Escenario Fudomae, Tokyo by Sasaki Architecture + YTRO Design Institute

a minimalist building reflecting cherry blossoms

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 Sasaki Architecture YTRO Design Institute予gooood分享以下内容。更多关于他们:Sasaki Architecture on goooodYTRO Design Institute on gooood
Appreciations towards Sasaki Architecture , YTRO Design Institute for providing the following description:

Escenario Fudomae是一栋8层高的钢筋混凝土公寓大楼,共包含19个单元,位置临近泷泉寺,坐落在以樱花闻名的风光大道Kamuro Saka-dori一侧。

Escenario Fudomae is a 19-unit, 8-story reinforced concrete apartment complex built very close to Meguro Fudoson, along Kamuro Saka-dori, a spot famous for it’s mature sakura trees following along the street.

▼项目概览,overview © RyuichiSasaki

项目场地呈L形,从主街起沿着缓坡向后方延伸。公寓楼周围环绕着绿色植物,使建筑与附近的樱花树产生柔性联系。面向十字路口的立面外墙上每层都装有氧化铝板,每到樱花季,建筑明亮的反光面便会映照出美丽的樱花和天空变幻的色彩。经过的行人也可以从中体会到自然景致。当季节变迁,光线悄然变化,建筑的外观也随之改变,像万花筒一样展示出周边的自然风景和城市风貌。

The site is L-shaped and extends back from the main street along a gently sloping hill. The building will be surrounded by green plantings that are there to soften the building and draw a connection with the nearby sakura trees. On the outside wall, Bright Dip Anodized Aluminum panels are framed on each floor on the elevations facing the intersecting roads. Their bright surfaces reflect the beautiful cherry blossom during the sakura season as well as the changing colors of the sky. People passing by are able to experience the surrounding natural phenomena in the reflections. As the seasons pass and the quality of the light changes, the building’s face follows in kind. The building is a kaleidoscope reflecting the nearby natural scenery and dense urban environment. It’s appearance changes according to the change of time and season.

▼建筑表皮映照出樱花,cherry blossoms reflecting on the aluminum panels © BauhausNeo

▼从场地中间看建筑,view of the building from the middle of the site © BauhausNeo

设计希望在建筑和极简艺术间取得平衡,立面装饰着简单的正方形开口和铝制反射面。整栋建筑就像社区中静静伫立的装置艺术品,安静地展示出材料和形式的魅力。

The project pursues the relationship between architecture and minimal art. By using simple squares as openings and aluminum as a reflective surface the building becomes an installation integrating itself into the surrounding community through its quietly muted form and material presence.

▼方形开口与铝制反射面,simple squares as openings and aluminum as a reflective surface © RyuichiSasaki

▼建筑入口,entrance of the building © BauhausNeo

公寓内的单元包括了从工作室到小住宅的不同类型。不同平面经过仔细推敲,确保了自然光和风可以进入室内。建筑采用无需设置梁柱的预应力混凝土结构,赋予居住单元内部空间充分的自由,通过简单的设计保证了空间的高效利用。

Dwelling units vary from studios to larger family types. Diverse plans allow for spaces varying the way natural light and wind enter the space. By adopting a pre-stressed concrete structure free of exposed columns or beams, the interior of the dwelling unit realizes the possibility of spacial configurations having high degree of freedom.  Its simple design eliminates any possibility of wasted space.

▼可观赏樱花的阳台,balcony with views of cherry blossoms © RyuichiSasaki

室内,白色石膏板与裸露的混凝土墙体之间形成对比。纯粹的空间中,客厅、餐厅和卧室的布局灵活自由,还有一处可以用作内嵌衣柜或电脑间的小空间。

The interior composition is informed by the contrast between simple white plaster and exposed concrete walls.  The potential option of changing the living, dining and bedroom locations by the resident is realized through this simplicity. The plan includes an area to be used as a walk-in closet or perhaps as a compact PC booth. Through a combination of a carefully considered honesty with materials and spaces based on the concepts of minimalism, a richness that is not dominated by things is created. A form of life is possible that does not necessitate the urge to “have”.

▼可灵活布置的纯粹空间,simple space for flexible use © BauhausNeo

▼极简主义的室内布置,minimalist interior layout © Sumida Photography

通过材料和空间深思熟虑的搭配,设计师从极简主义概念出发,使空间超越“拥有”的局限, 变得更加自由、丰富。平面和材料的精心设计传递出对场地的尊重,新的公寓楼安静地融入了社区环境。

A new structure has been inserted into an important community with minimal intrusion and a quiet gesture of respect through careful planning and materiality.

▼家具细部,furnitures © Sumida Photography

▼夜景
nightview © BauhausNeo

▼轴测图
axonometric drawing

▼平面图,plan

▼立面图,elevations

▼剖面图
section

Architects: Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture + Rieko Okumura / YTRO Design Institute
Website: Sasaki ArchitectureYTRO Design Institute
Producer: Hidetaka Gonai/ Escenario Co., LTD.
Structure Engineer: Jo Ko/JSD
Architecture Team: Ryuichi Sasaki, Rieko Okumura, Gen Sakaguchi, Anna Kwapien, Yuriko Ogura
Client: Nobumitsu Ohashi / Shukou Kensetsu Co., LTD.
Contractor: Sanyu Kensetsu
Building Area: 771.00m2
Schedule April, 2017 to March, 2019
Special Materials: Bright Dip Anodized Aluminium and Re-Inforced Conctrete
Photo credit (3 different photo credits) :
Sumida Photography, Ryuichi Sasaki, BauhausNeo

More:Sasaki Architecture on goooodYTRO Design Institute on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment