ADAMANT, a floating psychiatric hospital by Seine Design

Swaying posture and the firm faith

Project Specs

Location:

非常感谢 SEINE DESIGN 予gooood分享以下内容。更多关于他们:SEINE DESIGN on gooood.
Appreciations towards SEINE DESIGN for providing the following description:

与以往大多数舒适、安全的护理场所不同,这座建筑位于巴黎市中心,为病人提供了一个看起来更像是艺术工作室而非医院的开放空间。它就像一座大房子迎着水波在河边轻轻摇曳。

In the center of Paris, far from the usual soothing and protected care places, this building offers to patients an open space that looks more like artist studios than a hospital. A big house rocked by the river.

▼项目概览,overview © Sergio Grazia

这座日间精神诊疗医院的官方计划包括打造一系列“治疗讲习班”和医护团队办公室,从而尽可能地减少多疾病患者们漫长的住院时间。基于包含陶艺、音乐、绘画在内的创造性工作室项目,医院为病人提供了一个可以长时间停留且有再次返回的意愿的空间——这也是他们重新融入社会的必要条件。

The Hospital’s official program consisted of designing a set of “therapy workshops” and the offices of the healthcare team. The purpose of this day psychiatric hospital was to limit as much as possible heavy periods of hospitalization for these patients suffering from very diverse pathologies. Based on a program of creative workshops (pottery, music, drawing etc.), the establishment wanted to offer a space in which patients wish to stay and return – a necessary condition for their reintegration into the social sphere.

▼从河对岸看向漂浮医院,the floating hospital is seen from across the river © Sergio Grazia

设计团队希望在建筑改造中尽可能地保留新旧更替的痕迹。例如,在建筑内部,钢墙被完好地保留以显示焊工的线条和注释。在施工阶段,工人、病人和护理人员聚在一起讨论施工方法和建筑的演变。在改造后的医院里留下了许多原始的建筑痕迹,凝固了每个参与者在建筑中的身影,从而创造了别样的意义和延续性。

It was a matter of constructing a building with the most sense possible, making the work an object of exchange. Inside the building, for example, the steel walls were left intact to reveal the welders’ lines and annotations. During the construction phase, workers, patients and caregivers met to discuss the methods of construction and the evolution of the building. Leaving raw the marks of their work freezes their presence in the establishment and thus creates meaning and continuity.

▼建筑的圆弧形侧边,the rounded side of the building © Sergio Grazia

项目团队希望每一件日常的小事,都可以在这里变得格外有趣。雨、太阳和风等天气状况的出现,仿佛为这幢建筑带来了特殊的节日庆典:倾盆大雨进入建筑的核心;河面上反射的光转变成百叶窗后极具戏剧性的光影;过往的船只使得建筑在水面上轻轻摇晃。

The approach was to design a building that gives meaning to the most common everyday events by making them spectacular. Weather conditions like rain, sun or wind become festivals in which the downpour enters the heart of the building, the reflections of light on the river are transformed into plays of shadows and lights behind the movable shutters and the passage of boats engenders a soothing rocking.

▼全部打开的木质百叶窗,fully open wooden shutters © Sergio Grazia

在河面上, Adamant与周围环境保持着一种特殊的关系。从码头到露台的外部桥梁与透明的圆形建筑相结合,展现出医院强烈的开放性。立面包括了统一的木质外观、整齐的模版以及可活动的百叶窗。室内外的氛围可以根据一天之间的时间变化或通过控制空间中的光线量来改变。木条的倾斜角度使粼粼水波得以反射进入室内空间。

On the river, the Adamant maintains a privileged relation with his environment. The exterior access bridges from the pier to the balcony sides combined with the transparency of the rotundas express the hospital’s strong openness. The work on the façades consisted in a uniform wood aspect, all modular, with mobile shutters among the panels. Interior and exterior ambiances can vary depending on the time of the day, controlling the light of the spaces. The inclination of the wooden slats allows also that the water reflections enters the interior spaces.

▼立面、百叶窗细部,details of the facade and shutters © Sergio Grazia

室内空间的质量和氛围,直接影响着病人们的诊疗体验与再次返回的意愿。这种品质可以通过空间的家庭化处理和细致入微的诊疗工作来体现。按照艺术家工作室的打造标准,治疗室和会议空间基本上是由钢、金属墙壁和木材等天然材料构成的。大量使用的木材以及反射在其上的柔和水光,和优化过的灯光一起增强了空间的温馨感和居家感。建筑的对称性设计旨在向公众表达该机构在制度层面的开放性。

The quality of the spaces is an essential factor in getting patients to want to stay and come back. This quality goes through a domestic treatment of spaces accompanied by meticulous work on the scale. Designed as artists’ workshops, the therapy and meeting spaces are essentially made of natural materials such as steel metal walls and wood. The strong presence of wood, with appeasing water reflection on it, reinforces the warm and domestic aspect. Optimized light treatment on board reinforces this component. Work on the symmetry of the building aimed to materialize its institutional dimension allow it to express its openness to the public.

▼诊疗室内部,inside the consulting room © Sergio Grazia

▼面朝大海的多功能空间,a multifunctional space facing the sea © Sergio Grazia

▼优化过的灯光增强了空间的温馨感和居家感,optimized lighting enhances the warmth of the space and the sense of home © Sergio Grazia

Timeline :Construction 2010-2011 and renovation 2019
Client :Hôpital Esquirol de Paris
Surface area :600 sq.m.
Photo credits:
Sergio Grazia

More:SEINE DESIGN   更多关于:SEINE DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment