Kálida Sant Pau Centre by Miralles Tagliabue EMBT

A retreat of emotion and body

Project Specs

Location:

感谢 Miralles Tagliabue EMBT 对 gooood 的分享。更多关于他们请至:Miralles Tagliabue EMBT on gooood
Appreciation towards Miralles Tagliabue EMBT  for providing the following description:

Kálida中心是一个为癌症病人和他们身边的人提供情感、社交和实际支持的场所,它像是一个向所有人敞开怀抱的家,有资质的专业人士在此为人们提供帮助,这里也是一个遇见他人、探寻安静庇护空间或享受一杯茶的地方。

▼特殊地形场地之中的项目,project in a special site  ©Lluc Miralles

▼项目及花园外观,overview of the project and its garden    ©Lluc Miralles

The Kálida Centre is a space of emotional, social and practical support for cancer patients and people around them. It is a home opened to everyone, where qualified professionals offer their help. A house to meet other people, a house where to find a quiet retreat or to have a cup of tea.

▼屋顶设计分析,roof design analysis

▼屋顶鸟瞰,aerial view of the roof    ©Lluc Miralles

场地介于新建医院与原有的新艺术风格建筑群之间,平行于独特规划区域内的新修道路,遵循原有垂直衔接方式。项目内包括一栋400平方米的小建筑和处于建筑综合体绿色区域内的宽敞花园。建筑师的基本理念是打造一处种植有色彩斑斓花朵的花园,因此疗养中心被设计为一个花园中的亭子,室内外边界模糊而多变。建筑为使用者提供了隐私、充足的光线和围绕花园的庇护之地。

▼建筑形式设计分析,architecture form design analysis

▼花园入口,garden entrance    ©Lluc Miralles

The plot is located between the new hospital and the original Art Nouveau buildings. It is parallel to a new road defined by the special urban plan of the area and follows the orthogonal plan of the original project. The project includes a small 400 m2 building and a wide garden within the general green area of the building complex. The fundamental idea of the project is to plant some new coloured flowers in the garden of the original hospital, and so the centre is designed as a garden pavilion where the boundaries between interior and exterior blur and vary. The building offers privacy, light, retreat and protection around the garden.

▼宽敞的花园与亭子般的建筑,wide garden and building as a garden pavilion    ©Lluc Miralles

▼金属构架塑造花园空间,metal structure creates the unique spaces in the garden    ©Lluc Miralles

▼花园另一角区域,the other part of the garden    ©Lluc Miralles

▼二层室外空间,outdoor space at the second level    ©Lluc Miralles

▼建筑形式与户外空间形成互动关系,interactive relationship between building forms and outdoor space    ©Lluc Miralles

建筑分为2层,每层约200平方米,首层比周围综合体所处的地面更低,建筑师将这里构想为一系列向花园开放的灵活空间,花园被墙面、藤架和植被围绕,人们可以在这里举办一系列的活动。首层布局有厨房、大厅、通高的餐厅、小图书馆和多功能室。每一间房间都被绿色植被环绕,天井、树丛和藤架的位置隐藏周围建筑设施,尊重并保护Kálida中心使用者的隐私。建筑主要入口位于首层,通过一片铺装区域直接通向附近医院的肿瘤科区域。在紧急情况下,这里也作为消防通道。

▼室内设计分析,analysis of the interior design

The building is organised in two floors of about 200 m2. The ground floor is situated in a lower level than the complex around. It is conceived as a sequence of flexible spaces, opened to a garden protected by walls, pergolas and vegetation that can accommodate varied activities. In the ground floor we can find the kitchen, a hall and a high ceiling dining room, a small library and a multipurpose room. Every room is surrounded by greenery, and the situation of the patios, trees and pergolas is meant to hide the surrounding hospital facilities and to respect the privacy of the Kálida Centre users. Here in the ground floor is the main access of the building, which has direct connection to the oncology area of the nearby hospital through a paved area between them. This area also allows the access to firefighters in cases of emergency.

▼室内是一系列向花园开放的灵活空间,interior is a sequence of flexible spaces, opened to a garden    ©Lluc Miralles

▼通高的餐厅,dinning room with double height    ©Lluc Miralles

▼交流休闲区域,communication and leisure area    ©Lluc Miralles

▼每一间房间都被绿色植被环绕,every room is surrounded by greenery    ©Lluc Miralles

▼天井、树丛和藤架的位置隐蔽周围建筑设施并保护内部隐私,patios, trees and pergolas is meant to hide the surrounding hospital facilities and to respect the privacy of the Kálida Centre users    ©Lluc Miralles

▼家具细节,furniture detail    ©Lluc Miralles

上层区域与综合体其它部分处于相同高度,围绕着通高的餐厅。朝向南侧新艺术风格建筑的立面更加通透,但也使用了木制百叶窗保护内部隐私。

The rooms on the upper floor, situated at same height that the rest of the complex, lay around the double-height over the dining room. The façades facing the Art Nouveau buildings towards south are more transparent but protected by wooden blinds to ensure privacy.

▼通向二层的楼梯,stairs to the second floor    ©Lluc Miralles

▼仰视楼梯上方,looking up from the stairs    ©Lluc Miralles

▼木色调与白色调的楼梯空间和几何造型的墙面,stairs space with wood and white tone & a geometric style wall    ©Lluc Miralles

▼顶部天窗,skylights    ©Lluc Miralles

建筑立面砖墙上嵌入釉面陶瓷,两者共同形成多样的色彩和纹理。墙面变成了一面陶瓷格栅,过滤地中海的阳光、聚焦环境视野、保持空气流通并保护内部隐私。

The building façade is a brick wall with glazed ceramic insertions, put together in a variable composition of colours and textures. The wall turns into a ceramic latticework to filter the Mediterranean sunlight, to focus the views of the environment, to provide air circulation and to protect the privacy of inner spaces.

▼立面图案拼贴分析,collage analysis of the facade pattern

▼图案及构造分析,analysis of the pattern and its construction

▼砖墙嵌入釉面陶瓷,共同形成多样的色彩和纹理,the building facade is a brick wall with glazed ceramic insertions, put together in a variable composition of colours and textures    ©Lluc Miralles

▼墙面变成了一面陶瓷格栅,the wall turns into a ceramic latticework    ©Lluc Miralles

整个项目灵感来源于丰富的材料、肌理、色彩、几何图形、图纸和原有医院综合体葱郁的植被。建筑师希望完全保留Domènech i Montaner建筑原有的建筑语言,这一想法体现在新花园、立面和屋顶的设计上。

The whole project has been inspired by the richness of materials, textures, colours, geometries, drawings and greenery of the original Hospital complex. The architect wanted to keep the full original language of Domènech i Montaner’s architecture and so it is reflected in the new gardens, the façades and the roof design.

▼花园及建筑夜景,night view of the garden and building    ©Lluc Miralles

▼设计拼贴画,design collage

▼模型,model

▼总平面图,site plan

▼平面图,plan

▼立面图,facade

▼剖面图,section

▼构造细节,construction detail

Credits
KÁLIDA SANT PAU CENTRE
Parte of Maggie’s Centres International Network
2010 – 2019
Location: Recinto del Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu en Barcelona.
Stakeholders: Fundació Kálida, Nous Cims, Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Maggie’s Centres
Architects and Project Directors: Benedetta Tagliabue y Joan Callís –Miralles Tagliabue EMBT
Project Coordinator: Valentina Nicol Noris – Miralles Tagliabue EMBT
EMBT Design Team: Enrico Narcisi, Gabriele Rotelli, Marianna Mincarelli, , Paola Amato, Helena Carì, Astrid Steegmans, Lisa Zanin, Federico Volpi, Letizia Artioli, Giovanni Vergantini, Paula Gheorgue, Esther Saliente Soler, Vincenzo Cicero, Sofia Barberena, Philip Lemanski, Marco Nucifora, María Cano Gómez, Carlo Consalvo, Luis Angello Coarite Asencio, Teymour Benet, Cecilia Simonetta, Edurne Oyanguren, Yilin Mao, Marilena Petropoulou, Ludovica Rolando, Mikaela Patrick, Erez Levinberg, Pablo López Prol, Mabel Aguerre.

Gross Floor Area: 400 m2
Outdoor Area: 950 m2
Contract: Encargo directo

Interior design: Patricia Urquiola Studio(with selected designs from GAN)
Landscape consultant: Miralles Tagliabue EMBT
Structure Engineer: Bernúz Fernández Arquitectes SLP
Engineering Facilities: Proisotec Enginyeria SLP
M&E Consultant: PYF SL
Measurements and Budget: Borrell Jover SLP
Contractor: Construcciones Pérez Villora S.A.
Construction cost: 1.850.000,00 Euros
Construction cost/m2: 2.769,00 Euros/m2

Chronology
2006 – 2010 Concept design
2016 Basic and Executive Project
April 6, 2017 First Stone Ceremony
May 9, 2019 Opening

More:Miralles Tagliabue EMBT 。更多关于他们:Miralles Tagliabue EMBT on gooood

Post a Comment