Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

The art of light

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 C+ Architects 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:C+ Architects on gooood .
Appreciation towards C+ Architects for providing the following description:

在北京半壁店1号文化创业园深处,一栋拥有U型玻璃立面的2层小楼,是C+ Architects新近完成的一个厂房改造项目。新办公空间可容纳30-50人同时工作,并在原本开敞的建筑里创造出了一个全新的交通秩序以及尽可能多的用以讨论、休息的自由空间。

In the Depth of Banbidian No.1 Cultural Industry Park, Beijing, a U-shaped glass facade 2-story building, which is a plant renovation project recently finished by C+ Architects.

The client is an Internet company, in addition to the basic needs of accommodating 30-50 staff working together, they want the architects to create a new traffic order and sufficient space for people resting and discussing freely in the original open space architecture.

▽ 建筑外观,external view

001-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

 

“楼梯光间”   “Glowing Staircase”

由于主入口附近的L型旧楼梯无法满足业主对于公司前台区域诉求,建筑师的首要任务就是重新定义室内垂直交通,因此整体方案概念的出发点,即通过设定一个焦点——直行单跑楼梯——重新划分建筑内部的空间与功能。

Since the L-shaped old stairway nearby the main entrance cannot meet the client’s demands of reception area, the primary task of the architects is to redefine the indoor vertical traffic. As a result, the key element of the overall program’s concept, namely by setting a focal point “a straight-run stairs” redrawing space and functionality of the whole building.

▽ 室内空间的焦点-直行单跑楼梯, the straight-run stairs

003-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

002-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

004-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

新楼梯位于整栋建筑内部的视觉中心处,被两片U形玻璃墙夹在中间,其上方为一6.2米长、1.1米宽的天窗,日间,天光洒下来,经过U型玻璃的漫反射,办公空间里诞生了一个温暖、明亮的“楼梯光间“。横跨三榀屋架的天窗通过其石膏板隔墙里的钢龙骨与原有屋架里的角钢焊接形成了结构支撑,同时对已经发生形变的屋架起到了一定的保护作用。

The new stairs placed at the internal visual center is sandwiched between two sheets of U-glass walls, above which there is a skylight of about 6.2m in length and 1.1m in width. During the daytime, while sunlight spilling down, a warm and bright “Glowing Staircase” has been achieved in the office space through the reflection of translucent glasses.

The skylight spanning three roof trusses eventually became a supporting structure by welding strut channels in new gypsum board partitions with steel angles inside the original trusses, this structural design also provides a certain protection to the deformed roof.

▽ 阳光下的楼梯空间,staircase

008-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

007-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects     009-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 天窗、石膏板隔墙及钢龙骨,skylight, gypsum partition and steel joist

010-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

011-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

围绕着“楼梯光间”有一条回形交通流线,在其四周根据使用需求划出了或私密、或公共的功能分区。一层西侧安排了相对私密的总经理办公室、封闭会议室及生活功能区,东侧是相对开放的办公区、会议讨论区及休闲区;二层南侧为若干行政管理人员办公室,北侧则是开敞办公区;建筑东侧的独立狭长空间,可进行小组讨论或小憩。作为“交通枢纽”,楼梯最终又把不同分区有序、高效地组织起来。

The “Glowing Staircase” is surrounded by a looping traffic flow; furthermore both private and public functional divisions are set aside based on usage requirements.

The arrangement on west side of the first floor, such as general manager office, conference room and a set of living areas, is relatively independent; while east side is open for people co-working, meeting and entertaining. On south side of the upper floor there are several separated administration offices and other part is open working zone. Besides, the extended space on the eastern side of construction can be used flexibly for rest or group discussion.

As a “transportation hub”, the stairs ultimately organized different divisions in an efficient manner.

▽ 剖面,以楼梯划分的室内空间,section, the staircase as a “transportation hub”

024-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

025-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

026-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 一层门厅空间,entrance hall at the first floor

005-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 门厅上方空间,space above entrance hall

016-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 二层办公空间,office at the second floor

012-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

013-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

015-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

 

“正负空间”窗   “Positive/Negative Space” Window

细节方面,建筑师除了在二层南侧的砖墙上新开了窗洞并扩大了北侧窗洞以改善采光、通风以外,还利用建筑外墙墙体较厚的特点设计了一种多用窗。

改造后的每个窗户分为正、负空间两个部分:室内正空间的玻璃窗安装在窗套外侧,窗台可作为置物空间使用;室外负空间的可开启玻璃窗安装在窗套内侧,方便开窗通风的同时也可减少潲雨的可能性。施工完成后,黑色喷漆钢板做成的窗套与刷白的砖墙形成了精致与粗糙的鲜明对比。

For the purpose of improving lighting and ventilation, except newly opened window holes and enlarged ones on the brick wall of second floor, a new multi-purpose window featuring the thickness of the external wall of the building is devised by the architects.

After reconstruction, each window of the building is divided into two parts including positive and negative space: the glass of positive indoor part, installed on the outer side of window frame, where the sill is applicable to compartment space; on the other hand, the glass of negative outdoor space on the inner side make window easier to be opened and reduce the possibility of rainwater entering.

On the façade, the delicate window frame made of black steel sheet stands in a contrast to the rough whitewashed brick wall.

▽ 大窗户和黑色的窗套,big windows and the black window frame

014-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

 

与庭院相伴    Accompanied by Courtyard

不久的未来,办公楼北侧将规划出一个三角形庭院供公司内部使用,因此,建筑师将建筑北侧砖墙上的一扇窗户改造成了门洞,届时可方便员工从办公区直接进入到院子里。同时,一层附属小建筑还加设了卫生间、厨房以及休息室等功能,其中,厨房直接通向庭院。天气好的时候,人们可以在厨房简单地加工完食品、酒水,拿到院子里就餐甚至举行小型的派对活动。

In the near future, a triangular courtyard will be planned on the north side of the architecture for the use of company. Therefore, the architects transformed a window on the north side into doorway that gives access from the office area directly to the yard.

At the same time, on the first floor, living spaces such as bathroom, kitchen and lounge are added into the affiliated building. When the weather is good, staff can simply process foods and prepare drinks in the kitchen, then take out in courtyard to eat or even hold small parties.

 

一些遗憾   Some Regrets

在设计方案中,建筑内部大范围的使用了木条装饰,原本想要回收旧木头,把其坏掉的部分裁掉循环再利用,让失去生命和功能的木头重新具有意义,但由于工期原因最后还是选择了新木头;出于成本的考量,室内入口处的植物墙也未能实现;另外,前台上方的彩虹天窗也被物业禁止施工,这些皆为设计中的一些遗憾。

The design is supposed to use a great number of timber battens for interior decoration. The original idea was to recycle old wood, by cutting broken part to give its second life. However due to the schedule reasons of construction, the client finally chose brand-new battens.

In addition, for long-term cost considerations, the green wall located at reception area is not realized at last, the property management prohibited the additional rainbow skylight at the atrium of entrance.

Above, these are some regrets in this renovation project.

▽ 改造前建筑,building before the renovation

017-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 总平面图,site plan

018-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 建筑平面,plans

019-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

020-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

021-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

▽ 立面图,elevation

022-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

023-Renovation of No.8 Building in Beijing Banbidian Industry Park by C+ Architects

主持建筑师:程艳春
设计团队:郑一春、谢秉佑、王亚坤、拉西木
施工:南通启益建设集团有限公司
项目类型:办公、厂房改造
状态:已建成
地点:北京半壁店
时间:2015年9月-2016年3月
建筑面积:350平方米
摄影:夏至

Architect in Charge: Cheng Yanchun
Design Team: Zheng Yichun, Xie Bingyou, Wang Yakun, Rahymberdi Charyyev
Construction: Nan Tong QiYi Construction Group Co., Ltd.
Program: Office, Renovation
Status: Completed
Location: Banbidian, Beijing
Dates: September 2015-March 2016
Area: 350 sqm.
Photographs: Xia Zhi

More: C+ Architects ,更多关于他们:C+ Architects on gooood .

Post a Comment