Sandcrawler by Andrew Bromberg of Aedas

Central garden

Project Specs

Design:
Location:

来自Andrew Bromberg of Aedas 对gooood的分享。更多关于 Aedas on gooood.
Appreciation towards Andrew Bromberg of Aedas  for providing the following description:

Sandcrawler (原名「CX2-1」) 是卢卡斯影业位于CX2-1地块上的新区域总部,项目要求符合新加坡纬壹科技城的总体规划,同时提供优质的公共空间,并充分展现当地文化的丰富和多样性。

纬壹科技城总体规划限定了该项目的建筑高度和退红线距离,并要求屋顶轮廓顺应特定的斜坡地形以及各面外墙的最小体量。最终方案采用马蹄铁形的建筑,既能满足总体规划的同时增加天然采光、并在建筑物中庭范围打造一个郁郁葱葱的花园。

楼层面积由上而下逐渐减小,使总建筑面积恰好控制在规划要求内,如此布局令实用率高达82%。此外,建筑物的中央位置留出双层挑高空 间,建造了可容纳一百人的影院。

沿街玻璃幕墙采用了内部有金属涂料层的低铁隔热玻璃,提供良好的遮阳性能和私隐度,而外悬的平台为低楼层提供了遮荫蔽雨的功能。中央花园

▽北侧外墙 North elevation

Sandcrawler by Aedus

Sandcrawler (formerly known as ‘CX2-1’) is the new regional headquarters for Lucas lm Singapore on plot CX2-1. Combining the intended use with a strong civic ambition within the one-north master plan in Singapore, the design for this project not only enjoys this duality but also seeks a solution which celebrates that diversity.

The masterplanning guidelines for this project are highly de ned, dictating envelope heights and setbacks, roof pro le which has to follow a speci c sloping topography and the minimum amount of mass on all faces of the enclosure. A ‘horseshoe’ plan was developed to achieve the desired daylighting and meet master plan requirements while achieving a lush tropical garden enclosure.

Floors were reduced from the bottom up until the correct allowable gross oor area was reached. The result was an 82% ef ciency, maintaining the height requirements as well as carving out a double volume space in the center for a state of the art 100-person theater and gallery.

The taut external metallic facade is a low-iron insulated glass with an inner metallic frit layer, allowing for good solar protection and privacy on the more exposed faces. The courtyard side façade is more contained and private with highly transparent glass and overhanging terraces providing shading to the lower levels.

▽ 建筑外观 External view

(3)Sandcrawler by Andrew Bromberg of Aedas_exterior; Photography©Paul Warchol

 

地理位置

项目坐落在新加坡纬壹科技城内,根据总体规划要求,该区域汇集了研发、生物医学、通讯和传媒等科技产业。
作为行人连接网络的一部分,项目所在的地理位置优越,连接着汇贤谷及纬壹公园另一侧的汇源坡。因此,项目必须从视觉以及实际环境中将 尼泊尔山和纬壹公园连接在一起。建筑师综合上述要求,并最终呈现出嵌入大楼并面对Portsdown路的公共开放空间。
建筑师将商业以及如咖啡馆这类的活动空间设置在大楼的两侧,面对着纬壹公园。这样的设计能够激活汇贤谷的绿化带,使启汇园3区和2B区 和谐相连,与公园相互呼应。同时,建筑师也将活动区域延伸至沿街的公共空间。相对而言,像逃生楼梯和服务出口之类的设施是不会朝向公 共空间和纬壹公园的。

规划限制

项目的总体规划限定了该项目的建筑高度和退红线距离,不容逾越,并要求建筑顺应特定的斜坡地形。

SITE

The building is located within one-north, a master plan in Singapore developed to house R&D, high technology activities in the biomedical sciences, infocomm technology and media industries.
As part of the broader pedestrian connectivity network and one-north space concept linking two areas – Central Xchange and Life Xchange – across one-north Park, it is important to create a visual and physical connection between Nepal Hill and one-north Park. This ultimately results in the provision of a publicly accessible space across Sandcrawler along Portsdown Road.
Undoubtedly, placing retail or activity generating spaces like cafes along the side of the building facing one-north Park comes almost naturally as this stretch is able to activate the frontage along Central Exchange Green and draw the continuation of activities from Fusionopolis 3 and 2B, while tapping onto the park. The placement of activity areas is also encouraged to be extended to the publicly accessible space along Portsdown Road. In contrast, blank walls such as escape stairs and service exits that face the public space and one-north Park are strongly discouraged.

PLANNING RESTRICTION

The master planning guidelines for this project are highly de ned, dictating envelope heights and setbacks. What is unusual about the controls is that it stipulates a certain height and a speci c sloping topography for the building. The guidelines also regulate the minimum amount of mass on the enclosure.

▽ 鸟瞰图 Aerial view

(13)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_aerial view within site context

 

项目概况

作为世界知名娱乐公司的区域总部,建筑的外形需彰显独特,并成为纬壹科技城的亮点。而与此同时,客户还要求建筑物需容纳一个百人影院,供大楼租户放映电影及举办其他活动。
项目任务还包括设计高效的楼层设置,以使建筑成为一个能产生实际收益的写字楼项目。

设计概念

设计在严格遵照总体规划规定的同时,满足了客户的要求,创造出一个拥有公共场所精神的区域总部。在整合总体规划规定和客户要求后,最终方案采用了马蹄铁般的建筑形态,并在中央营造了一个植被葱郁的花园。在「马蹄铁」的末端,还设计了覆盖繁茂植物的开放平台。这样的设计不仅仅提供了别的商业建筑少见的的公共场所空间,也为办公室的租户营造了美妙的花园景观。
建筑主体被圆柱架起,离地13米,恰到好处地为公共空间提供了遮蔽,创造了一片极佳的公共空间,与传统的企业总部大楼设置大异其趣。

建筑外墙与周边环境互相呼应,恰能满足不同受众的期待。高效能外墙透过闪亮光滑的外表吸引注意,并在花园处聚拢形成锐角。沿街玻璃幕墙采用了内部拥有金属涂料层的低铁隔热玻璃,在保证室内得到充分日照的同时,不受热量的困扰。而在面向葱郁花园的一面,外墙则采用了高透明玻璃,呈现出一种更为开放的姿态。

另外,楼层两翼的终端和花园处戛然而止,两边标高也逐渐降低,每层楼层都看似悬于下一楼层之上,并形成了开放的景观平台。如此设计不但使建筑外形十分具有视觉冲击力,同时减少了日照热能。在「马蹄铁」的尾端,一层悬于一层的茂密植被和绿色平台进一步为办公楼提供了遮荫蔽雨的功能,也使整座大楼成为一处美妙的景观。

PROJECT BRIEF

As the regional headquarters of one the world’s leading entertainment companies, the building form has to portray a unique statement while commanding a strong presence within the one-north vicinity. In tandem, the client requested for a state-of-the-art 100-seat movie theatre for screening and other events.
An ef cient oor plate is needed as well to complement the building as a revenue-generating of ce development.

DESIGN CONCEPT

The design approaches the strict master plan guidelines deliberately to ful ll the viability requirements as well as provide a strong civic quality for the regional headquarters. Marrying these factors with the client’s aspirations resulted in a horseshoe plan enclosing a lush tropical garden at its heart. At the horseshoe’s ends, a series of overhanging terraces are draped with luxuriant foliage. Such plan not only provides a great civic space that most of ce buildings do not have the luxury to enjoy, but also offers spectacular garden view for the of ce tenants.

The building is also elevated up to 13 metres above ground to create a generous and sheltered public space on ground level, further giving a strong civic dimension not normally associated with corporate of ces.

The high performance façade addresses different audiences and contexts with a smooth combination of polished, sleek surfaces and jarring sharp angles that taper towards the courtyard. The outer skin of low-iron glass with an inner metallic-frit dot layer underneath allows daylight to penetrate the interior without solar heat gain; while on the lush courtyard side, the façade is more open and wrapped in a layer of highly transparent glass.

In addition, the oor slabs off the wing walls and courtyard and slowly steps out from the lower oors to the upper ones. This maximises ‘perceived’ volume within the landscape deck and reduces the aperture moving up to reduce solar heat gain in of ce spaces. At the horseshoe ends, luxuriant planting and green terraces hanging down further shelter the of ces from the sun while tying the spectacular building into the untamed landscape below.

▽庭院景观 View of courtyard

Sandcrawler by Aedus

▽总平面 Site Plan

(15)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_site plan

▽建筑北面外观 North elevation view

Sandcrawler by Aedus

 

空间的利用

楼层平均纵深19米,保证两翼办 公空间的得到自然日照。大楼的 三面外墙也是楼面设计的考虑因 素之一。因此,建筑师在没有严格限制的一面将楼面呈现开放状 态,使楼面的实用面积超过82% ,远远超出了客户的预期。

而在大楼内部,空间也被合理利用,并建造出一个波浪式外形的百人影院,为客户和其他大楼租户提供电影放映、舞台表演及其他活动的场地。该设施被安置在大楼高层的中央,用户区域较低的一端,也就是大楼租户的下方,方便大家使用。透过金属质感的外墙往内看,剧院显得若隐若现;而站在中央庭院时,这一设施则清晰地跃现眼前。这样的趣味也使大楼凸显与其他企业总部大楼的不同。

大楼高九层,下方为13米高的底 层架空柱,为大楼的租户和路人 营造出优雅而又郁郁葱葱的公共空间。

USE OF SPACE

The width of the oor plates are kept at an average of 19 metres in depth for reasonable daylighting within a double aspect of ce space. These oor plates were designed with regards to the three faces of the building. On the face which does not have any minimum requirements, the oor plate is kept open. The resulting horseshoe plan achieves an ef cient oor plate with an average net to gross area ef ciency of over 82% – exceeding client’s expectation.

Inside the building, space is carved out to create an expressively contoured 100- seat theatre for screenings, performances and other events for the client as well as other commercial tenants. The facility is located in the middle of the vessel on the upper levels of the lower end user zone and immediately below the leased tenant spaces to ensure convenience. Slightly visible through the metallic façade from the outside and openly visible to the courtyard, this feature further differentiates the building from other corporate of ce buildings.

The nine-storey building is elevated on 13-metre-high pilotis, creating a generous and lush public space for the tenants and passers-by to enjoy.

▽Main lobby 大堂

(9)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_main lobby; Photography©Paul Warchol

▽Main lobby 大堂

(10)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_main lobby; Photography©Paul Warchol

▽Theatre prefunction 剧院前厅

Sandcrawler by Aedus

▽100座剧院 100-seat theatre

(12)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_theater; Photography©Paul Warchol

▽L5 theater plan 剧院层平面

(18)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_L5 theater plan

▽从室内看庭院 looking out to the courtyard from interion

Sandcrawler by Aedus

▽看庭院和树冠view of courtyard and canopy

Sandcrawler by Aedus

▽花园景观 looking out from courtyard

(7)Sandcralwer by Andrew Bromberg of Aedas_looking out from courtyard; Photography©Paul Warchol

CX-2-1_section EE

 

可持续性

位于「马蹄铁」尾端的外悬平台绿意盎然,仿如瀑布般沿着大楼拾级而下,外立面采用了内部拥有金属涂料层的低铁隔热玻璃,而步行道均有遮蔽,如此种种都有效降低了太阳辐射所带来的热量。

其他节能措施包括:

照明
• 使用高频镇流器以防止日光灯灯光闪烁
• 房间照明和普通照明使用不同电路,以使影院在关闭时尽量不需人工照明
供暖 (机电服务)
• 使建筑围护结构性能指标(ETTV) 从50W/m2降为46W/m2
• 在停车场设置一氧化碳传感器以规范和控制机械通风
• 核心筒区域使用机械通风
• 电梯采用变压变频(VVVF) 与睡眠模式
• 在规范要求基础上大幅提高冷却装置及热泵效能
• 在底座设计中提高整体能源效率指数(EEI)
• 室内热舒适程度保持在22.5至25.5度之间,并使相对湿度不超过70%
• 室内噪音严格遵照SS CP13,使其在城市区域范围内维持良好的声音环境 • 采用区域制冷系统
给水排水
• 使用合新加坡水效率标签系统(WELS) 规范的节水装置
• 安装用水计量表并与BMS系统连接起来,以监控异常用水
环保和回收
• 原有树木在工程进行期间被移走,待竣工后重新种植在建筑内部 • 靠近交通设施如巴士站和地铁站
• 设有单车停泊场所以鼓励可持续发展的交通出行方式

保安系统

大堂保安系统的核心是一套光学旋转栅门系统,摒弃了以往实体的保安装置,转而运用灵敏的红外线光束对两个区域实行电子区分。这套大堂保安系统能够自动监控每一个独立的入口通道,同时及时通知大楼保安人员任何非法闯入的情况。无论是迅速穿门而过的普通用户,还是企图闯入的未被授权者,他们的身份都能轻易地被确认。这样的保安系统达到了接近一个二分之一高旋转栅门的保安级别,并且这个系统可以与警钟以及其他诸如闭路电视监控系统、照明和锁门系统等保安手段连接。

SUSTAINABILITY

The overhanging terraces at the horseshoe ends with greenery cascading down the building in time, the heavily landscaped garden, the outer skin of low-iron glass over a metallic dot-frit inner layer on the façade, and the covered walkways all help reduce solar heat gain. Other sustainable highlights include:

Light
• High-frequency ballasts used for all uorescent light ttings to prevent ickering.
• Provision of house lighting and general lighting on different circuits to minimise arti cial lighting when the theatre is not in use.
Heat (Mechanical Services)
• Building envelope ETTV reduced from code 50W/m2 to 46W/m2.
• CO sensors in car parks to regulate and control use of mechanical ventilation.
• Mechanical ventilation for stair-cores.
• VVVF and sleep-mode for lifts.
• Improvement in ef ciency for chillers and pumps over code requirements.
• Improvement in overall EEI (Energy Ef ciency Index) over base design.
• Indoor thermal comfort of 22.5 to 25.5 degrees and RH of less than 70% maintained. • Indoor noise levels comply with SS CP13 with stricter noise controls for civic zone.
• District cooling system implemented.
Water
• WELS rated (Singapore Water Ef ciency Labelling System) water ttings used.
• Sub-meters are provided and linked to BMS for monitoring of abnormal water usage.
Conservation and Recycling
• Existing trees are transplanted for re-instatement within the completed development. • Proximity to nearby transportation facilities like bus stops and MRT station.
• Provision of bike parking to encourage sustainable form of transportation.

SAFETY AND SECURITY
The lobby security system is based on a state of the art ‘optical’ turnstile, replacing the obtrusive physical barrier by utilising active infra-red beams to create invisible electronic eld between two pedestals. It automatically monitors the passage of every individual entering and leaving the facility and alerts security staff the presence of unauthorised entrants. Tenants pass through gates speedily while unauthorised entry attempts can easily be identi ed. This offers a similar level of security as a 1⁄2 height turnstile and is designed to connect with an audible alarm and other security measures such as CCTV systems, lighting and locking doors.

DESIGN TEAM
Architect: Andrew Bromberg of Aedas
Structural Engineer: Arup Singapore
Consultants: J Roger Preston (M&E)
Adrian L Norman (Landscape)
Arup Acoustics (Theatre)
Lighting Design Partnership (Lighting) ALT (Facade)
Main Contractor: Obayashi Corporation

KEY PROJECT FACTS
Client: Lucas Real Estate Singapore
Project height: 74.5 metres
Site area: 6,816.90 square metres
Gross oor area: 22,495.77 square metres
Completion year: 2013

Photo credit Aedas & Paul Warchol。

MORE:   Andrew Bromberg of Aedas, 更多关于 :Aedas on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment