Church of Tea – Songyang Damushan Tea House by DnA_ Design and Architecture

Viewing the mountains,taste the world.

Project Specs

Location:
Materials:

来自DnA_ Design and Architecture对gooood的分享。更多关于:DnA_Design and Architecture on gooood
Appreciation towards DnA_ Design and Architecture for providing the following description:

 

 

场地

茶室位于浙江省松阳县大木山茶园景区,面向西侧的水库,现状是一个较为狭长的线性场地,场地内保留了原有的五颗梧桐树,南侧建有一座线性的休憩长廊,为传统的坡顶形制。树影、阳光、波光、茶田,周围环境里的自然元素,都成为茶室构建起来的场地条件。

Situated on a linear sunken site facing a reservoir on its west side, this tea house is an addition of an existing open long corridor /pavilion to invite visitors stay for a cup of tea in Damushan Tea Valley, in SongYang, Zhejiang, China.

An open public walkway is introduced and intersecting with indoor tea program to create a “8”shape of internal/external circulation, as a “winding corridor” vs. existing “linear corridor”, as basic elements in Chinese landscape garden.

001 Songyang Damushan Tea House5

▽ 茶室轴侧 axonometric drawings 点击看大图

茶室轴侧

 

建筑

茶室建筑分为北侧的公共区块,提供喝茶简餐以及定期茶艺培训空间,和南侧的两个庭院茶室。建筑延续场地现有的休憩长廊的线性坡顶形态,也是对当地建筑语言的一种回应。北侧体块退让到五颗梧桐树之后留出树下的公共活动区域,南侧则出挑水面。一个开放的公共走道穿越地块,和建筑构成了循环的“8”字形回路,以“回廊”概念应对现状的“长廊”。屋顶切出线性天窗,将光线引入室内。建筑空间的背景是深色的清水混凝土、作为结构和材料的统一表达。

 

空间 光线 风景

功能空间的组织和过渡的张弛收放,通过不同方向上的空间尺度、光线的照入形式和亮暗来强调。北侧公共茶室兼具公共茶饮和培训功能,和室外的五棵梧桐树等自然元素一起围合出一个挑高空间:下午的阳光会把斑驳的树影投射在深色的墙面和地面,给静态的建筑空间带来随风晃动的光影。公共空间和二楼的私密小茶室之间,由闭合的楼梯间和水平走廊转换空间属性。二楼三间小茶室可以席地而坐,透过建筑的玻璃幕墙远望水面波光。南侧两个临水庭院茶室,通过一条刻意压暗的走廊来铺垫引导。庭院茶室东西两侧的玻璃门,都是可以完全打开的,西侧面向外面的自然景观,如同框景。东侧是一个抽象的庭院,和一棵孤立的树。

The tea program is divided into two parts: a double height space on the north part of site to house major group of visitors, facing a shaded plaza on its west with five phoenix trees next to public walkway; two private tea rooms on south part of site organized through a private corridor and taking over the water edge, leave a more secluded alley experience for public walkway,yet create direct open picturesque views for both private rooms, with individual abstract “zen” courtyards on east side to form a contrast of experience.

▽ 一层平面 1F

032 Songyang Damushan Tea House一层平面图

▽ 茶室外拥有五棵梧桐树的室外平台 Outdoor Platploor & 拥有线性天窗的茶室 Tea House

002Songyang Damushan Tea House1     003 Songyang Damushan Tea House6

▽ 茶室 Tea House

004 Songyang Damushan Tea House7

▽ 前水后院的茶室 Tea House

005 Songyang Damushan Tea House4

▽小茶室 Tea House & 前水后院的茶室夜景 Tea House

006 Songyang Damushan Tea House8     007 Songyang Damushan Tea House11

▽ 从茶室看内庭院 Courtyard

008 Songyang Damushan Tea House陈颢-05

▽ 夜景 Night View

017Songyang Damushan Tea House陈颢-01

 

冥想空间 

南端尽头的冥想空间面向西侧湖面,既可以作为庭院茶室的延伸也可相对独立,圆形开口是向外观景的景窗,更是一个借入自然的转换器:下午,太阳及其在水里的反射,通过圆洞会形成两个投影光圈,随夕阳西下而慢慢交汇。

A meditation box next to the larger tea room is sculpted as a simple space with a large circular opening facing west, not only as a picturesque window to look out to the scenic view, but more important, to capture a set of sunset projections both by the sun and its reflection through water, for viewers to contemplate the ephemerality of our nature.

015 Songyang Damushan Tea House9

 

观山水   审自我

茶室的存在,不是为了表现自我,而是当人进入这个建筑后,品茶观景,可以对外面的山水景观有更多的理解。

The building profile is a simplified form from the long corridor, not only as a typical local building language, but also to create a simple yetsublimed space with concrete as both structure and surface material, a continuous center sliced opening on the roof to invite light shadow and views together with other openings through out the building. A tea house in the center of tea valley, might become a church of tea.

009 Songyang Damushan Tea House12

018 Songyang Damushan Tea House13

项目名称:松阳大木山茶室
项目地点:浙江省丽水市松阳县大木山骑行茶园
项目功能:茶室/茶艺培训
业主:松阳县旅游发展有限公司
设计单位:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
主持建筑师:徐甜甜
设计团队:徐甜甜、张龙潇、周洋
室内设计:北京DnA_ Design and Architecture建筑事务所
照明设计:清华大学建筑学院张昕工作室(张昕、韩晓伟、周轩宇)
结构体系:剪力墙结构
建筑面积:477.75㎡
占地面积:372.83㎡
设计时间:2014.12-2015.01
施工时间:2015.02-2015.08
竣工时间:2015.08

Project Name: Songyang Damushan Tea House
Location: Songyang Damushan, Lishui, Zhejiang Province
Program: Tea House/ Tea Art Training
Client: Songyang Tourism Development Co., Ltd.
Architecture Design: DnA_ Design and Architecture
Principle Architect: Xu Tiantian
Design Team: Xu Tiantian, Zhang Longxiao, Zhou Yang
Interior Design: DnA_ Design and Architecture
Lighting Design: Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua University (Zhang Xin, Han XIaowei, Zhou xuanyu)
Structure System: Shearing Wall
Gross Floor Area: 477.75m2
Building Foot Print: 372.83m2
Design Period: 2014.12-2015.01
Construction Period: 2015.02-2015.08
Completion Time: 2015.08

MORE:   徐甜甜DnA_ Design and Architecture      视频请点我 video click here,更多关于:DnA_Design and Architecture on gooood

Post a Comment