House, Tropical Box, Kuala Lumpur, Malaysia / WHBC Architects

Simple homes nestled in lush green vegetation

Project Specs

Location:
Materials:

WHBC Architects给gooood分享了他们位于马来西亚吉隆坡的新住宅项目热带盒子。在曾经,他们还给我们分享过朴素高雅并怡情生动的用回收的旧电线杆建造的房子–马来西亚兰卡威岛Reclaimed Telegraph Poles House,点击橙色链接不要错过哟。更多请至:WHBC Architects on gooood 

这栋以混凝土为基材,浑身朴素的住宅掩映在绿色葱郁的植被中,具有厚度的混凝土格架外表皮保护住建筑,让居住空间远离热带的阳光及雨水,同时又成为室内外模糊的边界,让室内能与室外绿色相连。

混凝土格架外表皮厚度达到0.9米,完美阻隔阳光的同时也允许漫反射光线进入室内。

/wp-content/uploads/2015/05/_c_38AdOJrTaQh7bBFTHl6jxIu6QD4tdCRGIMhLbGJ5N-_hmlAWushjdfiJiQZtrd0fI9zQGaXApXwaiFjFmA0gwwEkvi5WZ2_R.jpg

A tropical box that enclaves the mature vegetation into the house.
The house is designed as an inward looking abode that protects itself from the tropical sun and rain, at the same time to embrace the mature vegetation into the house.

Living in the tropics, we want to let the daylight in but keeping the heat out. Therefore in this house, we designed a concrete egg crate structure that becomes the envelope of the house. The structure also brings the existing mature vegetation into the house and blurring the boundary of inside out.

The egg crate structure forms a sun-filtering device that allows the daylight to filter through but keep the radiation out. The structure is made of insitu concrete with a depth of 900mm. The concrete fins are at 150mm thick and framing openings of various sizes at a rhythm.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_8aDTg19kzLHB-TUd9qU9RhYBRHm2oeNy2hTbNk1bzxSFilqraVR6tRfaEEHwcGTq5DwuoN1rPuBBCx2vJUzCUuK1uqSiPVd7.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_7VJfTt2WaSREfnBCSZMxg2BvDsDn0zBdgayWkDWyZzWhQnKIM9JRACTIK-xgxNsJfwJ90mF_DeQYxN_beB65NKWVfCUz8e9f.jpg

热带建筑除了要减少热能,也需要保持远离潮湿,建筑所在场地是一个坡,建筑师设置了高架结构将建筑主体抬起,保持使用层在一个平面上。被抬高的住宅能够有效防止潮湿和害虫,保持通风与干燥。

主要地面层是客厅餐厅与泳池,临时停车区,联系外部的高架桥;顶层是卧室;最底层有车库与服务区。

/wp-content/uploads/2015/05/_c_Oz0kmNOPdArd4_Fdg85tIOd0iIN4DmQJ6IdH1Rcje_abFUo1nOJ_b5ZTAyAnJs72LbAnC8bSfzh-SLKH7sXku5_6LUIPayoW.jpg

Besides the heats, in a tropical environment, it is also important to keep the dampness and humility out. The house takes advantage of the sloping profile of the land. From the entry level, the site slope downwards to the back.

The main spaces, living, dining and the pool are all positioned at the entry level. The bedrooms are placed on the upper floor. On the lower ground there is a garage and a service area.

The spaces are organized in a way where most parts of the house are raised from the ground. This helps to keep the dampness and pest away and keeping the house airy and dry.

The approach to the house is via a bridge flanked by several mature Albizia trees. From the entrance, one will pass through a relatively narrow walkway next to a stairway and a courtyard before arriving at the open living area.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_jVXtRM-XInVvAH3M275UvV3d1XxLvE_wxOAWuvRmR53O-sd4wQnjJyn7CZs4gsQLjOkKa1P0r2HhdVhhqjbT1J8L6mE2sLoD.jpg

主要生活空间朝向泳池的一面能被全部打开,整个泳池尽端向树林开放,顶部和一面侧墙为混凝土格架造型,让阳光与风儿湿度进入空间,成就一个坐拥美景,融于自然,避开热和潮湿的素雅热带住宅。

The living space with dining and kitchen opens outwards to a double volume deck and a pool. The swimming pool and deck area are surrounded by mature trees. The pool and the gardens are all within the cover of the house’s egg crate structure.
On the upper floor, the room windows are designed to frame the views of the beautiful big trees.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_XuRNIF8_P-sgK0Eb4MaIV45z3MD_l3J91X0zuHIHiHVUym0RfD4KwLC6YxkthXGdJdpQVYXRPk8kgrcqy95d8gAsBBYPj5jV.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_zdwY5Fp7ILcjJtnPQeg4mhYodlLcSl6RnXcPHZQbfUvJP0uqQWrYt4Pf6hFsUufvYyopmWpAWfkY2slEIJCg27A5SIs-BnUS.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_9a8tvkeSUiKjU_xVDhIV4xnDnv2MU9RguckDS9WSEj8_2uDbTmECiV2BKjqFC28o4nEc6lefOEQiTFgWMq4AkpFRz9KtpYSu.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_1aGf4iTBm2cNLPxZ9IjhPBawBe0q0PdPBk1l3E1fCW7_XsTARWOyrVo9OySFk7enX6T93_sZ85-an4PepwzQB7n5kCd3168C.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_4FKRJwDHmbGgK1yeJosIN4W0Gijz0XX5xvdQ3cA7eyHYf5UIKjqQVsqIfdTVEi7bWnvuS8yridaXeLz5CECat2ZI7SQWcIse.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_Lv7gaQPcHjjoJ_PmBaizSfeyf2yOWTPKgRU15FMatahQZ2SigAH_lJ87LROgZCxjCIrK_-yjyjmPMgFqiXaz3Oq4qZENMu_m.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_pRNdzObBn1X9A3qwQiWB-TVELTi3Cqi1w8_idrdBVHADWB4f8m8YcfgOoWmh93ryWK_vvBCfTwRRyVIaH5bf-_7ZFQE_EOXs.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_SEmJoLO5f7rmbhKwKIM3djpwOwPoK_TMkMWJ6Wmd7ABGl-XkTc5SnZqp6GcCvWICQRbcXJ5SE_20yg7QFl8ylgQRBh07WBJw.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_dmY_5y0hBBTGF7DpCfdaSVbvkEAApRfkpMaKXir2UG8_um15J9F50ptoZ_tSn4TYTk1fbFgkvhnyA-zoZgEqFdFzoiJr8Kfm.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_hlAsvB7kO6N_GCaWz_kkIqTtYBe5wspox7Hirxc8_ANVabJQDxpQRs2-7XmNbB8k_zDA0y0MWusFLoL02PebNAW0Bd6f8O3I.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_NC_YLZQSVNGlHRQgA_dqjm3hDbNtS970JfB7WmOJWw508NK9lSAbtIbRvAUbenJ5BlY_Zl2roWo1m8R8cJt9jhPToZXZb_Xc.jpg

Architects  WHBC Architects
Location  Damansara Heights, Kuala Lumpur
Owner    Husband & wife, 2 boys and grandmother
Land area   10500 sqft
Built up area    7500 sqft
Engineer    Projurutek Sdn Bhd
Builders   CHB Construction
Ming Seng Construction

 

MORE:  WHBC Architects,更多请至:WHBC Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment