‘Allende’ Performance Hall and Rehearsal Studios in Mons-en-Baroeul by Dominique Coulon & associés

A cultural landmark emancipating itself from the urban geometry

Project Specs

Location:

非常感谢设计方Dominique Coulon Architecte予gooood分享以下内容。更多关于:Dominique Coulon Architecte on gooood
Appreciation towards Dominique Coulon Architecte for providing the following description:

该项目位于法国Mons-en-Baroeul市中心的一块矩形场地上,拥有朝向市政厅的良好视野。这座文化枢纽以十分独立的姿态成为了城市中的地标。它包含三个音乐工作室,一间500座的模块化堂,一间酒吧,一间画廊和一间大型排练室。

Set in the orthonormal organisation of the town of Mons-en-Baroeul, the cultural centre pivots, the better to look at the town hall. The building gains in autonomy and becomes an urban landmark. It contains three music studios, one 500‑seat modular auditorium, a bar, an exhibition gallery, and a large rehearsal room.

▼建筑外观,exterior view

▼立面近景,exterior detailed view

▼“扭转”的体量,a pivoting of volume

排练厅位于一个被“旋转”的体量之中,提供了十分宽敞的室内空间,并且与建筑的其他部分相连接。体量与体量之间形成的三角形空地反映出一种由旋转体量带来的几何冲突。建筑的墙壁形态则与楼梯的对角线形成呼应。室内的黑色漆面墙壁使空间感变得复杂起来。白色的天花板从顶部投下光线,呈现出星空般的观感。这一奇特的中央空间如同是某种内部的错位,褶皱与反射形成的空间变化营造出一种微妙的整体氛围。

▼入口大厅,entry hall

▼酒吧和画廊融入了大厅所在的空间,使建筑整体变得更加宽敞,the bar and the gallery blend into the space occupied by the hall, adding a generous aspect to the project

▼交通空间,circulation

The pivoting of the volume of the large rehearsal room creates a large empty space on the inside that connects with the other elements of the project. The geometrical conflict generated by this pivoting is revealed by the triangular shape the empty space creates. In association with the diagonal lines of the staircase, the walls bend in an upward movement. The black lacquered surfaces render perception of the space more complex. Right at the top, the light brought in by the white ceiling gives it the appearance of a starry sky. The spaces are gathered around this strange heart, which may be read as some kind of interior dislocation. The spatial instability generated by the folds and reflections lends a strange atmosphere to the whole.

▼主排练厅,the large rehearsal room

礼堂的三分之二空间被可伸缩的座椅所占据,可以满足各种使用需求。座位的布局网格侵入了舞台的区域,从而能够实现多种配置舞台的方式。声学设计和整体布局也经过了细心的考量。

The retractable tiered seating that covers two-thirds of the auditorium allows for a wide range of uses. The grid extends beyond the footprint of the stage, allowing a wide range of stage configurations. Acoustic scenario. General arrangements.

▼礼堂,auditorium

行政办公中心的空间设计得十分简洁,建筑中剩余的空间用于不同类型的音乐排练。酒吧和画廊融入了大厅所在的空间,使建筑整体变得更加宽敞。

With an administrative centre reduced to a strict minimum, the areas devoted to different types of musical practice occupy the entire building. The bar and the gallery blend into the space occupied by the hall, adding a generous aspect to the project.

▼画廊,gallery

▼音乐练习室,spaces for musical practice

▼后台休息区,backstage

建筑的外墙有着粗犷的质感,灰色的混凝土墙壁以粗糙和光滑两种形式呈现出来。混入表层的镜面碎片使建筑立面随着光线环境发散出奇妙的闪光。

The external envelope has a rather rough appearance. The grey concrete presents two levels of finish: some of the surfaces are in rough concrete, while others are polished. The addition of crushed mirror to the concrete aggregates gives the facade a magical sparkle, depending on the light conditions.

▼立面细部,facade detail

建筑充分地汲取了周围环境的精华。简洁的体量没有显出任何与周围高层建筑的斗势之态,反而从城市的几何肌理中解放出来,形成一种低调的独特感。总而言之,这座建筑没有任何竞争的欲望,它将随着年月的流逝慢慢沉淀。

The project derives its quintessence from its context. Its simple volumes make no attempt to compete with the surrounding high-rise buildings. By emancipating itself from the urban geometry, it highlights its humble singularity. All in all, the building is not a competitor; it seeks to transcend the ages.

▼夜景,nigh view

▼区位示意图,urban diagram

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼北立面图和东立面图,north elevation and east elevation

▼南立面图和西立面图,south elevation and west elevation

▼剖面图,sections

‘Allende’ Performance hall and rehearsal studios in Mons-en-Baroeul
Client : Ville de Mons-en-Baroeul
Architect : Dominique Coulon & associés
Dominique Coulon, Olivier Nicollas
Architects assistants : Fanny Lienart, Lukas Unbekandt, Thibaut Muller, Guillaume Wittmann, Diego Bastos-Romero
Construction site supervision : Damien Surroca Architects
Engineers and consultants :
Structural Engineer : Batiserf Ingénierie
Electrical Engineer : BET Gilbert Jost
Mechanical Plumbing Engineer : BET Gilbert Jost
Environmental Engineer : Impact QE
Scenographer : Changement à vue
Cost Estimator : E3 Économie
Acoustics : Euro sound project
Program : Performance hall 500 seats, 1000 standing places, a large rehearsal room, music creation studios, recording studio.
Address : 2 Avenue René Coty, 59370 Mons-en-Baroeul
Google Maps location : 50°38’29.1″N 3°06’42.0″E
Surface : 2 336 sqm
Budget : 6 000 000€
Schedule :
Competition : October 2012
Plans and technical phases : from march 2013 to april 2014
Construction : from October 2015 to september 2017
Construction companies : Earthworks road works (RAMERY), special foundations – structure – metal structure – drainage (TOMMASINI), screed (CDI), water proofing (GENTY), exterior steel joinery (Ent. OLIVIER), metal works (TUBE 2000), plastering (PLATRES MODERNES JOBIN), interior wood joinery (VANHENIS), tiles (CK CARRELAGE), sols souples (LD DECORATION), interior and exterior painting (INDIGO), elevators (SCHINDLER), electricity (COEXIA), plombing and drainage (LECLERC), heating and ventilation (COFELY), scenic works (MECASCENIC), scenic curtains and drapes (TEVILOJ), téléscopic seating system (HUGON), network and scenic equipment (MANGANELLI), waxed concrete (FLOORCOLOR)
Photography : Eugeni Pons, David Romero-Uzeda

MORE:  Dominique Coulon Architecte   更多关于:Dominique Coulon Architecte on gooood

Post a Comment