Scape House by FORM/Kouichi Kimura Architects

Living space with versatilities created by intended openings.

Project Specs

Location:

非常感谢 FORM/Kouichi Kimura Architects 予gooood分享以下内容。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood.
Appreciations towards FORM/Kouichi Kimura Architects for providing the following description:

住宅位于山丘上分层开发的居住区中。从基地可以欣赏到美丽的湖岸风光。业主要求设计一个开放的空间,以充分利用周边的景色。同时,住宅还要保有一定的私密性,不受外界干扰。

The house is located in the tiered-developed residential area on a hill. From the site, the beautiful scenery of the lake can be viewed. The customer requested that the view be fully utilized and that the space be opened while not being bothered by eyes of neighborhood.

▼建筑外观,external view of the building

在这个项目中,建筑师精心设置了一系列窗户,创造了与阳光和美景融合的多功能空间。从不同大小和位置的窗户望去,可以看到不同的景色。因此设计需要考虑哪些景色适合被框入窗中,而不是一味地设置巨大的开窗,追求把所有景观都纳入进来。

▼主要起居空间,开窗比较节制,同时满足景观和私密性需求,main living space, the size of the openings were restrained, introducing scenery into the room while ensuring living privacy

In this project, versatile spaces that incorporate light and scenery were intended by the windows in order to bring out the best in this house. Scenery viewed through a window is greatly affected by the size or position of the window. It Is therefore essential to consider what should be viewed or not in the scenery framed by the window, instead of being stereotyped to take in the large area of the scenery by providing the largely-opening window.

▼入口走廊,corridor at the entrance

▼一层儿童房,面向走廊设有开口,增强互动,children’s room on the ground floor with opening to the corridor, enhancing visual connections

窗框被设计成了舒适的休息空间,人们可以在这里尽情享受阳光和美景,而不用担心被邻居看到。空间融合了桌子、长椅、书架、壁龛等家具,使用者不仅可以欣赏景色,还可以进行读书、吃饭等活动。这些家具让每个空间都拥有了属于自己的个性,增加了空间的丰富性。

The windows as framings produce comfortable spaces where you can enjoy light and scenery without being annoyed by eyes of neighborhood. The spaces incorporate a table, bench, book shelf, niche and other furniture items so that you can utilize them to view outside, read books, eat meals, etc., which brings out characteristics of each space and provides its versatility.

▼二层餐厅,窗框被设计成不同的空间,dining room on the first floor, window frames producing different spaces

▼起居室,窗框丰富空间功能,living room, window frames brought versatility to the space

空间中采用灰泥创造纹理感,强调家具体块。同时,设计保证视线的连贯性,提供了开放的空间体验。

The space is composed of mortar with a feel of texture, highlighting its presence. At the same time, it provides openness created by the clear and continuous sightline.

▼窗框体块用灰泥强调,视觉连贯通透,window frames accented by mortar, providing continuous sightline

▼起居室尽头的书房,study room at the end of the living room

▼灰泥窗框形成丰富的阳台空间,balcony space enriched by the mortar frames

此外,随着时间变化,阳光在房屋中移动,形成了不同的光影效果,这也成为了空间不可或缺的元素。

In addition, the space also serves as an indispensable element that reflects visual changes of light and scenery developed while moving around the room.

▼一层小花园,光影随时间变化,small garden on the ground floor with changing light shadows

盒子体块构成建筑多变的外形,富有节奏感的开窗为人们的生活带来了充足的阳光和优美的景色,并与外界视线隔绝,创造了舒适的生活空间。

The dynamic configuration involving the box-shape volume with rhythmical layout of the windows produces beautiful life scenes where light and scenery are taken in while the eyes of neighborhood are blocked

▼黄昏时的建筑,building in the dusk

▼夜景,night view

▼底层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼剖面图,section

 

Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Construction Year:2014
Site Area: 244.63㎡
Constructed Area: 137.37㎡
Photographs: Yoshihiro Asada

More:FORM/Kouichi Kimura Architects 。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood.

Post a Comment