Roskilde Festival Folk High School by MVRDV+COBE

Box in box:music spirit inspires the space

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 MVRDVCOBE予gooood分享以下内容 。更多关于他们: MVRDV on gooood  COBE on gooood 
Appreciation towards MVRDVCOBE for providing the following description:

罗斯基勒音乐节国民高等学校是一所由MVRDV与丹麦COBE合作完成的、独一无二的学校,位于丹麦罗斯基勒一片前工业场地中,现有工厂大厅改造的学校和新建学生宿舍是MVRDV与COBE共同设计的ROCKmagneten总体规划的最终部分。新建筑群中包括2016年建成的Ragnarock摇滚博物馆。

Construction has been completed on the Roskilde Festival Folk High School, a one-of-a-kind school designed by MVRDV in collaboration with Danish firm COBE for a formerly industrial site in Roskilde, Denmark. Located inside an existing factory hall the school, and the new-build student housing that accompanies it, are the final pieces of the ROCKmagneten masterplan, also designed by MVRDV and COBE. The new buildings join the Ragnarock Museum, which was inaugurated on the site in 2016.

▼工业场地中的国民高等学校,Roskilde Festival Folk High School in a formerly industrial site  © Rasmus Hjortshøj – COAST  

罗斯基勒音乐节国民高等学校与世界著名的罗斯基勒音乐节关系密切,每年音乐节期间,这个哥本哈根郊区小镇就会变成丹麦第四大人口聚集城市。罗斯基勒音乐节国民高等学校是丹麦国民高等学校体系的一员,以“终身学习”为概念提供“非正式成人教育”。这一教育体系基于19世纪丹麦学者N.F.S. Grundtvig的理念,他认为学校应该教育学生成为社会生活的积极参与者。罗斯基勒音乐节国民高等学校课程持续4-10个月的时间,课程期间,学生与老师共同在学校中生活以实现完全沉浸式的教育。罗斯基勒音乐节国民高等学校是丹麦50年来第一所以此目的而专门建造的学校,旨在通过音乐、媒体、领导力、政治、艺术、建筑和设计来进一步提升罗斯基勒音乐节的价值。

The Roskilde Festival Folk High School is closely linked to the world-famous Roskilde Music Festival, which every year temporarily turns this small town on the outskirts of Copenhagen into the fourth-largest city in Denmark. The school is an example of the Danish system of folk high schools, which deliver a “non-formal adult education” following the concept of “lifelong learning”. This system is based on the ideas of 19th-century Danish intellectual N.F.S. Grundtvig, who believed schools should educate their students to be active participants in society. Courses at Roskilde Festival High School last between 4–10 months, with students and teachers living together at the school to achieve total immersion in their education. The Roskilde Festival High School is the first purpose-built school of this type in Denmark in 50 years, and aims to further the values of the Roskilde Festival through courses in music, media, leadership, politics, art, architecture, and design.

▼高等学校的混凝土工厂外观,the concrete factory exterior of the High School  © Ossip van Duivenbode

场地整体规划包括在一栋前混凝土工厂内改建的学校、两座新学生宿舍楼、一座容纳学校工作人员的建筑、条形集装箱结构供不断发展变化的创意公司使用,其中许多公司从事音乐和年轻文化相关的业务。新近完成的建筑是“主唱”建筑 Ragnarock摇滚博物馆(2016年建成)的“后援团队”,为博物馆独特魅力提供新的韵律和能量。MVRDV负责人、共同创始人Jacob van Rijs说:“我们的设计正如学校本身一样,灵感来自于罗斯基勒音乐节精神:音乐、艺术、行动主义以及最重要的自由精神。罗斯基勒音乐节以一种不受拘束的方式,将‘快乐时光’与创新性结合起来,这也是我们希望在学校的室内设计中能够塑造的一种独特氛围。”

The full plan for the site includes the school, housed in a former concrete factory, two new blocks of student housing, a building housing the school’s staff, and a strip of adaptable shipping-container-based structures that will host an ever-changing group of innovative startups – many with connections to music and youth culture. These newly completed buildings will now act as the backing group to the “lead singer” Ragnarock museum which was completed in 2016, providing rhythm and energy to complement the museum’s singular charisma.“Our design, just like the school itself, was inspired by the spirit of the Roskilde Festival. It is all about music, art, activism – but most of all, freedom,” says Jacob van Rijs, principal and co-founder of MVRDV. “The Roskilde festival combines ‘having a good time’ with innovation in an informal way, giving a special vibe that we wanted to capture in the design of the interior of the school.”

▼设计图解,design diagram

学校本身位于一座混凝土工厂内,建筑师重新利用了原来的柱子和屋顶但对墙和室内做了更新改造。设计以“盒中盒”为概念:彩色模块填充仓库般的主建筑外壳,所有模块都围绕着从建筑一侧到另一侧的中心线布置。在这条主线上有一个作为学校的公共中心木制看台。COBE建筑师、创始人Dan Stubbergaard说:“对于我这个前国民高等学校学生来说,将以前的混凝土工厂改造为培养未来一代学子的高等学校是一项非常特殊的任务。通过打开建筑、在旧结构中增加新的盒子,我们让建筑重新焕发了生机。这座已经废弃的工业建筑现在成为一个活跃的创意中心和社区。”

▼盒中盒设计概念,a “box-in-a-box” concept

The school itself is housed in a former concrete factory, reusing the original structure’s columns and roof but replacing the walls and interior. The design is based upon a “box-in-a-box” concept: colourful modules fill the warehouse-like shell of the main building, all arranged around a central spine cutting from one side of the building to the other. Alongside this route is a wooden tribune that acts as the communal heart of the school.“For me as a former folk high school student it was a very special task to transform a former concrete factory into a folk high school with the purpose of shaping future generations of students,” says Dan Stubbergaard, architect and founder of COBE. “By opening the building up and adding new boxes inside the old structure we revitalize the building. A defunct industrial building has become a bustling hub for creativity and community.”

▼高等学校南侧入口,entrance on the south side of the school  © Rasmus Hjortshøj – COAST 

▼入口区域概览,interior of the entrance area  © Rasmus Hjortshøj – COAST  

▼核心公共空间与北侧入口,the communal space and the north entrance  © Rasmus Hjortshøj – COAST  

这些盒子拥有不同的功能,其中包括一个可以容纳150人的礼堂(为了向节日主舞台呼应,这个空间命名为橘色舞台),一间音乐工作室,一间工作坊和几间舞蹈、艺术、建筑教室。这些功能被划分为三个区域:心灵区域,包括写作、构思、辩论和领导力空间;身体区域,如舞蹈和音乐功能区域;第三个是动手操作区域,包括视觉艺术、建筑和设计。

▼彩色模块填充仓库般的主建筑,colourful modules fill the warehouse-like shell of the main building  © Ossip van Duivenbode

▼可容纳150人的礼堂空间入口,entrance of the auditorium for 150 people  © Ossip van Duivenbode

▼“橙色舞台”空间内部,interior of the orange stage  © Ossip van Duivenbode(1)© Rasmus Hjortshøj – COAST(2)

The boxes host a variety of different functions including an auditorium (named the Orange Stage in a nod to the main stage of the Festival) for 150 people, a music studio, a workshop, and classrooms for dance, art, and architecture. These functions are arranged into three zones: some host pursuits of the mind, including writing, thinking, debate, and leadership; others are focused on students’ use of their bodies, including dance and music functions, while the third zone hosts activities focused on the hand, including visual arts, architecture, and design.

▼通向二层的主楼梯,main stairs to the first floor  © Rasmus Hjortshøj – COAST(1)© Ossip van Duivenbode(2)

▼图书馆平台区域,library area  © Ossip van Duivenbode

两座学生宿舍以其简洁的工业美学风格为场地增添了独特的魅力,宿舍由包裹着金属外壳的木结构模块构成,让人联想到集装箱的外观,这两个体块在每一层都通过外部钢走廊相互联系。宿舍内,每位学生和一到两位自己的同学共用一间房间,每层的宿舍间都围绕着中央明亮的公共空间布置。罗斯基勒音乐节国民高等学校和校园是ROCKMagneten 11000平方米总体规划的核心部分,目的是为丹麦蓬勃发展的年轻文化塑造一个鼓舞人心的场所。总体规划包括学校、学生公寓和Ragnarock摇滚博物馆(2016年建成),博物馆具有引人注目的金色铝材外观,展现出一种年轻文化特色。ROCKMagneten的室外空间将很快成为年轻人非正式聚会的场所,尤其是在每年6月为期8天的罗斯基勒音乐会期间。

The two blocks of student housing complement the character of the site with their simple, industrial aesthetic. They are constructed from modules of wood structure sheathed in metal, evoking the appearance of shipping containers, and the two blocks are connected on each level by an external steel walkway. Inside, each student shares a room with one or two of their classmates, with rooms on each floor arranged around a bright communal space.The Roskilde Festival Folk High School and its campus are the culmination of the 11,000-square-metre masterplan ROCKMagneten, a district designed to create an inspiring hub for the flourishing youth culture of Denmark. The plan consists of the school, the student apartments and the rock museum Ragnarock (completed in 2016), which is an expression of youth culture with its striking façade of gold-coloured aluminium. The outdoor space of ROCKMagneten will soon become an important informal meeting place for young people, especially in June during the annual 8-day Roskilde Festival.

▼艺术教室,art classroom  © Rasmus Hjortshøj – COAST 

▼工作坊,workshop  © Rasmus Hjortshøj – COAST 

▼音乐工作室,music studio  © Rasmus Hjortshøj – COAST 

建筑完工标志着MVRDV与COBE这项长期合作的成功,他们共同设计和完成了罗斯基勒音乐节国民高等学校、学生宿舍和整个ROCKmagneten总体规划。

The completion of the buildings marks the successful realisation of a long partnership between MVRDV and COBE, who worked together on the design and realisation of the Roskilde Festival Folk High School, the student housing, and the entire ROCKmagneten masterplan.

▼场地平面,site plan

▼首层平面,ground floor plan

▼二层平面,first floor plan

▼剖面,section

Facts
Location: Roskilde, Denmark
Year: 2011-2019
Client: Bygningsfonden Roskilde Festival Højskole and the following client consortium consisting of Roskilde Municipality, Realdania, Roskilde Festival Group, A.P. Møller Fonden and Knud Højgaards Fond. Tuborgfondet donated a sum for the interior project.
Size and Programme: Size: 5.578m2 m2: Roskilde Festival Folk High School 2.980m2, student and teachers’ dwellings 2.598m2
Credits
Architect: MVRDV + COBE
MVRDV Principal-in-Charge: Jacob van Rijs MVRDV Partner: Fokke Moerel
Execution Team (MVRDV): Aser Giménez Ortega, Julius Kirchert, Samuel Delgado
Design Development Team (MVRDV): Aser Giménez Ortega, Mette Rasmussen, Emilie Koch, Julius Kirchert, Mateusz Wojcieszek, Samuel Delgado, Gerard Heerink, Andrei-Docu Predescu, Kalina Pilat, Klara Andersson
Competition Team (MVRDV): Klaas Hofman, Sara Bjelke, Rune Veile, Francesca Bechhi, Nas Alkhaldi, Sara Impera
Design Team (COBE): Dan Stubbergaard, Thomas Krarup, Eik Bjerregaard, Caroline Krogh Andersen, Sonia Bom, Marine Pierson. Jens Kert Wagner, Mikkel Reedtz Morris, Christian Sander, Clement Bue Maali, Milan Milenkovski, Mads Lützen, Simon Engberg Christensen, Morten Andersen, Anis Souissi, Marine Pierson, Tenna Buus Rasmussen, Tamara Kalanajevska, Daniella N. Eskildsen, Jannis Bruns, Arvydas Gasparavicius, Gianluigi D’Aloisio, Jonas Snedevind Nielsen, Jonas Søndergaard
Photographs: © Ossip van Duivenbode / © Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: MVRDV + COBE 2019 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Dan Stubbergaard)
Partners
Landscape Architects: LIW Planning and Kragh & Berglund
Engineering Structure & MEP: Norconsult
Costing: COBE/MVRDV/Norconsult
Contractor: B. Nygaard Sørensen
Engineering – sustainability: Transsolar
Engineering – Fire: Alectia
Acoustics: Gade & Mortensen

More:MVRDVCOBE 。更多关于他们: MVRDV on gooood  COBE on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment