留白之家,大阪 / yukawa design lab

没有特定功能的留白空间适应家庭的成长

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 yukawa design lab 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:yukawa design lab on gooood
Appreciations towards yukawa design lab for providing the following description:

项目是建筑师的自宅,基地与私人车道和田地相接,空间流线中的留白加强了建筑与所处环境之间的关系。

The architect’s own residence with a circulating margin that encourages a response to the environment on the site where the driveway and the field are adjacent.

▼建筑鸟瞰,aerial view of the building ©yohei sasakura

城市中的私人车道是“公共与私密“之间的过渡,既可以供大众使用,也是业主的私人空间。基地另一侧是一大片空地,即使在城市中也可以仰望天空。考虑到这些特征,设计师打算通过在私人道路、田地和室内之间设置留白,创造一个光、风、植物、色彩与人的活动相互呼应的丰富生活空间。

A driveway is a city margin between “public and private” that can be used by the general public but is also mine. In addition, the field on the other side has a large margin in the sky even though it is in the city. Therefore, we aimed to create a house where the environment = light, wind, greenery, colors, and activities respond to the living space and abundantly by providing a margin that circulates between the private road, the field, and the inside of the house.

▼建筑外观,external view of the building ©yohei sasakura

▼与车道相连的入库空间,entrance space connected with the driveway ©yohei sasakura

设计的基本工作是在面向田地的一侧创造一个大层高空间,然后在其中置入留白,连接城市侧和田地侧的DOMA空间、中庭、楼上的日式房间,最后回到田地上方的天空或私人车道。留白空间中设有开窗,并采用对光照和颜色敏感的材料,如金属天花、玻璃隔断、透明聚碳酸酯板等,将道路和田地中每一刻的光影和色彩变化带入生活环境之中。此外,通过在室内种植树木,人们可以感到与自然更加亲近。以留白为轴线,设置了可以俯瞰田地风光的高窗,并且通过中庭形成了连接室内外的楼层,带给人尺度、进深和视线上的不同感受。所有这些元素与环境共存,共同创造出了一个丰富的生活场所。

The basic composition is to create a space where the ceiling height increases toward the field side. Then, in it, we incorporated a margin that goes from the outer DOMA that touches the town and the field to the inner DOMA, the atrium, the upper part of the Japanese-style room, and returns to the sky above the field or driveway. By providing windows in the margins and using materials that react to light and color, such as metal ceilings, shoji screens, and transparent polycarbonate, light, shadows, greenery, and colors those change from moment to moment can be taken into the living environment from private roads and fields. Furthermore, by planting trees in the house, we can feel closer to nature. With this margin as the axis, a window that captures the margin above the field and a floor that creates a connection between the inside and the outside through the atrium are created, which creates a sense of scale, depth, and line of sight. And by coexisting these elements with the environment, a rich space and a rich place of living are created.

 ▼室内空间概览,overall view of the interior ©yohei sasakura

▼田地侧的通高空间,space beside the field with high ceiling ©yohei sasakura

▼树木使居住者与自然更为亲近,tree makes the users to feel closer to the nature ©yohei sasakura

▼没有特定功能的空间,space without specific functions ©yohei sasakura

▼透明隔断,transparent partitions ©yohei sasakura

内侧的DOMA位于房屋中部,是一个没有特定功能的空白空间,可以用作画廊、儿童游乐场、书房、烧烤区等等,随家庭的成长而变化。令设计师没有想到的是,在新冠病毒的影响下,他们可以利用内侧的DOMA回应生活方式的变化,体现出了在住宅中留白的重要性。同样,正因为留白的存在,人们可以在住宅中随意走动,感受时间和季节的变化,享受没有封闭感的平静生活,实现留白的真正价值。面对未来将会发生的更多变化,设计师会和家人一起利用丰富的留白做出回应,和建筑一起成长。

The inner DOMA, which is the center of the composition, is a space of “margins” that has no specific purpose. I thought that by using the inner DOMA for various purposes such as galleries, children’s playgrounds, study spaces, BBQ spaces, etc., the inner DOMA would become a place to accept the growth of the family. Unexpectedly, in covid19, we are able to respond to changes in lifestyle by using the inner DOMA, and demonstrate the great effect of having a margin in the house. Also, because there is a margin, we can spread in the house, feel the change of time and season, and can maintain a calm and rich life without suffering from a feeling of blockage, and realize the meaning of the margin. And there will be various changes in the future, but I would like to grow with this house with the times and my family by responding to them with abundant margins.

▼可以根据需要适应不同功能的留白空间,margin space could be adapted to different functions ©yohei sasakura

▼仰望中庭,look up at the atrium ©yohei sasakura

▼从楼梯上到二层空间,go up to the second floor through the staircase ©yohei sasakura

▼二层空间概览,起居室和餐厅围绕中庭设置,overall view of the upper floor, dining and living space on the opposite sides of the atrium ©yohei sasakura

▼中庭一侧的日式房间,Japanese style room on one side of the atrium ©yohei sasakura

▼从日式房间看向中庭,view to the atrium from the Japanese style room ©yohei sasakura

▼日式房间,Japanese style room ©yohei sasakura

▼夜景,night view ©yohei sasakura

name: house with margin
location: ibaraki, osaka prefecture, japan
architect: yukawa design lab
structural design: tmsd takashi manda architects of structure
construction: vico
structure: timber
number of floors: two
total floor area: 126.38 m2
photography: yohei sasakura

More: yukawa design labyukawa design lab on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »