型堆砌、用最基础的结构,通过颜色的对比,把楼梯的装置感体现出来,成为空间视觉焦点。由外往内一望,巨大的黄色楼梯装置如雕塑般跃然于空间之中,强烈的视觉冲击力营造出新都市时尚感,油然而生的想法:这是一个很酷的美发空间。

To meet the owner’s demands, we chose a sharp contrast of black and yellow. The bright-yellow sculptural staircase stands out against walls, floors, ceilings and functional furnishings in black and dark grey. A sharp color contrast, the most basic structure, and no superfluous molding together create a visual focus as well as an intense urban feel. Seen from the outside, the huge bright-yellow “installation” speaks to every fashion-conscious passerby: Hey, this is THE PLACE to have a new hairdo.

▼结构图解,Construction

 

▼首层平面,Ground floor plan

▼二层平面,Second floor plan

项目地址:福建莆田万达广场金街
设计单位:物上空间设计
设计主创:张建武、蔡天保
设计团队:许振良、李德娟、钟小苏
设计时间:2017.5.10-2017.6.10
开放时间:2017.8.10
项目面积:110㎡
工程造价:40万
主要材料:黑色烤漆板、黄色金属漆、实心钢条、3mm人字纹钢板、金刚砂水泥地面、灰色水泥漆
软装团队:物色软装
施工团队:广海工程
空间摄影:刘腾飞

Location:Putian Wanda Golden Street
Company:WUSUN SPACE
Designer:Jianwu Zhang,Tianbao Cai
Team: Zhenliang Xu, Dejuan Li, Xiaosu Zhong
Designing Time:2017.5.10-2017.6.10
Opening Date:2017.8.10
Area:110㎡
Cost:400,000 RMB
Main materials: black-paint coated board/penal、yellow metallic paint, steel bars, 3mm Diamond Plate, polished concrete floor、grey cement paint
SOFT TEAM: WSOO SOFT
Contractor:GUANGHAI Engineering
Photographer:Tengfei Liu

More:物上空间设计,更多请至:WUSUN SPACE on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment