Naturalis Biodiversity Center by Neutelings Riedijk Architects

To show the public the wealth and beauty of nature

Project Specs

Location:

非常感谢 Neutelings Riedijk Architects 将以下内容授权gooood发行。更多关于:Neutelings Riedijk Architects on gooood.
Appreciation towards Neutelings Riedijk Architects for providing the following description:

Naturalis是荷兰的国家级生物多样性研究机构,由国王威廉一世创建于莱顿,其历史可追溯至1820年。这一历史悠久且丰富的机构在过去的几十年中发展得十分迅速,每年的访客人数已增加至40万人,因而迫切需要对建筑进行翻新。新的Naturalis中心在未来预计将集合并容纳4200万件藏品(数量居世界前五),并为超过200名研究人员提供最先进的设施,旨在为气候变化、生物多样性减少、食物供应和水资源质量等一系列全球问题提供解决方案。同时,新的博物馆还将为公众提供更多感受大自然财富与美的机会。

▼项目整体外观,exterior ensemble

Naturalis is the national research institute for biodiversity dating from 1820 which was founded by King Willem I in Leiden, The Netherlands. The institute with a long and rich history experienced an exponential growth in the last decade which led to an urgent necessity to renovate. The number of visitors increased rapidly to 400.000 per year. The new future proof Naturalis brings the growing collection of 42 million objects together (top five in the world). Its new state of the art facilities accommodate more than two hundred researchers whose studies are at the center of attention, contributing solutions to global issues including climate change, the decline of biodiversity on earth, food supply and water quality. The Naturalis facilities and the collection enable to contribute solutions at the highest level. At the same time the new museum offers the chance to show the public the wealth and beauty of nature.

▼博物馆外观,museum exterior view

▼立面细部,facade detailed view

▼公园视角,view from the surrounding pool

该方案对Naturalis中心的新旧建筑进行了可持续的整合,将不同的功能设置在特定的体量当中。中庭空间连接了建筑的各个部分,包括既有的办公室和仓库,以及新建的博物馆和实验室。中庭的设计采用了立体的混凝土结构,并在立面中融合了椭圆形、三角形和六边形元素。圆形的窗洞编织成一顶“玻璃王冠”,在引入自然光线的同时强调出空间的宏伟感。

The institute’s new design forms a sustainable ensemble of existing buildings and new-build, with each activity housed in a specific form. The central atrium connects the various parts of the institute: the existing offices and depots with the newly built museum and laboratories. The design of the atrium consists of a three-dimensional concrete structure in the form of interlocking molecules as a lace of ovals, triangles and hexagons. The filtered light that enters through the circular windows as a ‘glass crown’ where scientists, staff, students and families meet, reinforcing the monumentality of the space.

▼中庭空间概览,atrium overview

▼从室内看“玻璃王冠”,interior ‘glass crown’

▼“玻璃王冠”夜间外观,exterior view of ‘glass crown’ by night

餐厅、商店和展厅等公共区域位于首层,街道上的行人可以从外面看到研究人员对冲上岸的鲸鱼进行检查。连接各层展厅的主楼梯创造出类似于山道的交通路径,其宽度在顶部变窄,为6600万年前的霸王龙“Trix”留出了足够的展示空间(此前Trix位于Dino Era展厅)。

▼剖面图,section

Public functions such as the restaurant, the shop and the exhibition hall can be found on the ground floor where passers-by can catch sight of the examinations of the last whales washed ashore. The main staircase leading up to exhibitions resembles a mountain path, becoming narrower at the top with enough space to welcome Trix, the sixty-six million years old T-Rex which has been given pride of place in the Dino Era gallery.

▼主楼梯创造出类似于山道的交通路径,the main staircase leading up to exhibitions resembles a mountain path

展厅外部包覆着水平堆叠的石材,模仿了地质结构的观感。岩层在漫长的变化过程中形成了天然水晶,闪耀出美丽的光彩。岩层中间嵌入了白色的混凝土浮雕装饰带,由263块面板构成,带来如丝绸般光滑的观感。该装饰带由荷兰著名时装设计师Iris van Herpen设计,并借助Naturalis自主开发的技术得以实现。条带上的纹理与Van Herpen的服装设计(包括为凯特·布兰切特、碧昂丝和Lady Gaga等明星定制的礼服)形成了呼应。

The exterior of exhibition halls with stone blocks in horizontal layers mimicks a geological structure. Its travertine variety of stone used has developed natural crystals over the span of eons, creating a beautiful sparkle. The layers of stones are interrupted by friezes of white, concrete elements designed by a famous Dutch fashion designer Iris van Herpen. Invited by Neutelings Riedijk Architects, she designed a total of 263 panels, inspired by the natural shapes of the collection which seem to be smooth as silk, thanks to a special technique developed for Naturalis. Such a resemblance to fabric is a nod to the innovative dresses designed by Van Herpen for celebrities like Cate Blanchett, Beyoncé and Lady Gaga.

▼岩层中间嵌入了白色混凝土浮雕装饰带,the layers of stones are interrupted by friezes of white, concrete elements

▼立面细部,facade detail

▼由Iris van Herpen设计的混凝土浮雕,sculptural relief designed by Iris van Herpen

在博物馆内部,以灯光、家具和面料设计而著称的荷兰设计师Tord Boontje为空间打造了一系列引人瞩目的装饰墙,由大约100块不同大小的彩色板面构成,以摄影和壁画的形式描绘了精致的花草和动物,展现出自然世界的奇妙。

Inside the museum, Dutch designer Tord Boontje known for his lighting, furniture and fabrics with exquisite floral and animal motifs, shows almost 100 striking and colorful wall panels. They are visual stories that blend photography and drawing to reveal the wonders of the natural world.

▼Tord Boontje为博物馆打造了一系列装饰墙,wall panels by Tord Boontje

▼空间细部,interior detailed view

项目占地约38000平方米,其中修复的部分占18000平方米,新建部分占20000平方米。

The project covers a total of around 38,000 m2 of which 18,000 m2 of renovation and 20,000 m2 of new construction.

▼博物馆夜景,exterior nightview

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼西立面图,west facade

▼东立面图,east facade

▼北立面图,north facade

▼剖面图AA,section AA

▼剖面图BB,section BB

▼剖面图CC,section CC

Programme: museum 17.000 sqm, offices en depots 18.000 sqm, laboratories 3.000 sqm
Surface area: total of 38.000 sqm of which 20.000 sqm new built and 18.000 sqm renovation of existing buildings
Location: Darwinweg 2, Leiden, the Netherlands
Client: Naturalis Biodiversity Center
Start design: march 2013
Start construction: jan 2017
Completion: may 2019
In use: august 2019
Architectural design : Neutelings Riedijk Architecten
Architectural designteam: Michiel Riedijk, Willem Jan Neutelings, Frank Beelen, Kenny Tang, Guillem Colomer Fontanet, Jolien Van Bever, Inés Escauriaza Otazua, Marie Brabcová, Cynthia Deckers
Architectural engineering: ABT BV Ingenieursbureau
Structural engineering: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
Installation design: Huisman en van Muijen
Building physics: DGMR Raadgevende Ingenieurs
General contractor: J.P. van Eesteren
Installations contractor: IC ULC-Kuijpers
Interior designer (general public areas): Neutelings Riedijk Architecten
(offices): Hollandse Nieuwe
Designers of artworks: Iris van Herpen (betonreliëf) ; Studio Tord Boontje (grafiek)
Urbanist: Studio Hartzema
Cost calculation: IGG / Bointon de Groot
Landscape architect: H+N+S, Amersfoort
COPYRIGHTS:
Photography: Scagliola Brakkee Fotografie
Model: Archimpact
Photography model: Neutelings Riedijk Architecten

More:Neutelings Riedijk Architects。更多关于:Neutelings Riedijk Architects on gooood

Post a Comment