意大利酒馆 LA GOCCIA 自贡华商国际店,四川 / 成都万谦集环境艺术设计

一场灵魂的自由憩息

项目标签

位置:
类型:

感谢 成都万谦集环境艺术设计 予gooood分享以下内容。更多请至:Chengdu Wan Qian Ji Environmental Art and Design on gooood
Appreciations towards Chengdu Wan Qian Ji Environmental Art and Design for providing the following description:

 

酒馆
The Pub

印象中,酒馆是一座城市狂欢夜晚的代名词,或是纵情歌舞又或是一方清悠,人们在这里疗愈人心,释放天性寻获自由。而这次的项目“意大利酒馆LA GOCCIA自贡店”,在汪宏的设计下被赋予了当代酒馆设计的新方向。无论时代如何变迁,自由永远是人们不遗余力去追求的渴望,人们试图在生活之外的茶酒、游戏、舞曲、运动等消遣中获得自由的可能,而酒馆,便是其中一个“出口”。你必然在这里,遇见一个偶然的我。

Usually a pub is a place where people having a night spree, or enjoying singing and dancing, or wanting to be quiet. In the pub, People release natural instinct and look for freedom. The designer Hong Wang gives LA GOCCIA which is an Italian pub in Zigong a totally new design direction. People always desire for freedom by the way of dancing, playing games and sports and some other recreation. Playing in pub is one of recreation for people who look for freedom. You will have to meet me when you are here.

▼视频,video © 成都万谦集环境艺术设计公司

 

元素
Element

“意大利酒馆LA GOCCIA”新店,坐落在四川省自贡市,设计师试图从威尼斯与自贡的共性切入。自贡“因盐设市”,“自、贡”两个字就是由“自流井”和“贡井”两个盐井名字合称而来;而威尼斯由于缺乏可耕地,人们只有向大海索取生存资源。从地中海中制盐然后运到缺盐的欧洲内陆,威尼斯商人因此赚到了自己的第一桶金。盐这个载体自然就成为两地的地域共性。 因此,设计师引入“盐井”的元素在建筑空间当中,营造出既可用餐,又可会友酣谈、酌酒娱乐的社交场所。两相融合,恰如在繁华都市中的惬意小歇,寻到一方自由。丰富的沙漠植被给予了外摆区轻松惬意的休闲氛围,成为了年轻人下午茶、休闲打卡之场所。

LA GOCCIA is located in Zigong, Sichuan province. Its designer expected to find the commonness between Venice in Italy and Zigong in China. Zigong was famous for salt, and it was named after two salt wells “Ziliujing” and “Gongjing”. Venice lacked arable land, so people could only receive resources from the sea. The Venice businessmen produced salt from the water in Mediterranean and then transported the salt to the inland Europe where salt was demanded, thus they made a large amount of money. Therefore salt was the commonness between Venice and Zigong. The designer used the structure of salt well in the pub to create a place where people can drink and have fun while dinning. There are various desert plants in the outside area, which creates a relaxing atmosphere. Now it has become a popular venue for young people.

▼项目外观,exterior appearance of the project  © 形在建筑空间摄影 贺川

▼丰富的沙漠植被给予了外摆区轻松惬意的休闲氛围,
various desert plants in the outside area © 形在建筑空间摄影 贺川

▼沙漠植被,desert plants © 形在建筑空间摄影 贺川

井盐是传统的采盐方式在自贡已有两千余年历史,现已成为中国非物质文化遗产。在每一口井盐上都有一部天车,自贡曾经就是一座遍布天车的城市。所以说天车可以算是自贡的地域文化标签了。设计师在进行空间创作时很快就抓住了这个点来作为空间的艺术主题,具象的盐井通过艺术创作后再抽象表达出来,并通过在天花板上开井口的方式将天车倒置在井口里,形成夸张视觉感受。

▼井盐与天车,derrick on the top of the well ©成都万谦集环境艺术设计公司

Producing salt from well water is a traditional method in Zigong and it has more than two thousand years’ history, and now it is intangible culture heritage in China. There were a large number of derricks in Zigong, and there was a derrick on the top of each well. Therefore, the derrick is a symbol of local culture of Zigong. The designer chose well derrick as the theme of the space. A distinct visual feeling was generated by the way of opening a wellhead and installed the derrick upside down to the wellhead.

▼分析图,diagram ©成都万谦集环境艺术设计公司

 

空间
Space

酒馆面积约400㎡,原始建筑空间层高优越,设计师充分利用层高优势,让室内空间出现地形高差,并形成局部夹层。夹层的设计不仅拓展了营业面积还丰富了客人的体验感。夹层是无柱的,采用了拉索结构,像悬空的摇篮悬浮在半空形成轻盈的视觉感受。

This project is about 400㎡, and it has a superior floor height. The designer created an attitude difference and one interlayer by taking advantage of the floor height. The interlayer not only extends the space, but also riches the guests’ dining feelings and experience. The interlayer is suspended to the ceiling by steel strips, just like a cradle hanging in the air.

▼室内空间概览,overall of the interior © 形在建筑空间摄影 贺川

▼设计灵感来自河流冲刷出来的峡谷流线,The design was inspired by the streamlines of the canyon scoured by the river © 形在建筑空间摄影 贺川

▼涂料的运用还原了自然,large amount of texture coating material © 形在建筑空间摄影 贺川

4.8M的层高能塑造出有雕塑感的空间艺术,设计师在自贡特有的沟谷地貌中获取到灵感,将河流冲刷出来的峡谷流线作为空间的曲面形态,雕琢出极具律动感的空间构成形态。干枯的沟谷留下水冲刷过的痕迹,在这里岩石固有的质感给设计师留下深刻印像。肌理涂料恰好能还原这一点,大量的涂料运用不仅能还原自然,给客人创造亲切的感受还大幅度俭省了投入成本。

The floor height of the pub is 4.8 meters. The designer was inspired by the valley landform of Zigong and used it to the curve shape of the space, and thus created rhythm sensation. The designer was also impressed by the texture of the rocks of the valley in Zigong, so he used a large amount of texture coating material. It not only restores the state of nature, creates a warm feeling for guests, but also reduces the cost.

▼室内空间出现地形高差,并形成局部夹层,
an attitude difference and one interlayer by taking advantage of the floor height © 形在建筑空间摄影 贺川

▼极具律动感的空间构成形态,space with rhythm sensation © 形在建筑空间摄影 贺川

仿铜不锈钢的运用是为了突出精致感,能和墙面肌理形成强烈的视觉反差对比。大面积的木饰面则采用贴仿真膜的方式,这样既能还原出近乎真实的自然质感,也是传达着设计师对生态环境保护的意愿。青砖的运用增强了厚重的质感,其砌筑方式是对自贡当地文化的尊重,这源自于自贡井盐作坊的传统建筑方式。

For the purpose of obtaining delicate sensation, and to forming a visual difference against the wall, the designer utilized copper-like stainless material. Moreover, the designer used wood-like film material in order to restore the natural texture and to be environmental friendly. In order to respect the local culture in Zigong, the designer considered the traditional construction way of producing salt from well water, so he considered piling up the light-green tiles which have strong texture.

▼吧台区采用了大量木饰面与青砖,
The bar area is heavily clad in wood and black brick  © 形在建筑空间摄影 贺川

▼天花板上的井口,The wellhead on the ceiling © 形在建筑空间摄影 贺川

外摆区的条件也是优越的,让空间的进深更有层次,设计师将北侧的开启面尽可能的做大,室内外的界面模糊化处理,再加上地面材质一体化的延伸,外摆区三米多的尺度也纳入一体化的空间视觉感受里。因此,延伸了原本局促的空间,让视觉效果得到了极大的改善。

The outside area of the pub has a superior condition, so the designer enlarged the northern side and did not make a clear boundary between the inside and outside. Plus, the designer used the same material to both the inside and outside floor. The outside area can be regarded as an extension to the inside area, and thus makes an improvement of the visual effect.

▼座位区,seating area © 形在建筑空间摄影 贺川

▼座位区细部,detail of the seating area © 形在建筑空间摄影 贺川

拾级而上可至二楼,这里是带来沉浸式体验的酒馆,空间情绪的铺陈在这里达至极浓,可以开启深夜的微醺与内心的自由释放。空间在视觉上的迷人,听觉上的深情,给人带来内心的共振,从而发掘心底最真实的自我。盐在自然状态下是不规则的多面结晶体,其组合形式是自由的,设计师在空间中植入了抽象的几何状晶体雕塑来还原盐的自然状态,为空间加入了灵动感。

Strong feelings can be attained here on the second floor, where guests can release their inner freedom. also, guests can be deeply touched by charming vision and sound of this space. Salt is irregular polyhedral crystal in the natural state, therefore the designer created a dynamic feeling to the space by installing geometry crystal sculptures to restore the natural state of salt.

▼抽象的几何状晶体雕塑来还原盐的自然状态,
the space by installing geometry crystal sculptures to restore the natural state of salt © 形在建筑空间摄影 贺川

▼拾级而上可至二楼,the staircase © 形在建筑空间摄影 贺川

 

延续
Extention

每个时代都有属于每个时代的精神与节奏。我们何其有幸生活在一个开放多元的时代,它包容且自由,无论是艺术、文化还是精神。在这样的境况下,我们邂逅了这个商业空间——LA GOCCIA餐吧,并让我们有机会将它从意大利威尼斯发散至成都太古里,再延续到自贡华商国际,可以用设计去创新和延续,为空间铺叙内涵,来呈现这个时代下独特的精神自由,这是我们的荣幸。

Now we are living in an open society, which is free and inclusive for art, culture and spirit. LA GOCCIA is created in such a society. To present the distinctive spiritual freedom, the design of LA GOCCIA was innovated and extended from Venice in Italy to Taikoo Li in Chengdu and then to Modern Plaza in Zigong.

▼空间细部,detail of the project © 形在建筑空间摄影 贺川

▼家具细部,detail of the furniture © 形在建筑空间摄影 贺川

我们用设计定义空间,但不想定义其中的艺术精神,希望进入这个空间的每个人都能基于自身的感知,获得无限自由的想象,形成千千万万面对空间的审美情感。当他们踏入LA GOCCIA的那一刻起,便能从日常的纷繁与压力中脱身而出,在这里获得一场灵魂的自由憩息,畅言酣谈,寻回真我。

The space could be defined by design, but its art spirit could not be defined. We expect that guests who visit LA GOCCIA are able to generate indefinite imagination and various visual senses. We wish that when they enter in LA GOCCIA, they can forget all the pressure, obtain relaxed moments, and find their inner spirit.

▼平面图,plans  ©成都万谦集环境艺术设计公司

项目名称:自贡华商国际城LA GOCCIA餐吧
主要功能:意大利餐、酒吧
项目地点:中国-四川-自贡
设计公司:成都万谦集环境艺术设计公司
空间主创:汪宏
团队参与:罗溦 巨思吉
设计时间:2020年6月
完工时间:2021年1月
项目面积:435㎡项目造价:300万
主要材料:水磨石、艺术涂料、玻璃砖
空间摄影:形在建筑空间摄影 贺川

Project Name:LA GOCCIA in Modern Plaza, Zigong
Main Function: Italian dish, pub
Project Location: Zigong city, Sichuan province,, China
Design Company: Chengdu Wan Qian Ji Environment & Art Design Co., Ltd
The principle Designer: Hong Wang
The team participant: Wei Luo, Siji Ju
Project Design Time: June 2020
Project Completion Time: January 2021
Project Area: 435㎡, Project Cost: 3 million RMB
Main Materials: Terrazzo, Art Painting, Glass Tiles
Space Photography: Hechuan from Xingzai Construction Co., Ltd.

More:Chengdu Wan Qian Ji Environmental Art and Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »