PANEUM – Wunderkammer des Brotes by COOP HIMMELB(L)AU

A “cabinet of curiosities” for the collection related to bread

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 蓝天组 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多关于他们:COOP HIMMELB(L)AU on gooood
Appreciation towards COOP HIMMELB(L)AU for providing the following description:

点此观看项目视频 click here to watch the video

蓝天组为位于阿斯滕的面包原料供应商Backaldrin所设计的PANEUM顾客信息中心及活动场地包含两个部分:门厅所在的方盒子基座,以及具有流动形态的双层展示空间“面包博物馆”(Wunderkammer des Brotes)。建筑的材料使这两个部分的对比变得更加强烈:盒子的部分使用了现场浇筑的混凝土立面,而博物馆的圆形木结构则有着不锈钢材质的饰面。

The Customer Information Centre and Event Forum PANEUM – Wunderkammer des Brotes – for the company Backaldrin in Asten consists of two elements: a box shaped plinth building with foyer and event rooms plus the “Wunderkammer des Brotes”, a two storey freeform exhibition area floating on top. The chosen materials augment the contrast of these two elements: The square base building shows a cast-in-place concrete façade while the rounded wood structure of the museum is clad with stainless steel shingles.

▼建筑外观,external view

基座部分包含活动空间和邻室,可用于举办展览、招待会和工作坊等各种各样的活动,最多可容纳120名参观者。展览空间的设计概念来自于巴洛克时期类似于“珍奇屋”( cabinet of curiosities)的藏品陈列形式,十分适用于展览中展出的一系列以“面包”为主题的不同寻常的小物件。

The base building houses the event rooms and the adjoining rooms. This area can be used for a variety of events as presentations, receptions or workshops for up to 120 visitors. The design of the exhibition area is based on the idea of a cabinet of curiosities, a concept for collections originating in the Baroque period. This concept is especially appropriate for the unusual and small-scale objects in the collection related to the topic “bread” which are presented in the exhibition area.

▼入口立面,entrance facade

▼流动形态的双层展示空间外部由不锈钢材料包覆,a two storey freeform museum is clad with stainless steel shingles

▼混凝土基座部分用于举办展览、招待会和工作坊等各种活动,the concrete base building houses the event rooms that can be used for a variety of events

“面包博物馆”的中央是一个圆形的中庭,一些特意挑选出来的物品如同水晶吊灯般从顶部垂挂下来。在嵌入中庭的旋转楼梯上,参观者可以从多种角度欣赏展览中的物品。楼梯还为两个展览层提供了路径;墙壁、桌面和陈列柜与建筑融为一体,共同带来更优质的展示效果。此外,所有的楼层皆可通过升降电梯到达。中庭由上方射入的自然光照亮,展览空间则使用了人工照明。

The centre of the “Wunderkammer des Brotes” is formed by a circular atrium, in which selected items from the collection are individually suspended from the top, as in a differentiated crystal chandelier. The atrium is enclosed by a spiral stair where visitors can look at the exhibited items from various perspectives. The stair provides access to the two exhibition levels, where the objects are presented with the help of walls, tables and cabinets that are integrated into the architecture. Additionally, all floors can be accessed by elevators. The atrium is naturally illuminated from above while the exhibition spaces have artificial light.

▼门厅,foyer

▼旋转楼梯嵌入中庭,the atrium is enclosed by a spiral stair

▼参观者可以在楼梯上以多种角度欣赏展品, visitors can look at the exhibited items from various perspectives

▼部分展品如水晶吊灯般从顶部垂挂下来,selected items are individually suspended from the top as in a differentiated crystal chandelier

▼中庭由射入天窗的自然光照亮,the atrium is naturally illuminated from above

自支撑的展览空间的圆形外壳由交叉层接的木材堆叠而成,这一建造手法使自由形式的体量得以实现。高度预制的3D CNC(计算机数控)技术缩短了施工的时间,精确塑形的木材裸露于室内,仅涂上一层漆面,使室内空间无需再进行多余的装饰。

The self-supporting wood shell of the exhibition structure is visible in the interior. It is composed of layered circles of cross laminated timber. This method of construction enables the realization of the free form. The high degree of prefabrication with 3D CNC technology (Computerized Numerical Control) lead to a short building time. Leaving the precisely shaped wood timber exposed on the interior, with just a layer of paint, made additional interior finishes unnecessary.

▼墙壁、桌面和陈列柜共同带来优质的展示效果,the objects are presented with the help of walls, tables and cabinets that are integrated into the architecture

▼裸露的木质曲面墙壁使室内无需进行多余的装饰,the precisely shaped wood timber exposed on the interior made additional interior finishes unnecessary

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼顶层平面图,roof plan

▼剖面图A-A,section A-A

▼剖面图B-B,section B-B

PANEUM – WUNDERKAMMER DES BROTES PROJECT TEAM
Client: backaldrin Österreich The Kornspitz Company GmbH
Planning: COOP HIMMELB(L)AU – Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Design Partner: Karolin Schmidbaur
Project Lead: Friedrich Hähle, Günther Weber (until 2015)
Project and Design Architect: Stephan Sobl
Project Team: Albara Arab, Martina Bighignoli, Daniel Bolojan, Donna Riedel, Benjamin Schmidt, Damian Witt, Denitsa Parleva, Risa Kagami
Model Building: Win Man, Nam La Chi
PROJECT DATA
Site Area: 3.750 m²
Gross Floor Area: 1.850 m²
Building Height: 20 m
Number of Floors: 4

MORE: 蓝天组  COOP HIMMELB(L)AU,更多关于他们:COOP HIMMELB(L)AU on gooood

Post a Comment