46 HOMES – 14/16 RUE DU MAROC – PARIS

The harmony between the house and the environment

Project Specs

Design:
Location:
Materials:
Tags:

非常感谢maast将英文介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:maast on gooood 
Appreciation towards maast for providing the following description:

巴黎东部正在经历一场变革,社会住房密集的区域正在植入花园,maast设计的这栋社会公寓住宅与环境和谐融为一体,引人瞩目的金属表皮上有着凸出的窗檐和有着白色玻璃围栏的阳台。

建筑三面临着开放区域,一侧紧靠相邻建筑。占地不大,布局十分紧凑。每层有6个公寓单元。随着造型在顶部收窄,最顶两层有4—5个公寓。

Photographs: Hervé Abbadie, Cécile Septet

/wp-content/uploads/2013/07/_c_UVFptQ6ayT1bdwJhzU-w-9VXUbHDUWoC3kNvF7v6wtXf3-bSQcy57BAlD2_oaXhBdrn_K6GGBCkclNUEmlcMJXwGh-Ou20-W.jpg

This long untouched sector of eastern Paris is currently undergoing a vast transformation. The block targeted by the project is enclosed and dense, comprising primarily social housing ranging from six to sixteen stories high, towers and low-rise buildings from the 70’s and 80’s. The main aim of the project was to open up the block : the building marks the successful new block and stands at its entrance, now transformed into a public garden.

The building’s monolith design echoes the Tectône Tower and blends in with the garden, with three visible façades, two of which face onto the garden to the north and east. The loggias on the south side and the double skin on the east are designed as extensions of the living space, accessed via sliding white or transparent glass panels.

The compact building comprises apartments stretching its full width on the narrower adjoining side, and apartments of a variety of orientations throughout the rest of the space. All offer street or garden views framed by prefabricated wooden boxes covered in lacquered steel.

/wp-content/uploads/2013/07/_c_8ZZWpiz_YIcA6Befotuj0rgFAFq5rpBBdYltN_omP3vJfGDANOPOv1v3ec2PwIsr2FJnpcoi0MYrwxgtC8gGWeCnWhTOqfZu.jpg

 

DISTRIBUTION/LaY-OUT
The majority of the  floors feature six apartments. The final two floors contain five and four apartments, with the building narrowing on the upper floors. all the apartments have balconies, loggias or private gardens on the  ground floor. They either stretch the  full width  of the building or have corner lounges providing multiple exposures.

 

DENSITY/STRUCTURE
The structure is based on a system of slabs and load-bearing walls with a central concrete core containing the staircase and lift.The partitioning is independent  of the structural frame created by the walls and slabs. The apartment  lay-out has been designed to allow for changes to the partitioning, and each apartment is open-plan and can therefore be modified as needed.

/wp-content/uploads/2013/07/_c_CNnSFbAb2tYq3_gClsUj6rdGdHEIeJkM6kzuJveRv-hL5fpyAoRQTocEsI4QaM-_4FNJRFvof29U65SLFwsq3iJDWV3RaWHz.jpg

 

ENVELOPE/EXTERNaL INSULaTION
The non-load bearing north and  south walls  are  fitted with external insulation, which seals off the end of each slab to prevent thermal bridging. The system’s wooden framework is light and easy to construct. The panels comprise sheets of wood, mineral wool insulation and a rainscreen. a traditional wooden frame crowns the  building on floors eight and  nine at its steepest point (approx. 24°).

 

SKIN/DOUBLE SKIN
The external skin is light-sensitive alucoil cladding ranging from white to pale grey in colour.The loggias on the south side and the double skin on the east are designed as extensions of the  living  space. These are  accessed  by transparent or white  sliding  glass panels, which modulate sound and temperature.

/wp-content/uploads/2013/07/_c_yaWkdoEJJmci7yeA1YLbs5cKaleNsVx951vgGEuzGa1vWMOXoiZTyo_f3RsCPyCglIoIxJnqJ8AOOohaZxD1OeVKEFVcGdFh.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_1osVfloehtv5y_vMD60N_HZHN2qqkfVgoAhP_X-rnYzJur6YORU40iFdzX7YTTc6NLvzpQy9HZxLGEcn5mN2mp_ZZLHSk2Ux.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_9Gyl4C1_73Tii9f618tZwFV-Lfri8ws7gQy8gZIbfE24Ckjnu-kzNadC-utQ_YKxbh5hvBD0sbfBugY3NLLY8S6vpjY_K3ud.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_YaZOGhKKhqjM-r_Yze0qOXewD6gTFneu4O5nMl1uEvwxpipYs0MLScNdeAxJmnGli7YDyctwIwY7ykn85XsHzzjRNYCWIvtc.jpg

46 HOmES – 14/16 RUE DU maROC – 75019

Surface area: 3610m² NFa
Cost of work: €5,750,000 excl. tax (28 PLUS loan, 18 PLS loan)
Duration of work: 22 months
Completed: june 2013
Client: Paris Habitat-OPH
Contractor
architecture: maast / Isabelle manescau and François marzelle
Project manager: Julien Roman
Contractor
architecture: maast / Isabelle manescau and François marzelle
Project manager: Julien Roman
Environmental consultancy: Franck Boutté (study phase)
Construction consultancy: Sechaud et Bossuyt
Safety: Socotec

/wp-content/uploads/2013/07/_c_uGQBsZDSbDY2J896ck4EYlwP2NiI1qtFqtwfDd-ATRJnoqYonSzZYT9g_sIwtwpjc7bwURQoj6tkvFV9br6TaDkwhvUz3r1b.jpg

/wp-content/uploads/2013/07/_c_Zkb0A13LSufW1AgX-TbJuWer-cDDmi_Ijs7AMVq1IKqwc9c9v1_HybZky7GHNmvBBupwfJGAWkehoKoryphk3TPKgRLLZpcp.jpg

 

MORE:  maast,更多请至:maast on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment