Sustainable Hothouse / C. F. Møller Architects

Sustainable design, new materials and advanced computer technology

Project Specs

Location:

非常感谢C. F. Møller Architects将以下授权gooood发行。更多请至:C. F. Møller Architects on gooood 
Appreciation towards C. F. Møller Architects for providing the following description:

C. F. Møller建筑事务所赢得的奥胡斯大学可持续发展温室竞赛项目现已落成,这个有机的温室采取了可持续性设计,新材料以及先进的计算机技术。

Aarhus University Hothouse in the Botanical Garden
– a Sustainable Hothouse

C. F. Møller Architects, in co-operation with Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, has won the architectural competition for a new hothouse in Aarhus Botanic Garden. Sustainable design, new materials and advanced computer technology went into the creation of the hothouse’s organic form.

/wp-content/uploads/2013/12/_c_ztviLzXjWNUizTvHmwFI5AVqlkqspCQ4QzGHCjJB8qXndZJAyhZ1WRQzT4CWE3UJRf8O1SgbiWmz0DvVMpPmIGvyOYDSX3JL.jpg

场地中原有的蜗形温室也是由C. F. Møller建筑事务所设计完成,1969年设计的这个温室已经是融入植物园中的标示建筑物,因此新温室需要尊重现有温室。

The snail-shaped hothouse in the Botanic Garden in Aarhus is a national icon in hothouse architecture. It was designed in 1969 by C. F. Møller Architects, and is well adapted to its surroundings. Accordingly, it was important to bear the existing architectural values in mind when designing the new hothouse.

/wp-content/uploads/2013/12/_c_FpBJNjMMU4U62FJlK4v1jJj8dn2eTbo27s_ss5onZgez2S2bF33KjF7xW9Ye18J8nwTyezg21TVcMVhJiIp-N8N7zmG5Jmc3.jpg

C. F. Møller建筑事务所的合伙人Tom Danielsen提到设计追寻可以与老温室互动的独立而独特的新建筑。

新温室有机形体与内部大空间在未来会是吸引游客的闪亮点。

“The competition sought an independent and distinctive new palm house, but it was essential for us to ensure that the new building would function well in interplay with the old one,” says Tom Danielsen, architect and partner with C. F. Møller Architects.

The organic form and the large volume, in which the public can go exploring among the tree-tops, present botany and a journey through the different climate zones in a way which will make the new hothouse in Aarhus a future attraction in a pan-European class in hothouse architecture.

/wp-content/uploads/2013/12/_c_WSlrvBJzxMWR3cPbTATSvB6fz1JIZ8OIR1-3axwM-EN2ZZ-QqIplK7tXfWwupRgVCVDsWtMteyt6VSfmMIirA8h31UgNzbjr.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_6Bo2Kl_eLxXFUdkrC2bwfysJ5YpOkdIuce8UeXDYiPerWVGfgxW5n8fDny0dKF6hUyjJ9k2aFBY2v0MOyBAPa3_FoFKUeJ0p.jpg

设计基于节能的一些考虑,包括方案,材料,室内环境还有技术知识。

通过先进的计算优化结构,确保形式与能源损耗达到各自的高点,能够最佳限度的利用阳光。穹顶和朝向皆是由此得出,拥有最大的体积,冬季得到最佳的阳光入射角,夏季反之。此外在旧温室的修复中植入了一个针对广大市民的植物学知识中心。

 

Energy design

The design of the new hothouse is based on energy-conserving design solutions and on a knowledge of materials, indoor climate and technology.

Using advanced calculations, the architects and engineers have optimised their way to the building’s structure, ensuring that its form and energy consumption interact in the best possible manner and make optimal use of sunlight. The domed shape and the building’s orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer.

 

Botanical knowledge centre

The total project also includes a comprehensive restoration of the old hothouse, in which the palm house will become a new botanical knowledge centre aimed at the general public, at the same time as the complex is extended with the new tropical hothouse.

/wp-content/uploads/2013/12/_c_HAdOTbnb9H4iTEpya-mSS5QNO53uFyadUR8UBg-JiQ2FPYvswxCT7SyVs-op4NDbJuVdrLI9yNx7ew6RVx6TZPdnsaY2zPaI.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_5i-FJG9AtWIlpjpmviX8n4GvTyLryqEsf46AOVqvXgElDgRQmdkzrNVpRhESJce53zP7v0S_Sjri7FAjU_rCjH_1Q0RYR9VS.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_1094UZoar0elYJZMpgAfSORli1vwl2YsuHThhIJFscQ_PrFFK0CIKwqbGdw4jnWUz7OJUzKJ9JHmSTMHFGGjDzPu355nxP3N.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_Y5-oNfrRgm_-igxiAzUxlEstzCSYA31Wb_33iIOo64p6RqC9L-OWEISh7l7ctXgo-xC-Fv-AjKLqVmNUfcn5rUeJ7RrA8hwg.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_UqQzFMYxFNyZv0duwUQui8aicva5eO29mlUDd-uB-Ui1gMGfnOeTCG3EDMw8hfqBNu4MYglin-CvPWQzjYVr9GBvlYre5t2Z.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_hILh2_JjYsOKkZkMEEtE8qdllySIFkOG6W2um9vBi_8cPuVTwkGm8FpYjOq5kKMRzxh-9qQDkpa0Bhy_306gXsboJL5EHdSc.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_Ah-PUt5ofjH2w9x9-XvahWz9TyiOXkbrsftcZ68slWM0DtlonHrXeH3afvk5zkQvLk55jSSyjdKHd9EAJ08ts_bE-etqEK6m.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_GzAmgPddJWCWkcaWZuFwf20bl6wL1jMl16ilPi6dQxfww2As8SG6hIPeTPPrM1QuL8EtO7a9478705JjC83VYv-yJJAPNAbG.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_rwGE1z5bL6dMGBT8W1IfmYPGZOrlpgDoqgMy_hELMkmd7ry2ics_Vmr72w8RAj836VUnqd5MPOQaPCjSrF4GAf4Rqouhf30Y.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_0vs_rHyhrKrZQvBAoop7j4Dv38Kax5y23albsizXNFtKLrpk0kp1mYts7krDuBcZz0X4diGD4o_EEhU8Hifj1yux_um6hZKs.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_pXEHlJxTK-EPRvz2Fq4xVi4LBxWUdsVrBYRtI_bfpFfYf4NVb3NLx3ApuSzhqM7Y11S52bNzOVkvFP4Kfbmm3eoVMWENz3MD.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_wGwVJbGzRpovawdJQpt-VkNkpeNfvpYtr9uFtK-D1iLaMVzu_Gq-uL5O_8seeu62qMOzV5kCLW8zZxRCKGEODCcfQSDAB4HT.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_WoFanM7u8HX2R-94_GUsFz2KAaFJT4_-QqYMr_W0mcjc-1D5WTcXsvkv6ZQkfX056OU3W82lbz7HSKNsKOQjgHgUwyUeIbxT.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_CYvj0g1Dz8V3lLD8Kpn44ouqcb1EOV0Dviv6DH3YxJJ-tBasepCEZ2QHXVbPG-12zpUlnSlJfqkCXGTDvBSDC177GMWQwZyv.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_zDM8R0nsJ2sF8EsmSnwBdz0woMlwbXOfXtt3Cx3zWhouJn8LlXqKC8IlqIjCuefGaOJLJWJc8WsQMyguKoRCp0DnwUePVrPe.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_8cBR0iRMbPfGNvNlM1iuNz9Lo-OEUA7Lsskxp_0SX5iBuTUjBAD-Gz5PpohwptYtKjVZmMixKADWYKulKTavos4X7IS9qeNe.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c___4Wmm-wMVcDctyITl-4skMrgk_RaGLYV-_4aGVNVNXoHVg6reST-9WqahkVNOTdATwQljOVGB6L4KwJfOwZH9h7B-ZF9TW7.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_jfItSJRhwfzxKivUGXADrZS13ULVXBcKByjJ_gMq9qBs-ci_rTfScCugLPjGnNrxStmvv-Ji6_UWkjp5EihuG4RwV5I0X9qo.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_hRYnT8vGscb9pXMXqgE4XBSANapIan6JZXTJZLQCsTuSVrcx4e7vjXt3rrt0_5JTqlJvWWboVkeVqwKGk2vnv1cNtE8ud3Q4.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_RRgIiZIqVSkZH3knQePCMALXx0zaIZLa-zn1k30qqIrrgdnFw6njNRdX6mUzUeH3037ct1KnWnWRKVDSH0joCppaCNYQL3av.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_CkPDGoXUvQlr2RM67Bd4xaP9eLZTCEQAb53c-yp96r0VitQ_cJTHqPStMWbQGG7cMfbo4D98a8yejZTVgo86L2OMfXg1Edo7.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_wurbTMwKPeElarvvR-Xd8NDQH4fb6my1TpDpqZFJJMLWeTOxUabf-DP0GyxZ6XIuBhbRA6D1ZecbC4kOLzf6GK-rnto9f8b7.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_899yrZAbOfktaZz325UErhGsQLq7z3quizm3gsC-q2ABORXo5QHNKkn3f6ULz9ILSdDxcdNscjLT6ZBfjqs0xnSBcOph4SWM.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_BumCurZaOWUKnNZaRg3L-WCOhPB_kvqUTjTZ-t1FxWCMOWfzZSHhP22FAaO3ln-eGnPmDQqOhm0x0jSEjpz-jYss_5Q_9rpy.jpg

 

/wp-content/uploads/2013/12/_c_vM-Y2v5iUElKldDLI2c_y5oe7DJn-gW5HaZtSn-ACTkPuF7CE8e5Xk734pb159SBoQkQoDBFWkvVJdgBQPj5alvaFO1G0Pcq.jpg

/wp-content/uploads/2013/12/_c_UoVXcSMXbhnfoh918Tp_lRyUJoTDKBszuw3mSZSzTp4J-D8_tTP9HWMYVjUajS6e0rRwU9tkmxZ6vOHWt6gkm8Cm20ltZwaa.jpg

Client:
Aarhus University by Danish University and Property Agency
Engineering: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører
Architect: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Landscape: Arkitektfirmaet C. F. Møller
Address: Møllevejen, Århus C
Size: 3300 m2 (1242 m2 new tropical hothouse and 2071 m2 renovation and rebuild of existing hothouse
Year: 2009-2012
Competition year: 2008
Prizes: 2009 1. prize in architectural competition

 

MORE:  C. F. Møller Architects,更多请至:C. F. Møller Architects on gooood 

Post a Comment