House O by Alexis Dornier

Sound wave forms the architecture shape and the interior like the space inside an instrument

Project Specs

Location:

非常感谢 Alexis Dornier 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Alexis Dornier  for providing the following description:

这栋150平方米的三居室loft住宅是为一位作曲家的设计的,住宅的二层可以俯瞰周围茂盛的绿色稻田和椰子树林。住宅通透的外表加强了对周围景观全景化的体验。

▼住宅外观,exterior view of the house

This 3 bedroom home for a musician-composer, holds a 150 m2 loft space as it’s 2nd floor, overlooking its lush surrounding of green rice paddies and coconut trees. The minimal shell of the house amplifies the panoramic experience of its surrounding landscape.

▼曲线的屋顶形态,curve roof line

▼椰子树林掩映下的屋顶,roof and the coconut trees

▼屋檐细节,eave detail

住宅设计理念源于将一个声波构造转换为决定住宅室内外空间品质的整体建筑形态。通过对平面和立面上单一曲线采用相同的处理手法,塑造出一个首层平面与屋顶景观交织在一起的多平面空间。

▼住宅将一个声波构造转换为整体建筑形态,design emerged from a desire to translate the construct of a single sound wave into an overarching architectural gesture

The design emerged from a desire to translate the construct of a single sound wave into an overarching architectural gesture that will define the interior and exterior spatial qualities of the house. Through an iterative process of manipulating the curve of single a line, both in plan and elevation, begins to articulate a multi-planar space in which the ground plane and roof scape are directly intertwined.

▼住宅另一侧室外空间,outdoor space on the other side of the house

为了形成“如同居住在一件乐器之中”的体验,内部大多数空间的表面都使用了木材。天花板按照与外部同样的方式下降,提升内部声效同时突显入口形式。这一元素增强了雕塑般的室内体验,并非是多余的结构。一年中有几个月的时间,O住宅作为“艺术家之地”,接待世界各地艺术家在这里进行短时间的艺术静修。

▼拥有朝向稻田和椰子树林全景视角的内部空间,interior has a panoramic view to the rice paddies and coconut trees

‘As feeling like being inside of an instrument’ most inside surfaces are rendered as wood patterned surfaces. The ceiling drops down in equal manner to improve acoustics and to indicate the entrance as a gesture. This element adds to the sculpted, interior experience of the space that is free of structural excess. Throughout several months of the year, House O operates as a ‘Artist-in-residence’ initiative, hosting selected artists from across the world for short periods of artistic retreat.

▼起居室-为了形成“如同居住在一件乐器之中”的体验,内部大多数空间的表面都使用了木材,living room-‘as feeling like being inside of an instrument’ most inside surfaces are rendered as wood patterned surfaces

▼起居室、餐厅、厨房空间相互联系,living room, dinning area and kitchen are connected in one open space

▼餐厅,dinning area

▼厨房,kitchen

▼卧室空间,bedroom

▼天花板元素增强了雕塑般的室内体验,the ceiling adds to the sculpted, interior experience of the space

▼充满温暖质感的室内,interior with warm materials

▼洗手间,bathroom

▼一层平面,first floor plan

▼二层平面,second floor plan

▼屋顶平面,roof plan

▼立面,elevations

▼剖面,sections

HOUSE O
LOCATION: Mas, Bali, Indonesia
PROGRAM: Private Residence
SIZE: 370 M2
STATUS: Complete
INTERIOR DESIGN: Alexis Dornier
LANDSCAPE DESIGN: Surya Kembar Property
CONSTRUCTION: Surya Kembar Property
BRANDS: Grohe, Toto, Tecnogas, Franke, LG, Sika flex

More: Alexis Dornier

Post a Comment