Creek House by Tham & Videgård Arkitekter

Loosely arranged red brick boxes

Project Specs

Location:

感谢 Tham & Videgård Arkitekter 对gooood的分享。更多关于他们:  Tham & Videgård Arkitekter on gooood
Appreciation towards Tham & Videgård Arkitekter  for providing the following description:

场地位于瑞士西南海岸一片古老的农业区,倾斜的陡坡缓缓延伸入大海。在广阔而空旷的人工景观之中,这片场地却独具特色,它如同一个小植物园,内部种植了多种多样的树木和开花灌木。高大的树木相互紧靠,阳光穿过屋顶像是树冠一样笼罩着大部分的空间。除了田园诗般的环境之外,一条小溪蜿蜒着穿过花园。由于树木和植被具有抵御强风的作用,建筑师决定将房子小心地植入树木之间。

The site is located on the south western coast of Sweden in an old agricultural area gently sloping down towards the sea. In the midst of a vast and open cultivated landscape, this plot constitute an exception as it is planted with many different trees and flowering bushes, lending it the character of a small botanic garden. The big trees stand close together and the sun is filtered through a roof like foliage that covers most of the parcel. Adding to the idyllic setting, there is also a small creek meandering through the garden. As the trees and plants also function as a shield from the strong winds, we decided that the house had to be carefully inserted between the tree trunks.

▼住宅外观,exterior of the house

建筑与场地交织在一起,彼此都能够窥见对方所具有的特征。场地的主要特点是有一条穿过场地的小溪,桥连接着入口门厅。

The building and its site are interwoven so that each makes visible qualities in the other. One of the site’s main features, the small creek, passes through the house, bridged over by the entrance hall.

▼场地的主要特点是有一条穿过场地的小溪,桥连接着入口门厅,one of the site’s main features, the small creek, passes through the house, bridged over by the entrance hall

住宅在同一层平面上展开,谨慎地融入场地的自然特征之中。每一个功能都容纳在一个单独的空间单元中,清晰的空间布局呈现为不同尺度与高度的盒子:整个建筑由一系列深红色手工砖建造而成的坚固体量松散地连接在一起。这些砖砌体量相互连接,形成室内外与空间之间的联系,让建筑即使在规模有限的情况下仍然能够形成丰富的大小不同的区域。因此,复杂的空间不能从某一视点就一览无余,这让空间显得更加宽敞,如同一个隐藏的世界。

The home is spread out over a single storey, carefully adapted to the natural features of the site. Each function is contained in a separate spatial unit making the program legible as boxes of varying scales and heights: the building consists of a series of solid, loosely arranged volumes constructed from deep red handmade bricks. These brick blocks are linked together to create both interior and exterior spaces and spatial connections, giving the lot—despite its limited size—an abundance of different small places. As a result, the complex of spaces cannot be overviewed from a single point and appears larger, somewhat like a hidden world.

▼整个建筑由一系列深红色手工砖建造而成的坚固体量组成,the building consists of a series of solid, loosely arranged volumes constructed from deep red handmade bricks

▼盒子体量形成大小不同的区域,box volumes create an abundance of different small places

▼手工砖与立面细节,detail of the facade and red handmade bricks

步入室内后,几级台阶将位于不同标高地面的公共和私人区域划分开,每个房间都采用拱形天花板,构成与室外景观相联系的空间导向。

Once inside, a few steps separate common and private areas into different levels and each room is characterized by a vaulted ceiling giving spatial direction in relation to the landscape outside.

▼住宅入口,entrance of the house

▼几级台阶将位于不同标高地面的公共和私人区域划分开, a few steps separate common and private areas into different levels

▼拱形天花板的室内空间,interior spaces with vault ceilings

▼厨房及餐厅,kitchen and dinning area

▼夜景,night view

▼模型,model

▼平面图,plan

FACT SHEET – CREDITS
Project name: Creek House
Date: 2008-2013
Client: Undisclosed
Address: South coast of Sweden
Built area: 285 m2
Architect: Tham & Videgård Arkitekter
Team: Bolle Tham and Martin Videgård (chief architects)Konrad Krupinski (project architect),
Collaborators: Eric Engström, Carmen Izquierdo, Lukas Thiel, Mårten Nettelbladt
Structural engineer: KE Gruppen, Olle Claesson
Photographer: Åke E:son Lindman

More:Tham & Videgård Arkitekter。更多关于他们:  Tham & Videgård Arkitekter on gooood

Post a Comment