GRIGIO / APOLLO

Uses exposed RC and bronze tinted glass.

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

来自APOLLO对gooood的分享。更多请至:APOLLO on gooood 

一对老外夫妇在日本某安静住宅区购买了一块地,委托建筑师为其设计住宅。业主男主人是一位玩车的现代艺术品收藏家,他希望同他的爱车以及藏品共同生活在一起。

A couple who works for foreign affiliates newly bought a site in a quiet residential area, with a desire for a house that enables living in coexistence with the art collection of the husband, who is a collector of modern art, and his beloved car.

/wp-content/uploads/2015/08/_c_Bw0KDnkOezHHdOtHSwDTwSvxVGR4HYQow1n3Lepm1vPrRvZnWCLvu6vZaFZPJ4-tHvKCAXXapPhn_Lxa15ed2yEtmjgQb5Pf.jpg

建筑师为这对夫妇打造了一栋由素净的混凝土和青铜色玻璃作为主材的家,住宅的用地方正,建筑师将建筑布局呈一个L型,角落取一块方地做成下层是庭院,为地下一层的女儿卧室和女儿起居室提供充足的采光。一层有主卧区,储物区,以及能停放两辆车的车库。二楼是正式的起居室,餐厅以及厨房。为了保护隐私,所有的房间都朝向内院。

In contrast to the exterior that |uses exposed RC and bronze tinted glass, the interior space with an L-shaped plan around the courtyard is open and filled with natural light.

Comfortable light from the dry area, which is connected to the courtyard, illuminates the basement space. The basement has a bedroom for their daughter and a second living room, where the family can relax and casually reside as if in a café or a library.
The first floor has a main bedroom and storage areas, as well as an open garage for two cars. The second floor has a formal living/dining/kitchen area that can be used to entertain guests, and bathrooms. All rooms face toward the courtyard, in consideration of privacy protection.

/wp-content/uploads/2015/08/_c_sxSzfl-vPnGhItkgLX5H3e3WjppZwD9fiTkoEmhg_Y67TkjiC5n8YD2gNW3kE_k-ZyOUE3I1ByyuReOOc6mFx3xxQrkcpIuB.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/_c_WyexND8VtnjK4xrIsmnAAnsvDjPfetkgVhxBX2s32zTOaD3hM6JXZY_VoT1dMU3Ng9wVYhSFbu7Y8w15djFYh5bGcThGuYyr.jpg

二楼主要起居空间采用了灰色和米色作为基调色,家具则采用了意大利现代家具,在如此沉稳舒适的空间中,点缀了蜷川实花的炫色艺术绘画,丰富的色彩以及大胆跳跃的原色与空间形成强烈对比,成为空间亮点。

大面积的落地窗可以观赏素净庭院中清雅绿色植物。天窗引入纯净而稳定的光线。这座住宅,就像是城市中的小型艺术博物馆,其生活空间对自然,季节不仅敏感,也始终贯穿着人类非凡的审美情怀。

The interior decoration of the living/dining/kitchen area with a gloss-coated kitchen, built-in storage, and Italian modern furniture consists of chic colors of mainly gray and beige. Colorful art pieces by Mika Ninagawa that utilize primary colors add stimulation to the space, and exist while enhancing each other’s presence.

Furthermore, the symbolic tree view from the picture window creates a borrowed scenery. Diffused light from high windows and skylights formulates fine fluctuations in the gray scene. This living space, which resembles a small art museum in a city, also functions as a system to travel back and forth between the ordinary and extraordinary while interacting with nature, seasons, and aesthetic feelings created by humans.

/wp-content/uploads/2015/08/_c_hhQUQLni2eDE8d9rvm_33dgjY_dH05V-Jcp6gTuCfh4nGVIAdPj-jpDuLL4S-qNAIKFNYSetFgMM4gjEC8BysybbbHv8NupT.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/_c_8soFhpchBfTf3JklA5XvOks5Vi8QU7stsJdm9ODJoJ-OcbSnzrf8ct8qlTgbquf1cNQvBJVpbXKqJh5qXbl-dF7Me-9jA_ij.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/_c_LuJgilaAl5f2M5BlNXs6bbpCpOIuULKNSNpKrt92t-e3B1yCA0Dc7SpU6murIHLI6LEXoTcrAZh4a4Bo9j2OGTPfpGfZCBmO.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/_c__moPOT6wLbYbxCIkKP09TMks5rt2Agq18DcRE5VZRVABhRPEdEn80ouk9kCl1ufNFh5bC3Nh81OPUFonMmGghLjQWhqORDQk.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/_c_RH7xbBfsAAlXaVNzGoiP4Yh1pLX651QCU4bDcoVCgb3J2QZGS-X44ESj11CS7XoB85IyC5Q7W-jWmYDQEwjlTC5ymSHDQ7YP.jpg
Architect Information
APOLLO Architects & Associates Co., Ltd
URL : www.kurosakisatoshi.com

Credit Information
Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa
Images showing colorful flower pictures inside the house are indicated as “flowers.jpg”.  For each image, please include the photographer’s credit as follows :
“Acid Bloom 2003” .A N) mika ninagawa
(If the space is limited, only  .A N) mika ninagawa is OK
Project Outline
Location : Setagaya ward Tokyo
Date of Completion : March 2015
Principal Use : Private housing
Structure : Reinforced Concrete
Site Area: 155.99 m2
Total Floor Area : 144.56 m2 (49.62 m2/B1F, 36.48 m2/1F, 58.46m2/2F)
Design Period : March 2012 – February 2013
Construction Period : April 2014 – March 2015
Structural Engineer : Masaki Structure (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE
Material Information
Exterior Finish : Exposed Concrete
Floor : Tile
Wall : Emulsion Paint
Ceiling : Exposed Concrete
Lighting :LED

 

MORE:  APOLLO,更多请至:APOLLO on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment