AXO drawings by Rodrigo Castro Peñalva

轴测图巡礼:来自在中国工作的西班牙建筑师Rodrigo Castro Peñalva

Project Specs

来自Rodrigo Castro Peñalva对gooood的分享。更多请至:Rodrigo Castro Peñalva on gooood 

Rodrigo Castro Peñalva是一位西班牙建筑师,目前在中国建筑工程总公司深圳分部工作。他从儿时喜爱的乐高游戏中获得灵感,为自己的方案制作了一系列轴侧图,不仅能够清楚的表达作品的形态也能将室内展示出来,让人更好地理解他的作品。

Rodrigo告诉gooood:“我使用这些图纸,用一种合理且具有技术含量的方式来阐明整座建筑。对我而言,它是平面和剖面的融合,是建筑师的行业语言 。它们具有强的分析性,能展示很多信息。”

以下是Rodrigo个人或作为团队的主持建筑师时设计的作品:

When I was doing my portfolio I wanted to find a way to give a sense of unity through my drawings. I reminisce my Lego games of space from when I was a kid in which there was a grid to showcased that the world in which Lego lives is neatly organized in pieces that are made in proportions that fit together.

I liked this concept for my own projects and I represented the imaginary grid that I actually use to create my designs in this series of drawings that explained the interior and general shape.

I’m interested in graphic representation and axonometric drawings to explain and communicate my projects. I think that although in an axo you probably won”t be able to perceive the interior spaces or the feeling between inside and outside as good as in a perspective, you get a general understanding of the project much better.

I use them to illustrate the whole building in a rational and more technical way. For me it’s like a merger between plan and section so is a language intrinsic to our profession and that architects must use. They are very analytical and explain a lot things like number of floors, an intuitive total height, general shape etc. And there´s a lot of things you can do with them, like exploding volumes, deleting walls and so on.

These are all projects that I made alone or I was the team leader in the companies I worked for. All illustrations were made myself using illustrator, photoshop, Autocad and SketchUp.

 

观鸟站

BIRDWATCHING VIEWPOINT

项目位于Brazo del este自然保护区内,该保护区具有极高的鸟类观赏价值。第一次到访此地,建筑师头脑中就已经形成清晰的概念,即远远地,在溪边有一棵树,孤立于时间之外。因此建筑师围绕着树设计了一个钢铁结构,作为临时的观景平台,同时将其伪装成树的样子。

The project grows within the Brazo del este, an area of high ornithological value around Seville. Gualquivir tributary rivers flows through this flat land, giving water to the fields. From the first visit to the extensive area the idea came clear, long in the distance, a single tree stood still by a creek, solitary, witness of time. The project had to use the tree as an advange point of view.

The intervention is then placed around the tall tree. A steel structure is built as a temporary platform for observing nature and birds, a viewpoint camouflaged tree-like.

001-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

当代艺术中心

CONTEMPORARY ART CENTER

塞尔维亚是西班牙的一个老城市。建筑师希望在这座低调的城市中,塑造一个市民生活中无所不在的建筑。通过其轻薄的造型,每个人都可以看到室内发生的事情,成为艺术家人人向往在此生活、居住、展览作品的地方。引发市民的好奇心,从而让当代艺术更加深入人心。

这一项目的目标是让塞尔维亚成为世界艺术地图上不可或缺的一部分,成为城市的必达之处。而更大的期望,是能吊起塞尔维亚人一探究竟的胃口,就像James Stewart在电影《后窗》里展示的那样。

Seville is a city of many dualities. One of them being tradition vs. anything “modern”. While some people celebrates tradition deeply rooted in their actions and behaviours, a small resistance bask on new things that can make them prosper along with the city.

The contemporary art if fot the later. The projects seeks to implant the seed for the interest of contemporary Art of the children and youngster of the city.

Located in front of the low profile historical city, the project will become an omnipresent shape in the lives of the people. It´s thinness will allow everyone to see what´s happing on the inside, a marvelous world of work for thought made by artists from all over the world who will come to live, work and exibit in the building, arousing the curiosity of everyone in town and therefore migrate the thought of the city towards the celebration of the contemporary art.

The objective is non other than to put Seville in the elite world Art maps and make the city a must stop. The fantasy is that Sevillians will gaze upon the building with eagerness to know what´s going on, like James Stewart in the Rear Window.

002-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

卡图加城市发展规划

CARTUJA URBAN DEVELOPMENT

家一样的城市,城市一样的家。这是建筑师在设计塞尔维亚著名的Expo92区时为自己的项目设定的期望。他认为建造一座新城最高的方式使基于一套未来可增加、可扩建的系统。

A home like a city, a city like a home. This is the premise I took when thinking on how to develop a whole new area in the famous Expo92 area in my hometown, Seville.

We where asked by the teachers to think in Tabula Rasa terms, “imagine you are Le Corbusier and you can build your own version of Paris” “this is an experiment”

I thought the best way to build a new city was the one based on a system that would allow future growths and expansions. Based on a series of rules, my system will mix all sorts of program uses to create the perfect cocktail of life, never again there will be empty areas during night or day, in my city, every area will be always lived and experienced. The structures of life are based on atoms that creates the cell system. My system will rely on a cell-like Unit to create life. How to grow a whole city from the smallest unit possible? Architecturally, what is that unit? This is an essay on how to build a city from a small house. Building on the idea of the house defining the city, the project relies on a grid system of 8×8 in which all forms of ideas can fit in. This small unit can be a one person house, a small garden, a small pool, a store, an office etc.

003-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

超级市场

SUPERSTORE INFRASTRUCTURE

欧洲的超市面临着品类商店和便利店带来的巨大冲击,建筑如何帮助它们迎接这一挑战,是建筑师的理论项目之一。他设计了预制的类“IKEA”系统,需要的部分都展示出来,而不需要的都收纳在塔楼之中。完全定制化,商场设置可以举办各种各样的活动,可以扩张也可以缩小,总之,只有想不到没有做不到。

Big chain retail stores have been ever changing since the introduction of the first supermarket at the beginning of the XX century.

Envisioned in the USA in the 60´s by french business men, Carrefour started selling “everything under one roof“ as the first hypermarket.

Reaching now a saturation point in Europe, Hypermarkets need to find a way to reinvent and adapt to a market in which category killers and small convenient shops are displacing them.

Such is the challenge I took for my thesis project. How can architecture help to respond to that? I presented a prefabricated “IKEA“ like system that they can use to build all their surfaces. All the non-needed pieces can be stored inside in a tower for a later use. Fully customizable, their buildings would be able now to hold all kinds of activities and businesses, expand or shrink to save space and everything someone can think of.

Here is presented a possible solution, a squared hypermarket with an inner courtyard.

004-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

维也纳音乐厅

VIENNA HOUSE OF MUSIC

项目的所在地是维也纳著名的市立公园,维也纳是一座历史丰富的城市,但却没有在其绚烂的历史中迷失方向。城市中随处可见用新的技术结合老的砖石打造的建筑。建筑师在设计新的音乐厅是坚定地认为它不能仅仅是一座建筑。它将是一座具有两面性的建筑,具有古典而雅致的室内以及全新的外在,后者将成为公园和城市的标志。

The building is located in Vienna´s famous Stadtpark, a mayor project in the XIX century city expansion of the Ringstraße. It´s 65000 m2 and is the the first public park of the city. It houses an Otto Wagner metro station and a big collection of statues, mostly of famous musicians than once inhabited the city.

Vienna is a complex city with a rich and vast history, but also with the strength and willingness to not linger in nostalgia. New architectural ideas can be seen all around the city combining new technologies with the old brick and stone beautiful constructions. A sense that Vienna is going through interesting times can be experience all around, in it´s buildings, cafes, stores, museums, etc. But most of all is the people who live Vienna the ones who make possible the enchantment.

It´s for all this that for me the new House of Music had to be more than a building. The park stands on a hinge between the XIX & XX century, a link between two worlds that today is visited by millions of people. The main idea is then to have a dual building that can give performances for two kind of audiences. The classic way of the inner theatre and a new way in which the building becomes and speaker to the park, to the city

010--axo drawings by rodrigo castro penalva

 

办公楼+商场

OFFICE & SHOPPING MALL

这一项目要在一栋体量中融合进一座严肃而优雅的办公楼和一家有趣又奢华的商场。每层1500㎡的办公空间严格按照最有效的直线方式来布置,尽量没有柱子的组个。外立面使用经久不衰的玻璃和条形立面,保证自然光照。空中花园散布在这些楼层中,为工作人员提供休闲的去处。每层2000㎡的商场空间通过独立排布和拉伸,形成公共绿化平台和悬挑空间。这些空间跟办公楼形成对照,超做出独特的动感。

The concept for the building is to combine the elegance and seriousness of an office tower with the more fun and leisure aspect of a shopping mall in a single volume.

We treat the office part with all the righteousness that Work demands. The 1500 sqm floors are arranged in an efficient way with the minimum amount of pillars possible. The classical yet elegant and sophisticated glass and stripes facade guarantees natural sun lighting and optimizes the amount of artificial lighting. Scattered throughout the floors we placed outdoor gardens. These spaces will serve as resting spots for workers, increasing their performance and happiness.

For the shopping mall the game changes. Inspired by the highways and rapid streets around, the stacked volumes of 2000 sqm are stretched and displaced individually to generate public lawn terraces and overhangings. This overlapped boxes, in contradiction with the steadiness of the office tower, gives to the building a sense of uniqueness and movement. Entrances, views and platforms are insinuated by these shifting volumes. Terraces will be used for coffee shops and restaurants. Each retail floor connects with the surrounding through big and beautiful windows pointing references of the city new thriving streets.

005-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

AS社区中心

ÅS FORUM

欧洲挪威委员会希望建立一座社区中心能将城市中的大学与城市文化更好地融合。建筑师设计了一座方形的玻璃盒子,将自然和城市连接。

For AS, the Europan Norway comitee asked for a community center that could link the University of the Town and Oslo in cultural terms and “distance”.

They asked for “Bold, provocative and celebrative” ideas that could challenge their lifestyle; how could they meet other people, play, work and experience nature.

Our Bold idea was to make a squared Glass Pavilion that would link the urban and nature in an spectacular way. Our community center was composed by a Museum for local artist Tamberg, a co-working space, Coffee shop, restaurant, shops, auditorium, sports center, skate park and a big plaza. A conglomerate of public spaces, all united under one glass roof, so in winter you can enjoy the snowy landscape at a confortable temperature. A product of our climate controlled era.

The whole roof was made of photovoltaic glass and the the building was buried on two sides to preserve heat.

006-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

办公楼+酒店

OFFICE & HOTEL TOWER

单调的办公和酒店大楼摇身一变成为城市的地标。酒店大厅拓展成为更丰富的空间,同时抬升至大楼的中部,从而获得更好的景观。

A boring Office & Hotel Tower is turned into an architectural landmark for the city and the client. The hotel lobby is expanded to a much richer program and lifted to the middle of the tower gaining visibility from the surroundings and making the tower recognizable. The expanded program pitched incorporated Art facilities, a VIP showroom, restaurant & café bar and a fitness center among others.

007-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

泰然工业园

TAI RAN INDUSTRY PARK

项目旨在创造有趣的、创新的用户体验。彼此相连的购物空间让用户很容易前往任何地方。环路的设置为餐厅、展示、休闲等空间提供了更多可能性。

The project emphasis is in creating a vital new city in which the user experience is interesting and creative. The all-connected shopping mall makes easy for to get everywhere in a comfortable way and the ring opens a whole new set of possibilities for fancy restaurants, exhibitions, presentations and relaxed communication.

The Volumes are extruded to their maximum capacity and the middle path is sunken to create a new layer of shopping and bring light to it. This path becomes a park that goes under the street and it’s connected directly to the metro. The circular connection becomes a ring of interconnected terraces that gives the whole development a recognizable center and unity, a thing that usually is missing in this kind of big projects. The four main towers emerge from this unity ring giving the center even more meaning by creating a multi floor plaza of terraces and connections that will be the symbol of the development.

008-axo drawings by rodrigo castro penalva1

 

盐田生物研究中心

YAN TIAN RESEARCH BUILDING

科学是一个国家进步和未来的象征,但对于并非科学家的普通人来说,它基本上是神秘而不可捉摸的。基于这一特点,建筑师设计了一座外表神秘莫测而内里通透明亮的建筑。

Science may very well represent the progress of a country and the future of it. But for those outside the science scene, how it works is a mystery. What happens inside researcher mind is magical, is evolution and it´s knowledge. This characteristic of Science is present in our building. Like a mysterious rock, the outside is rough, dominant and enigmatic, while the inside becomes soft and transparent, just like Science for those who understand it, clear as water in the nature.

009-axo drawings by rodrigo castro penalva

 

English Text : Rodrigo Castro Peñalva
Chinese Text : gooood

MORE:Rodrigo Castro Peñalva,更多请至:Rodrigo Castro Peñalva on gooood 

Post a Comment