Beira Mar House by Paulo Martins

A reform that intends to return to the city and to its users a lifestyle which is free and in contact with outdoor spaces

Project Specs

Location:

感谢 Paulo Martins 予gooood分享以下内容。更多关于:Paulo Martins on gooood.
Appreciation towards Paulo Martins for providing the following description:

该住宅位于阿威罗最典型且发展最完善的社区之一(Beira Mar),在经过充满激情和挑战的改造工作之后,室内空间得以与户外形成充分接触:海鸥的叫声、海风的气味、天空的湛蓝和植被的绿意——自由自在的生活方式被重新归还给城市和住宅的使用者。

Located in one of the most typical and established neighbourhoods of Aveiro (Beira Mar), this residence is the result of a passionate and challenging reform, a reform which intends to return to the city and to its users a lifestyle which is free and in contact with outdoor spaces, with the sound of seagulls and the smell of the sea breeze, the colour of the sky and the green of the vegetation.

▼项目概览,project preview ©Ivo Tavares Studio

住宅建造在一块长30米、宽2.5米的场地上,狭长的布局决定了其走廊般的形式。建筑内部的体验极富变化感,从幽暗的入口,到开阔的后院空间,其间充满了意想不到的惊喜与发现。

▼首层平面图,ground floor plan ©Paulo Martins

▼剖面图,section ©Paulo Martins

Built on a plot of land measuring 30 meters long and 2.5 meters wide, it formally establishes itself as a habitable corridor, which, from the moment of entry, is filled with moments of darkness, light, surprise, discovery, compression and, lastly, release… the backyard patio!

▼狭长的布局决定了其走廊般的形式,the house formally establishes itself as a habitable corridor ©Ivo Tavares Studio

基本而必要的功能结合了冷静而简洁的材料,地板、浴室和服务空间均采用混凝土饰面,建筑外部则覆盖以深绿色的石膏板,将生机勃勃的内部空间严密地保护起来。一方面,设计团队希望营造一个昏暗而私密的室内氛围,而另一方面,经过概念与实际的对比,建筑被有意地赋予了白色的、反光的外观,使光线倾斜至房间内部,有时是柔和的漫射光,有时则是强烈的直射光,如同反映着居住者们的情绪变化。

With sober and elemental materials, basic and essential functions are covered in concrete, such as the floor we tread and the space which houses the bathrooms and service area. The building has been covered and protected with plasterboard painted dark green, rigorously shielded for its new and invigorated life cycle. Whilst on the one hand we want a dark and intimate environment inside, by conceptual and practical contrast, the exterior is white, a purposefully reflective surface which floods the house with light, sometimes diffuse and soft, sometimes direct and intense, as the reflection of the various moods of those who live there.

▼天井将自然光引至首层,the patio brings light in the ground floor ©Ivo Tavares Studio

▼天井,patio ©Ivo Tavares Studio

▼起居室,living room ©Ivo Tavares Studio

▼厨房,kitchen ©Ivo Tavares Studio

▼餐厅,dining area ©Ivo Tavares Studio

▼楼梯,stairs ©Ivo Tavares Studio

▼二层包含卧室和阳光房,the upper floor is reserved for both bedrooms and a solarium ©Ivo Tavares Studio

▼基本而必要的功能结合了冷静而简洁的混凝土材料,with sober and elemental materials, basic and essential functions are covered in concrete ©Ivo Tavares Studio

▼卧室,bedroom ©Ivo Tavares Studio

▼卧室和洗手池细节,bedroom and hand washing area detailed view ©Ivo Tavares Studio

与设计意图相呼应,所有的社交空间被设置在住宅的首层,并与后院空间直接地联系起来;二层包含卧室和一个阳光房,由植被构成的幕帘隔绝了空间中不必要的视线连接。

Relative to design, all social functions have been planned to take place on the ground floor, in direct contact with the house’s backyard patio, while the upper floor is reserved for both bedrooms and a solarium, visually protected from unwanted eyes by a plant curtain.

▼后院空间,the backyard patio ©Ivo Tavares Studio

住宅的设计目的是让居住者能够在一个私密的空间中体验到宜人的户外气息,在与住宅的历史保持一致性的同时也对未来展示出充分的尊重。

This house was designed to be lived in and experienced in the privacy and freshness of the exterior, in tune with the past and with a deep respect for the future.

▼后院,backyard ©Ivo Tavares Studio

▼二层露台,terrace on the upper floor ©Ivo Tavares Studio

▼楼梯夜景,staircase night view ©Ivo Tavares Studio

▼中庭夜景,patio night view ©Ivo Tavares Studio

▼住宅立面,facade of the house ©Ivo Tavares Studio

▼设计概念示意,conceptual diagram ©Paulo Martins

▼立面图,facades ©Paulo Martins

INICIO/CONCLUSÃO / START/FINISH – 2017/2018
ÁREA ÚTIL / NET AREA – 131m2
DIREÇÃO CRIATIVA/ CREATIVE DIRECTION – Paulo Martins | Architect
COLABORADORES / COLLABORATORS – Bruno Alvarinhas | Architect
ENGENHARIA / ENGINEER TEAM – R5 Engineers
CONSTRUTOR / CONSTRUCTION – Isolterm
CRÉDITOS FOTOGRÁFICOS / PHOTOGRAPHIC CREDITS – Its. Ivo Tavares Studio – architectural photographer/www.ivotavares.net

More:Paulo Martins。更多关于:Paulo Martins on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment