Glass Art Gallery & Residence by Jun Murata

Painting with light and shadow.

Project Specs

Location:

来自Jun Murata /JAM对gooood的分享。更多关于他们:JAM on gooood 

项目的地点位于大阪大和川附近,一个居民区的拐角处。业主是一位古董店主,在大阪的中心区拥有一间画廊。由于其工作的原因,这座房子离关西机场也比较近,周围的环境颇为嘈杂,重型货车和轨道交通使得房屋有明显的震感。建筑的南侧跟西侧挨着相邻建筑,只有东侧可以采光。业主对建筑功能的要求是主要用作储藏,另外需要面积不大的展览空间,以及舒适的工作和休息的空间。

考虑到防震和牢固性,以及令人满意的采光和隔音效果,建筑师在一层的立面使用玻璃砖作为主要材料。不同透明度、不同波纹的玻璃砖以特定的设计法则排列在一起,为室内带来丰富的光影效果。

一层的空间被分隔为展厅、储存室和卫浴。业主收藏的玻璃器皿和古董被放置在储藏室墙体L形洞口的平台上。洞口内侧的镜面将室内的光感放大,让略显晦暗的室内更加柔和。夜晚来临,建筑从室内发出迷人的光线,照亮了这块寂寞的街区。

二层是收藏室,三层是业主工作和休息的空间。

▽玻璃砖的使用使建筑充满了神秘迷离的气息 the façade of glass bricks give some magic feeling to the whole building

版权Jun Murata / JAM


▽不同透明度、不同波纹的玻璃砖以特定的设计法则排列在一起,为室内带来丰富的光影效果 glass bricks with different transparency arranged in certain rule provide special light effect on the walls and floor

版权Jun Murata / JAM


▽在墙体的拐角处挖出L形的洞口,用以展示业主的收藏 the L-shaped slit on the wall forms a platform to lay out the collections of glass.

版权Jun Murata / JAM


▽站台后方的镜子反射周围的光和环境,照亮略显晦暗的室内 the mirror behind the slit reflects the environment and light making the dim interior bright and soft

版权Jun Murata / JAM


▽ 从画廊看向楼梯空间,由此通往楼上 view from gallery to staircase

版权Jun Murata / JAM


▽位于三楼的办公室 office on 3rd floor

版权Jun Murata / JAM
     版权Jun Murata / JAM


▽立面细部 facade details

版权Jun Murata / JAM


版权Jun Murata / JAM
     版权Jun Murata / JAM


▽夜景 展示台上的收藏品 night view, collections on the platform

版权Jun Murata / JAM


版权Jun Murata / JAM
     版权Jun Murata / JAM


▽夜景 立面细部 night view facade details

版权Jun Murata / JAM


▽夜晚室外的光线激活了寂寞的街区 light from inside activates the lonely street after night

版权Jun Murata / JAM


▽立面图 facade

版权Jun Murata / JAM
 : facade 立面图

▽▽平面图 plan

版权Jun Murata / JAM
 : plan 平面图

English Text from JAM

The site is located in the area near Yamato River in Osaka.The existence building is in a corner of residential area. The client is an owner of an antique shop with a gallery at the central area of Osaka. This location is also near Kansai airport, is very convenient to him who often takes business trips. The client was a foreigner, so it was difficult to build. From the point of view of his condition and budget, it was proper and smooth choice for him to buy a secondhand building and renovate it. He requested me to design some storage space wider than before, a little exhibition space, and the comfortable space for staying and working. Additionally, it was also necessary to settle several troubles and problems to secure the habitability of the 1st floor.

The frontal road is very busy by huge trailers and dump tracks for Osaka Port. The environment was very inferior by continuous vibration and an intense row. There were no windows on the south and the west side which faced next‐door neighbors, and it was possible to take light in only from the east. Effective lighting and illumination planning were required, after considering the harmony with silver patterned existence outer wall. Easy maintenance as well as earthquake resistance, sound insulation and lighting were also satisfied, so square glass blocks was adopted in the facade on the 1st floor. Various glass blocks with opaqueness, translucency and wave patterns are arranged by a certain design rule. Lights and shadows colored vividly are brought to the simple interior space.

The first floor is divided into showroom, storage and sanitary. The client’s collection of glassware and antique is exhibited by a slit of the L-shaped thrust through in the wall of the storage core. The mirror surface in front of the slit inside makes various light be amplified, and the dim interior is produced softly.

On the second floor, there are warehouses gathering antique collections, on the third floor, there is a private space for a comfortable stay.

Indirect light in the upper part of a slit and a core illuminates the interior in the evening, and a gorgeous expression appears in the twilight and creates the scene like the crystal of glass. I expect that space in a played corner lot keeps being existence like only one little gleam as hope which shines on the darkness on which loneliness floats.

主持建筑师:Jun Murata / JAM, IA Osmond Int’l JPN
时间:2015
面积:99.3㎡
摄影:Jun Murata / JAM

architect : Jun Murata / JAM, IA Osmond Int’l JPN
website : JAM. / www.junmurata.com
Title :Giyaman
Location : Osaka, Japan
Year ; 2015
Photographer : Jun Murata / JAM
location : Osaka, Japan
function : gallery, office, storage, residence

completion : nov. 2015
structure : reinforced concrete, timber frame / conversion
site area : 39.19sqm
total floor area : 99.30 sqm

MORE : Jun Murata更多关于他们:JAM on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project
hello

Post a Comment