Shanghai Qiyuan By TJAD

The “checkerboard” walls changing its void ratio following the internal space.

Project Specs

Location:

来自 同济大学建筑设计研究院 曾群建筑研究室 对gooood的分享。更多关于:TJAD on gooood ,zengqun on gooood
Appreciation towards TJAD for providing the following description:

 

喧嚣/静谧 Noisy / Peaceful

项目地处上海市繁华的南京西路段,一幢体育文化建筑如何自然的介入这个喧嚣的都市商业氛围中,是这个设计的重点。

Situated at the bustling West Nanjing Road in Shanghai, the building site of Shanghai Chess Academy is long and narrow. It’s 140 meters long from north to south and 40 meters wide from east to west.

▼项目位于繁华地段,situated at the bustling district

我们试图通过院与墙的结合融合了中国传统建筑的精髓,以现代的手法体现传统空间,建筑整体形态完整统一,庭院的运用使得建筑整体充满了中国意味。以安静祥和的姿态出现在充满商业意味的南京西路,与周边建筑形成强烈的对比和反差,从而突出建筑的文化形象。

The essence of Chinese traditional architecture is presented by fusing gardens and walls and recreate traditional space with modern approach. The existence of gardens fills the whole building with Chinese implication while creating an integral form. Presenting itself quietly and peacefully at the busy West Nanjing Road with heavy commercial flavor, it segregates itself from the surrounding buildings and highlight its own cultural image.

▼建筑与周边环境形成对比, it segregates itself from the surrounding buildings

 

开放/内敛 Open / Introverted

项目基地为南北向狭长”口袋”地块,南北长约140米,东西最窄处约40米。沿街道处空间是对城市开放的,越往里走氛围愈加收紧,空间逐渐内敛。在纵深方向,功能布局顺应了基地特质,从外往里,空间从动走向静,从开放走向内敛,对应的功能由开放门厅过渡到公开比赛大厅,再到内向的展厅。

The “pocket” site of Shanghai Chess Academy is long and narrow. It’s 140 meters long from north to south and 40 meters wide from east to west. The space closed to commercial street is open, but the inside space of “pocket” is introverted. The layouts of programs follow the features of the site, along the long direction. As people go inside, the characters of space transfer from dynamic to serenity, from extroversion to introversion. A sequence of programs are arranged correspondingly, which are the open lobby, the public game hall and the exhibition rooms.

▼纵向立面,the lengthwise direction

在面宽方向,设计中将室内和室外的虚实空间交错布局,以墙围院,以院破墙,从而在狭小的用地内争取外部空间。变幻的“棋盘”侧墙像是一个光筛,自然过渡了建筑内外,顺应着功能而有机变化。

In width direction, the void and real spaces are staggered together from the inside to the outside. Gardens are separated by the walls, while breaching the walls at the same time, striving for the exterior space within the limited sit. The “checkerboard” walls, like a light sieve, chang its void ratio following the internal space.

▼棋盘式侧墙,the checkerboard walls

▼外墙细部,detail

  

▼一层平面图,the first floor plan

▼四层平面图,the forth floor plan

项目信息
项目名称:上海棋院
设计团队:曾群、吴敏、汪颖、朱圣妤、刘毅、姚思浩、蔡玲妹
项目地点:上海/南京西路
用地面积:6002平方米
建筑面积:12424平方米
设计时间:2012.07-2013.02
项目业主:上海棋院

Chinese & English text: TJAD

More: TJAD更多关于:TJAD on gooood ,zengqun on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment