ÄÄRELLÄ by Hirvilammi Architects ltd.

The street corner restaurant defined by glass opens towards the Alvar Aalto center

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢来自 Hirvilammi Architects ltd. (联系邮箱:teemu@hirvilammi.archi)对gooood的分享。
Appreciation towards  Hirvilammi Architects ltd. (contact: teemu@hirvilammi.archi) for providing the following description:

ÄÄRELLÄ餐厅(又名“by the”餐厅)位于芬兰的塞伊奈约基(Seinäjoki)——一个以建筑大师阿尔瓦·阿尔托(Alvar Aalto)的建筑而闻名于世的小镇。该餐厅位于街角,由完全开放且通透的玻璃立面围合而成。

ÄÄRELLÄ, (aka” by the”), -restaurant is designed to a town of Seinäjoki, known Alvar Aalto buildings. The restaurant situates in a street corner with a fully open glass facade.

▼餐厅外观,exterior view of the restaurant

ÄÄRELLÄ餐厅位于建于20世纪20年代、由阿尔瓦·阿尔托设计的前国民警卫大楼(Civil Guard Building)旁,虽然仍然受到建筑师Gunnar Asplund的影响,但是主要景观朝向却是面向小镇的一个建筑群,该建筑群包括剧院、市政中心和政府办公大楼,均由阿尔瓦·阿尔托设计。

It is located next to the former Civil Guard Building by Alvar Aalto from 1920ies, what still has lots of influences by the works of architect Gunnar Asplund, but the longer views open towards the Alvar Aalto center of Seinäjoki with theater, city hall and government office building.

▼餐厅室内局部俯瞰图,餐厅由完全开放且通透的玻璃立面围合而成,partial aerial view of the interior restaurant with a fully open glass facade

餐厅建筑设计和室内设计的灵感均来自于现象学设计,建筑师通过建筑的方式,将这个概念表现了出来。餐厅的设计概念是调动顾客的所有感官,让他们不仅能够品味到美味的食物,还能看到、听到、甚至是触摸到一系列有趣的事物。

The interior and architecture of the space is inspired by phenomenological design and architectural approach. The concept of the restaurant is to appeal for all the senses, not only the beautiful tastes of food, but also what you see, hear and touch.

▼餐厅室内局部,partial interior view of the restaurant,

材料选择的依据是在室内创造出一种无意识的愉悦和舒适的空间体验,因此建筑师在用餐空间中使用了木材或是羊毛制品。这些材料都是具有触感的,当客人们触摸它们的时候,会体会到一种相当柔软和温暖的感觉。同时,这些材料也可以自我清洁,同时具有抗菌能力。

All materials are selected in order to create unconscious experience of pleasure and comfortable by placing timber or wool to user close to client. These materials are haptic; rather soft and warm sense when touching. These materials tend to clean them self and be anti-bacterial as a benefit.

▼餐厅室内局部,使用木材或是羊毛制品等材料,partial interior view of the restaurant with timber or wool

材料的选择遵循食品的理念。除了橡木木材之外,大多数材料都来自于当地的供应商,值得一提的是,上述的橡木是一种可循环利用的木材,200年后,只要稍加处理,它便能够重新焕发生机。此外,餐厅中的灯具和定制座椅均由年轻的设计公司KO-HO Design负责设计。这间餐厅将会带给客人们一种非常舒适的用餐体验。

The choice of the materials is following the philosophy of the food. Most of the materials are by a local provider except the timber, what is recycled oak, having a new life after 200 year. Lamps and Chairs are prototypes by young Design Company KO-HO Design, who customized chairs in to this space. You feel good in this space.

▼餐厅室内局部,采用造型独特的灯具和定制座椅,partial interior view of the restaurant with the unique lamps and customized chairs

音乐家兼研究员Sami Silén为餐厅创作了独特的声音景观。背景音乐能够与每天不断变化的时间和室内亮度相互作用。这个背景音乐不仅包含了一系列自然界的声音和当地的民间音乐,同时也包含了一系列与不同情感相关的人声。

A musician and a researcher, Sami Silén, has composed a unique soundscape especially for the restaurant. It is interacting with the change hour and brightness of the day. Soundscape contains natural sounds as well as the music references of local folklore but also human voices of different emotions.

▼餐厅局部,局部设计夹层空间,吧台设有木质贴面,partial interior view with the mezzanine space, the bar is applied with a wood veneer

▼平面布置图,layout plan

Design Team: Hirvilammi Architects ltd. /
Teemu Hirvilammi, Architect SAFA, Visiting Professor
Juha Haapamäki, Concept Designer
Juho Pussinen, Engineer, Constructions
Client: Äärellä and Juurella restaurants: Miia Keski-Nikkola & Jani Unkeri
Constructor: Kontiomaa Ltd.

More: Hirvilammi Architects ltd. (联系邮箱 | contact: teemu@hirvilammi.archi)

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment