House 1014 by H ARQUITECTES

Ultra-pole “long house”

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自H ARQUITECTES对gooood的分享。更多请至:H ARQUITECTES on gooood 

住宅的用地位于西班牙格拉诺列尔斯老城市中心的一块超长的狭窄用地之上。用地面宽6.5米,长达到了53米,夹在一排现存的老建筑中,只能通过临街两面进入。原有老建筑破败不堪,只剩一个还过得去的外立面。业主希望建筑师规划出动静分明,公私有别的居住空间。一部分用来招待客人组织聚会,另一部分用来安静的日常生活家居,为此建筑师在主要街道一侧设置了停车区和会客区,然后间隔一个大的内庭院之后,在建筑另一侧布置了家居生活区域。

The plot is located in the historical city centre of Granollers and placed into an urban fabric of dwellings between party walls. The available space is narrow and elongated, only 6.5 m wide; and accessible from two streets. Owing to the dilapidated state of the existing building, only the main façade, reasonably well preserved offering a certain heritage value, could be maintained.

The desire of the owners was to differentiate two zones in the house: the domestic area, where the daily family life had to take place; and a secondary area, quite and isolated from the first, functionally independent to be used indistinctly as a living room or to welcome occasional guests as well as organizing meals and gatherings. According to planning regulation in street alignment the partition in two areas along the plot appears automatically. The domestic area is placed towards the main street, while the west side of the plot, isolated and separated by the central garden, becomes a segregated zone for vehicle access.

▼临街主入口,首先是一个停车内院,然后是面向客人的区域,再往里,是一片大院子,尽端,是家庭日常生活区。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_1GW7nhwlnX0v3GmNGqe8Ym0YaaaFAKTBj47O1dz5Jl5LSTPe36WOfyg7nh1n8yMuFEF30Q4vKAFjFWFPTeobiY5aUWOaKHL5.jpg

▼从隐私居住空间越过院子看面向客人的区域。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_RKi7hSoxV0ySihl24RHWUI7frI32FNkN7Sm_PcEVoB6mFU-l9MCzHi_JN1RvCtUtDDj4MpcJ7sZhMfxfbgU0dBHepL7-q5Zg.jpg

▼总平面

/wp-content/uploads/2015/01/_c_GJ8grF1dUwbSzvbvBRwpvz6McweM-kJMzxa_5Z91_JZ9ZGg0ejDrKLjZRJfH607MdJeE1yq12Rz5uhq_-t1YxdoHytfBVhgd.jpg

 

建筑师在建筑临街的两侧各创建了一个充满的阳光的内庭院,既能保护内部隐私,又能满足采光通风以及休闲或停车功能。可以伸缩的屋顶结构能够根据季节和气候进行调整,保证最佳的居住环境。用地面宽6.5米,长达到了53米,建筑师充分利用两端出入口,院落空间,半开放空间,封闭空间,打造出一个不单调,没有狭长窘迫感,交通合理的丰富舒适居住空间,这里还能感受到多彩的自然,季节的变迁。

每一处开口都经过推敲,与阳光,风,景色,视线无一不关联。室内各种材料比如陶瓷,砖,涂料,木材的使用都明确的确定了空间的属性,给人明晰的空间体验。这座由实心粘土砖打造的超级长屋具有极具表现力的纹理和节奏感。最终,经过设计精心的组织材料和空间,生活区域的温度可以有效的控制在15–25度之间,是一个热工效能和调节都极为优良的居住体。

▼背街主入口。从门口往里看,53米的空间仿佛没有尽头。实际上,在建筑师的精心安排下,整个空间没有狭窄的窘迫感,反而富有节奏,层次丰富。人们通过充满阳光的主入口内庭院就可以进入生活区–餐厅厨房。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_oTP2pULdwOhaZnFzvMRrKNfZmStj-HDe5xJStBpnlJh9xC81F1CdbZAtQFMslnwDfqlu93floY9t7k_okI74mqEA9AuawRmi.jpg

The east-west orientation of the plot and the narrowness of the access streets made it difficult to achieve a good solar gain throughout the street façades. This circumstance, added to the difficulties to achieve privacy in the ground floor, led us to move back the building from the front street line, creating access patios both sides of the house.  These patios allow upper solar gain and at the same time create transition spaces, both physically between the street and the house, and between outdoor and indoor climate. Semi covered and practicable spaces with retractable roofs tops allow capturing energy during winter time as well as ventilation through summer. This way both, pedestrian entrance from main central street and vehicles access from the opposite side are solved, avoiding typical secondary and often neglected spaces that are often generated by this kind of uses.  The qualities of privacy, light, space and thermal comfort of these spaces allow the house to be used and perceived from end to end, without any hidden or residual space. These bioclimatic spaces become the first step of a sequence of areas linking one street to the other offering all along a great variety of conditions, characteristics and properties clearly differentiated among themselves. The addition of this sequence of spaces and thermal conditions creates a ground floor 53 m long totaling 345 m² dedicated to the most frequent and collective use of the house. It works at the same time as a long continuous hallway, giving access to the private and service areas of the house located in the upper floor and the basement, respectively.

▼生活区入口内庭院。可伸缩式屋顶可以根据气候进行调节,满足业主对采光,通风,温度的需求。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_np6L6RIzcrfPcH3Ty19Bd2UQS5AtMDrpOlIiKm9VTERqrMSKnB89ietBRgSVJ1k76RQCDkhTAFCkImbFTiRuQnNpmw8jrQEr.jpg

▼ 从厨房,餐厅看生活区入口内庭院。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_wjR8_NRmt8wYmcuZ0ytNxrZbwnlkoGCxFBZrdBHyr9Fl4jnSWhrIZSn3SBIZLSs8t2Wa5ygGAwSwmdKkuM-irLwkRMYHfmIa.jpg

Each one of the rooms was individually treated yet carefully connected with the next one, clearly identifying the specific use of each space being all, at the same time, part of a whole. This approach helps exterior spaces to achieve the quality of a living space, therefore becoming one more room of the house. This way, this main ground floor combines different interior rooms, lower or higher roofs, longer, semi-exterior covered and bioclimatic rooms as well as covered and uncovered outdoor rooms.

The sequence of spaces creates some kind of ambiguity about what is an interior or exterior space. At the same time, outdoor spaces are intentionally differentiated, so the presence of greenery and natural ceramic helps creating genuine landscape impressions in a plot without views.     The organization, based on sequenced spaces, is totally related to the structural system of the house, opting consequently for a walling system that materially reinforces the typology of the house. Load bearing walls embrace every space limiting both the size as well as the proportion of the openings between spaces in such a way that the structure drastically conditions the experience and perceptions while in the house. Variety of ceramic materials, different skin textures, walls thickness and the capacity for self regulation of humidity and thermal inertia are experiences identifying every space typology. Space is the structure and the structure configures the space.

▼(左)餐厅厨房。(右)餐厅厨房与起居室中间隔着一个楼梯间。从楼梯间看起居室。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_lbuwdp5BmSOKEkC8F8w7freIMRElRBmo4r2Rr6v7NSTBQPAwjpG_3hKsJujVVfuFVVWoOTNvdyQ5CWjdv0rQ37keOGHvcyry.jpg

▼餐厅厨房与起居室中间隔着一个楼梯间。从楼梯间看起居室

/wp-content/uploads/2015/01/_c_Q4muy91gQ0zWKgGZB9xTYZRxqAFcZ9jnGE6-f9xYofhtXZqZNmc3MH86GIL8IglG8bcfqOWEYPtNGggA_QFfclcsYcKX6Qpk.jpg

▼(左)楼梯间(右)儿童卧室

/wp-content/uploads/2015/01/_c_eO93kkRSGh9yyaDGYhdpHf5qhgG9xomfOhS2G15bWh2nKsFnqEEZl4Y2ztAf93t2hFoTRjTpJOXmjkurgdfkrrK9hFe3tBUj.jpg

▼卧室,窗外是院子,远处是临主街的客人接待区

/wp-content/uploads/2015/01/_c_8B4LdOSUV9pj3elk2NfyvmOcNIjP49i86pmnhCxFYJGCC_V4MZnN7xm6Ze4P-0xz_8F1YeNWnUjFhCO4q_5vS7n9Os8mQuCE.jpg

▼起居室看院子和从院子看起居室

/wp-content/uploads/2015/01/_c_svUwoPyviwEKkaUf0NASRBU79e1blBkLr2LbJiJKYNK-xVpWggtkS2_hxrQlR9IFctMQRUBEfA1QtGHYT3cFEGT6MTTK8Zpn.jpg

Relationship between different structural units produces discontinuities that need to be solved, becoming as an opportunity to organize brick masonry and creating post-compressed beams where solid brick layers will be reinforced. Load bearing walls are stratified in strips between ledges and lintels creating a gradient of densities from the thinner and more solid pieces in the ground floor, to the thicker and perforated pieces of the upper floors. Diverse structural requirements of the masonry work produce different rhythms and textures achieving new expressivities.

Materials and spaces distribution prioritizes optimal passive behavior of the house, starting from bioclimatic patios that not only ensure thermal stability between 15 and 25ºC, an intermediate and improved climate, but also reducing the energy demand of the spaces directly related with those patios. The structural system and the double brick wall facade, filled with a 10cm isolating wood fiber, guarantee a very good relation between the thermal isolation and the indoor thermal inertia.

The solar protection elements hung from the exterior brick wall preventing thermal bridges yet disassociated from the window opening, as a secondary and more dynamic element, a circumstantial addition suitable to be changed or replaced over the years.

Finally the house is climatized by radiant systems linked to a geothermal system to allow passive exchange with the ground. Additional to the radiant floors, metallic sheet composite-slabs -structures activated by the ground working as large radiators or radiant surfaces- help dissipating the heat during summer. This high internal inertia linked to the ground temperature allows achieving a very stable thermal behavior over the seasons with the lowest energetic consumption.

▼夜幕与白昼

/wp-content/uploads/2015/01/_c_nvt-IpJ3Ab6CmQbRUP_7ghMLA0rd70TGx0VuFSCMA1oM1rL-92gEjiKPb9GGQ5KVV3YSBtrwvADnW8H0zDT25sclkdDK0797.jpg

▼客人区一侧,面对中心庭院的半开放空间与建筑

/wp-content/uploads/2015/01/_c_aDjyuuqGx9cxuBwbRJ_dbUVPxLDkDP61YiZqKYD0h35AfrHQK9MdQzlsSm7pX_i-d0O6_mNOIETazrOyubhW4OFCEpvDLzZl.jpg

▼客人区一侧,面对中心庭院的半开放空间与临街的停车内院

/wp-content/uploads/2015/01/_c_-SJcxSraVcRINZ54gBlRzdxuOeAtpg-RYAF_jdK-36iFIcu-OyOM1Gcy80ioquxTIy2QSRuy3DvwFaQpbJSNuA1PSd1OCAEW.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/01/_c_rdGQT7cxji83ny3HtA90NTXC1nx8x7Xq1WJcvtsrNfOAe6AEPdjXhVptMRxnvShm_1jgGtvIwmQoH9SgiFNyqhRNFpzR6SFz.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_gc9lzGSfm0Uqj3FJrCufQlF10Ij9KnPbOHey5O__w9LWObfjN0Ug5SaFA-IBOQ1HU5Supi6FNOgPwL-XivOUKg8CKPycvd19.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_9mfkn9A83O8P_KfcEySCaxoxr3Yqnq9BiASawemupw53bZpG8xkxxNIgFw4xnC0R60hPVuvz2oQ4L_ul7cczTpHDnY87YyxS.jpg

Site: Granollers, Barcelona
Architect: HARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
Collaborators:  Blai Cabrero Bosch, architect (HARQUITECTES)
Montse Fornés Guàrdia, architect (HARQUITECTES)
Carla Piñol Moreno, quantity surveyor (HARQUITECTES)
Fátima Vilaseca (interior design)
Ramon Anton, quantity surveyor
DSM arquitectes (structural engineer)
Igetech / Àbac enginyers  (insallations)
Anna Esteve (landscape)

Project year: 2010-11
Construction: 2012-14
Constructed surface: 673m2
Architect’s website: www.harquitectes.com
Photographer: Adrià Goula adriagoula@coac.net

MORE:  H ARQUITECTES, 更多请至: H ARQUITECTES on gooood