NO-BOUNDARY Toilet china by ZHUBO-AAO

no-boundary toilet hide behind greening surrounded

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢来自筑博设计对gooood的分享。更多关于他们:Zhubo Design on gooood
Appreciation towards Zhubo Design for providing the following description:

项目坐落于北环大道和艺园路交角,建筑师将这座具有厌恶性的设施消隐在原本树林掩映的绿化带中。厕所隔间采用无分性别隔间的形式,形成了一种无边界的,与自然交融的流动型平面布局。设计最大化了人流到达的可能性,采取类街心公园的景观设计,成为人们更乐意走的穿行捷径,场地内还设置了相应的休憩座椅,供人休息或等候。

This project located on the Road intersection (Beihuan Road and Yiyuan Road), architects designed a border-less plan layout making the nasty toilet blank out behind greening surrounded, assimilate into nature. Boundary between architecture and nature becomes ambiguous. Toilet compartments are gender-less. Architects introduced design case of central park landscape to maximize toilet’s availability. Working as a shortcut towards the park, it includes several leisure seats for passengers to rest and wait.

▼整体外观,overview

设计在 立面上采用8K镜面不锈钢材质,其外观随着光线的更替,四时的变化呈现出不同景象。建筑与周边的景物交织在一起,既和谐地共存着,又似消隐于树林掩映中。当人们步入其中,其身影亦成为了建筑立面的一部分,促成了一个有生命的建筑形态,建筑在这瞬间成为了一个简洁并有力的艺术装置。

8K mirror stainless steel is adopted as facade material that varies along with different time and lighting. Architecture is integrated with surrounding in harmony and fading behind nearby forests at the same time. Besides,passengers also play a part in the appearance of facade, while the toilet is vitalized and being an infectious art installation.

▼入口,entry view

▼外观,exterior

▼镜面不锈钢材质立面,mirror stainless steel facade

▼外观夜景,exterior night view

简洁明快的室内氛围,透过天窗撒下的一缕缕被枝叶轻抚过的阳光,都是独一无二的如厕体验。同时自然采光可作为室内的光线补充,减少照明的能耗,节约能源。

Users gain unique experience feeling through the bright interior atmosphere as well as light from dormer window.Used as a supplement to indoor lighting,nature lighting reduces lighting energy consumption.

▼自然光线透过天窗作为室内的光线补充,light through the dormer window used as a supplement to indoor lighting

为了方便父母带幼儿如厕和减轻有限的厕格的压力,在树下别具心裁地设置了一个绿色的桶装置。该装置含一个儿童洗手池,两个儿童小便器。在保证私隐的前提有效地分流了部分如厕需要,同时也增添了儿童如厕的趣味性;亦消解了母亲带男孩上卫生间可能引起的各种尴尬。

A green bucket is set up under tree containing a sink and two urinals for children.Such device releases the pressure for limited quantity of toilet compartments and increase the joy of children’s toileting. It could also avoid embarrassment for parents gardening in toilet.

▼儿童厕所,children’s toilet

在极度有限的场地内,该设施包括三个无性别隔间、一个无障碍卫生间、一处幼儿户外卫生间和管理员用房。维护管理上充分运用了互联网+大数据。通过运用建筑全生命周期BIM,后期的管养、维护都可以及时查明。在非隐私区域使用具备客流统计摄像机、行为分析摄像机以及超脑NVR、人脸门禁、信息发布终端以及iVMS管理平台等一系列智能化产品,实现覆盖全公厕的智能化,可实现人流统计,公厕区域内人员倒地、剧烈运动等预警功能。同时,通过信息发布系统对外进行信息发布。此外,市民可以通过扫描二维码,了解空气质量、温度、湿度等信息,使用后还可对公厕进行评价。自启用以来,日使用人数维持在500人左右。

There are 3 gender-less compartments, accessible bathroom, children’s outdoor toilet and administrator room in such a limited design site.Network and big data are applied in maintenance management.Usage of whole-life BIM、passenger flow statistics record camera、behaviour analysis camera、super intelligent NVR、face recognition access control、information releasing terminal and iVMS management station make toilet monitoring and managing safety and efficient,emergency as users falling down or sudden movement would be reported in time.Meanwhile,information can be released through information reporting system. Besides,citizen can get information of air quality、temperature and humidity by scanning QR code in toilet,people may make evaluation after using.Number of daily users has been remaining at around 500 per day since its completion.

▼洗手池区域,sink area

▼厕所隔间外部,compartments exterior

▼厕所隔间内部,compartments interior

▼模型,model

▼总平面图,site plan

▼轴测图,axon

▼立面,elevation

▼剖面,section

▼细部,detail

项目名称:无界之厕
建筑师或者建筑公司:筑博设计-联合公设
公司网站 / Website http://www.zhubo.com/
联系邮箱/contact e-mail dongbwecho@163.com
项目设计:2018
完成年份 :2018
主创及设计团队总建筑师 :钟乔
主创建筑师 :黄昕,萧稳航
设计团队 :李骏达,胡耀民
项目地址:中国广东省深圳市南山区马家龙
建筑面积:30.83 m²
摄影师 :萧稳航,张超,李骏达,胡耀民
施工方 :有向空间
客户 :南山区城市管理局
品牌:8K镜面抛光不锈钢蜂窝夹芯板,钢化玻璃,LED灯带,灰色花岗岩,铝单板
BIM顾问:同尘德尔菲科技信息咨询(深圳)有限公司
灯光顾问:前海卢森特照明设计有限公司

Project name: NO-BOUNDARY Toilet 
Architect or company: ZHUBO-AAO
Website: http://www.zhubo.com/
Contact e-mai: dongbwecho@163.com
Design year: 2018
Completion Year: 2018
Project Director: Zhong Qiao 
Lead Architects: Huang Xin,John Siu 
Design Team: Li Junda,Hu Yaomin 
Project location: Majialong, Nanshan District, Shenzhen, Guangdong Province,China
Gross Built Area: 30.83 m²
Photo credits: John Siu,Zhang Chao,Li Junda,Hu Yaomin 
Construction: Vector space
Clients: Nanshan District Urban Management Department
Brands: Products: 8K Mirror Polished Stainless Steel Honeycomb Core Sandwich Panel, Radial Tempered Glass, LED Strip Light, Grey Granite, Aluminum Veneer

MORE: Zhubo Design  ;更多关于他们:Zhubo Design on gooood

Post a Comment