House GG / Alventosa Morell Arquitectes

All-wood prefabricated sustainable independent home.

Project Specs

Location:

非常感谢Alventosa Morell Arquitectes将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Alventosa Morell Arquitectes for providing the following description:

仅用4个月便建成的融入周边环境清洁能源可持续性住宅。

业主要求建造一个独立式住宅,并提出了三点要求:1 尽可能减少成本; 2 建筑工期短;3 节能性强。 根据业主的要求,我们设计了六个建筑模块,模块之间留有空间。这些模块由木材完全预制而成,无需现场精整加工处理,并灵活适应地形特点。

IS IT POSSIBLE TO BUILD A PERSONALIZED HOUSE, COMPLETELY ADAPTED TO ITS SURROUNDING LANDSCAPE OF MOUNTS AND GREEN, IN FOUR MONTHS?

IS IT POSSIBLE TO HEAT A DETACHED HOUSE,LOCATED IN THE MONTSENY LANDSCAPE, WITH ONLY A SINGLE 1 KW RADIATOR, USED 2 HOURS A DAY IN WINTER?

/wp-content/uploads/2014/06/_c_2ddoHDacLO8uZ-erIqWG8LO52JuVRTuUKzPj6MFeajplmZez1nnqeyXBJf6slwsyEPScb2zoH_uSpDEuiBltY42HhFSpgWNo.jpg

JUST WOOD
The client requested us a detached house having in mind three very clear points:
The less expensive the better.
Built in a short period of time.
It had to be energy-efficient.

At our client’s demands we designed a house made of six modules and the space among them. The modules are made of wood and completely prefabricated, with no need of later finishing fieldwork; and flexible enough to adapt to the morphology of the site.

The bioclimatic study of this exact site is crucial to decide the strategies to follow in our design, in order to improve the comfort of the dwelling and to achieve the energy demands to be a passivhaus.

/wp-content/uploads/2014/06/_c_WP5SJVThTjzrWCaxtqAyubyUKtRKtppjK9JdtnH66bpnuu7ZAzBrQZigf9IgT4RaD6LTWOFlo0wZycm5RpxutfdZILWsjV0W.jpg

为提高居住舒适度和实现节能目标,我们认真研究该地生态气候之后决定了设计策略。考虑到移动的可能性和被动式房屋的特点,我们构造了能自动适应太阳能和现有树木的六个木质模块。模块之间的空间提供一个家人可以灵活运用的内部区域。冬天可以充当太阳光收集器,玻璃墙的设计让整个空间形成小小的温室;春天和夏天便成为靠近花园的露台,气温宜人。

/wp-content/uploads/2014/06/_c_6w5y3MhWoOoEdJmpsh2me_v-oEL0jKXuAcwS-ojogFEt2SopFfR0QFvR8AigxwYfWIwRMjaqIWSvlPurQFM8V7vXetCmTsM6.jpg

Keeping in mind the possibilities of transportation and the passivhaus characteristics we drew six modules which will adapt automatically to the solar and to the existing trees.

The interstitial spaces among the modules give the interior a flexible use for the comfort of the family and become a solar light collector in winter, like the greenhouse effect, due to the glass walls. In spring and summer they can transform into roofed terraces next to the garden, when temperature is nice.

The design features an intense relationship between its occupants and the nature around. So the relationship between the house and the Montseny green landscape becomes one of the main focal points in this work. The wood structure and walls and the striking concrete floor blend into the overall configuration of the interior.

/wp-content/uploads/2014/06/_c_jCYxFvcTdYMebe7moqRTwDP9eKG_WGlvya2wefg5gaZ5dngd7OXIVT0mszfcyAZZP8QPY3gtM4z17pYM_qAOl6Ht3fthStum.jpg

该设计意在居住者和周围自然环境之间建立一种强烈的联系,因此,住宅和Montseny绿色风景之间的关联便成为了该项目的主要关注点。木质结构和墙壁以及醒目的混凝土地板充斥了整个内部空间。

主材料木材的使用帮助我们更好地建立了这种联系,同时优化了建筑细节,节约成本。所有这些设计策略、隔热性结构的运用为我们提供了良好的解决方案:就地取材降低生态影响;天然、可持续、最低破坏性使用透气材料防止结露反应,创造健康的居住环境。与传统方式建造的住宅相比,节能性提高76,77%,构造了节能的居所。

/wp-content/uploads/2014/06/_c_AFM5QIoR8M37lrB2wthmDibyWIpmYylRRag1UeXH062owPHxA19qWkG7kSHLgYIYJTyqcQx1p5EFwjs7LsJmKgdqW6i2FUxl.jpg

The use of wood as the main material makes the relationship with construction experts easier, and let us optimize construction details and costs.
All these strategies plus the use of a structure with a lot of thermal resistance give us the best solutions:
Reduction of ecological effect due to the use of materials from the surroundings; so natural, recycled and with the minimal impact.
We prevent condensation by using sweating materials, to have a healthy house.
The use of 76,77%  less energy  to heat the house, in comparison with the same house built in the traditional way. So we have an energy-efficient dwelling.

/wp-content/uploads/2014/06/_c_BmkNpMTiZWWNMZXdNUXDipXl3tx8ejqStMqIbQJRbUhTtsvjS2cpZqWGaD-xwqTBF0poKEqFwNZ6pWZcyk7sHakIPr8g9B6K.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_qVplqaq4Y5WRBBrO251i8k0oJenBDVMwMQF9gRa0vykmATUFDiwRDZq5VdJSSo6xDX2ILfc0V2bIO1jxQf9VHQu4LBsvXSsr.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_Xi2xVffgiFx-_GfzihXqx-nubZUkMgurGhUl0ODw9t5_WI6vvvgETBT6VDMaTtpySWGRcGDyV71vMm6LYkM5kkwhAerYl0rB.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_JoOx8oy3iYuQXxRLilHXJ6Xx0cAYXQLqwBn5TJkPhiMC5pJjiHrtXbGbxgSWj4lUhx89G392p_m-ulitbsUBQ2w-w529tNB_.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_sv43MjZ4tFikuJIwSR94J938W8TV--kBYbbw68x-xLQASBdE_119QsI0Npw_7f7b9_OMjGWh-QuNiXw2xpzbYGtcVggwuKFz.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_96_htAlK7x3MxMy3sMXxe-IHTI7czoa8Cf4blwPedQdF75v04hWx38CTyS_QcNLs36_0_uijdjlw5qTp3sLv11cjdaIJzs6d.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_6wJJfbMWBkX0T2XsJnNXImC6xRUPO0lDdUKqzf-wPIjEceI_zra46nzOl4accMPIGq7tkl5H29Oyvnr74W5I-PEgpUF80cJa.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_hXvlpfY15lJZR8Wz4zWnD-ZM85w__63hjxTLELLKEKUNgKh2yRSxrAlWH_lzWLs5dr6_esJf7og0IjsQjFjahmqmWpbCHi-m.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_RlKm_Cx4FYEbtp5NulMfgAfqF_6fDvkTmWk5mX0qbq6zRlyuBWK0dGTRlrSFZyfPV1GSsXI0aVulFCUv0tfITUM_yqt06Srm.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_rtrdtjm_lVhQrFEk6-KhC8-koQc-WFc5Iz5nbjzmJBgYdPVgAau3yo8h3UqfLMtfo7xUBIPDifTJVYYTnsBKQaoMNxreEZHl.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_bbxYh1alAmCLYNIBp8A5HxNjDbNxcN6rPoMkNUTVD7Q827OzaVFaLR9BKir9p47g0YxmCbozlUrj3LS7TkpVxWNBjxkviZFJ.jpg

Architects: Alventosa Morell Arquitectes ( Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa y Xavier Morell ).
Location: Santa Maria de Palautordera, Barcelona. España.
Built area 111.60m2.
Technical Architect:  Eli Camats
Builder: Nix Profusta
Photography: Adrià Goula
Year Project: 2013.
Year Construction: 2013.

MORE: Alventosa Morell Arquitectes

Post a Comment