Barclay School expansion by NFOE

a welcoming multi-use space

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

来自NFOE et associés architectes对gooood的分享。更多请至:NFOE et associés architectes on gooood 

上世纪前半叶,蒙特利尔发展迅速,同时社区学校的建设也大肆发展起来。当时设计这些学校的都是非常有名建筑师。10年前,蒙特利尔学校理事会决定更新这些学校建筑,以解决迫切的教育需求。其中之一就是这所由Gordon和Thompson于1930设计的巴克利学校。NFOE的建筑师在设计时力求既充满现代感,又饱含对老建筑的敬意,同时为这一街区中占大多数的移民家庭带去归属感。

Montreal grew rapidly during the first half of the 20th century and keeping pace was the construction of neighbourhood schools, often designed by well-known architects of the time. A decade ago, a major revamping program was launched by the Montreal School Board (CSDM) to deal with the serious need of upgrading their building stock. One of the first schools targeted for upgrade and expansion was Barclay School, designed in 1930 by Gordon and Thompson.

NFOE’s architects decided to pursue a design that would be both contemporary and respectful of the historical building. They were also faced with the local residents’ preoccupations about the potential loss of access to the vacant green space, just north of the existing school, which they had become accustomed to enjoying as “their park”.

Through quality design, the architects wished to foster a strong sense of belonging amongst the mostly immigrant families of the neighbourhood. Barclay School was awarded one of Montreal’s most prestigious awards, the Grand Prix du Design, in 2014.

001-Barclay School expansion by NFOE

 

项目要求

巴克利学校是一所位于Park Extension的小学,这一街区有非常多的青少年,且数量增长迅速。学校需要更多的教室,同时也欠缺一座体育馆。因此,该项目的要求是建造14间新的教室、一件电脑和机器人教室、一间幼儿园、一间多功能厅、一间两层高体育馆以及多间行政办公室。

Program

Barclay School is an elementary school located in Park Extension, a neighborhood with a fast growing youth population. The school was in great need of additional classroom space, but it also lacked an adequate sports facility. The proposed project included fourteen (14) new classrooms, a computer and robotics room, daycare space, a multi-purpose area, administrative offices and a new double height gymnasium, to be made available to the area’s residents outside of school hours.

▽首层平面图功能布局;ground floor plan with layout of different functional rooms

023-Barclay School expansion by NFOE

 

建筑设计

基于基地的条件,新建筑最合理的所在地是紧挨着原有建筑的北侧。这座三层高、面积有2853㎡的老教学楼的扩建部分,楼层的布置非常精细,几乎可以无障碍的在新老建筑间穿梭。通高的玻璃中庭作为两者的衔接处,让老的砖墙立面更加凸显出来。同时作为一个多功能的空间传达出欢迎的意味。

Architectural response

Due to the nature of the grounds, the most logical location for the new construction was the site immediately north of the existing building. The 2853-m2 three-storey addition was built as a lateral extension to the older building, with floors carefully aligned for almost seamless circulation between the existing and the new. A full-height glazed atrium acts as a pivot and highlights one of the older brick facades. Open to above, it serves as a welcoming multi-use space on the ground floor.

▽中庭,atrium

012-Barclay School expansion by NFOE

011-Barclay School expansion by NFOE     010-Barclay School expansion by NFOE

021-Barclay School expansion by NFOE

新建筑选用的砖块跟老建筑的材料颇为相似,同时在体育馆部分的外立面,砌成菱形图案,与老建筑的立面相呼应。现代感的西立面有部分折叠起来,引用设计师的话说,这样做是隐喻“一只蝴蝶在振翅高飞之前总是敛起它的翅膀”。立面的开窗比较随意,为的是当孩子向外看时,可以有不同的新鲜感。

The brick chosen for the new wing recalls that of the historical building with its delightful lattice work reproduced on the exterior walls of the gymnasium. The contemporary North façade appears to be partially folded, an allusion to “a butterfly unfolding its wings before flying away,” to quote the designer. Windows were positioned in a random pattern, allowing the children to catch unusual glimpses of the world beyond.

▽北立面,north façade

002-Barclay School expansion by NFOE

▽西立面,west facade

003-Barclay School expansion by NFOE

新体育馆的体量与建筑主体有所倾斜,让建筑的西立面更有节奏感,同时为幼儿园提供了入口和前厅。一张细密的金属网被刷成绿色固定在体育馆的上方 ,一方面界定了屋顶的活动区域,另一方面为屋顶遮阳。金属网的站着一只铜雕像,是一个走绳索的人,正俯视着校园的院子。

The volume of the new gymnasium (two-storeys high instead of three) was built at a slight angle, altering the rhythm of the West façade and sheltering the daycare service entrance. Straddling the entire length of the gymnasium, a fine wire mesh, designed as a “green” screen, is anchored to a solid metal frame aligned with the historic building. The screen, which delimits the area available for a range of rooftop activities, also acts as a brise-soleil protecting the roof from excessive heat. Perched on top of the structure, a sculpture of a young bronze tightrope walker watches over the schoolyard.

▽幼儿园入口,the daycare service entrance

004-Barclay School expansion by NFOE

▽楼顶的雕塑,the sculpture

005-Barclay School expansion by NFOE

 

室内设计

新老建筑间的交通非常流畅,但二者的气氛却截然不同,尤其是当人从光照充沛的中庭进入,眼睛接触到走廊空间中微妙的色彩的时候。走廊的空间每层都是开放的,为好奇的小孩准备了小小的惊喜。

亮绿色被用在体育馆的一面墙上,为了呼应,在小小的储藏盒中也刷上了同样的颜色。这一色彩还被用在消防楼梯上,颇为有趣,就像设计师所言孩子们觉得“可能它也是一座巨大的滑梯”。在二层和三层,亮橘色的小块向孩子们发出信号——体育馆的屋顶也可以玩耍。

Interiors

Communication between the new wing and the 1930 school is smooth as the architects ensured alignment of the floor levels. The ambiance is completely different however as one penetrates the atrium where natural light abounds and the eye catches subtle dashes of colour. Corridors are open to each other from floor to floor and are a source of constant surprise for curious children.

A tangy green colour defines one of the gymnasium’s walls and is echoed on the small storage boxes lining the corridors. It reappears on a playful emergency staircase in the back, which “might just as well have been a giant slide”, according to the designer. On the second and third levels, a bright orange volume signals the children toward the rooftop above the gymnasium.

▽体育馆,gymnasium

013-Barclay School expansion by NFOE

014-Barclay School expansion by NFOE

▽可以玩耍的屋顶

022-Barclay School expansion by NFOE

▽消防楼梯,Emergency staircase

016-Barclay School expansion by NFOE     017-Barclay School expansion by NFOE

▽走廊,corridor

018-Barclay School expansion by NFOE     019-Barclay School expansion by NFOE

 

可持续性

这一项目采用了很多节能的举措,用NECB作为标准,它节省了25%的能耗。建筑的围护结构安装了热轮热量回收系统,提升了建筑的保温性能。同时建筑使用白色反光屋顶和垂直绿化,也有助于节能。

Sustainability

The project addressed a number of sustainable issues and targeted a 25% reduction in energy consumption using the NECB as a benchmark. The building’s envelope was designed to improve the school’s energy performance, and a thermal wheel-based heat recovery system was installed. The new wing also features a reflective white roof and a vegetal screen.

▽ 图纸,drawings

024-Barclay School expansion by NFOE

025-Barclay School expansion by NFOE

026-Barclay School expansion by NFOE1

027-Barclay School expansion by NFOE

 

地点:加拿大,蒙特利尔
项目经理:Rafik Sidawy
设计师:Masa Fukushima / Maxime Pion
市政工程:Cima+
结构工程: SDK
机电工程:Pageau Morel
承建方:Axim Construction
面积:2853㎡
预算:7.1M
建成时间:2014
摄影:Charles Lanteigne and Maxime Pion
雕塑:Mathieu Doyon and Simon Rivest

Address: 7941, Wiseman Avenue, Montréal
Client: Commission scolaire de Montréal (CSDM)
Architects: NFOE et associés architectes
Project Manager (NFOE): Rafik Sidawy
Designers: Masa Fukushima / Maxime Pion
Civil engineers: Cima+
Structural engineers: SDK
Mechanical and electrical engineers: Pageau Morel
Contractors: Axim Construction
Area: 2853 m2
Budget: $7.1M
Year: 2014
Photographers: Charles Lanteigne and Maxime Pion
Artists (sculpture): Mathieu Doyon and Simon Rivest

English Text: NFOE et associés architectes
Chinese Text:gooood

MORE: NFOE et associés architectes,更多请至:NFOE et associés architectes on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment