CUBE, Netherland by KAAN

The new Education and Self Study Center at Tilburg University

Project Specs

Location:

非常感谢 KAAN Architecten 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood
Appreciation towardsKAAN Architecten for providing the following description:

卡恩建筑设计的“立方”是荷兰蒂尔堡大学的新教育与自主学习中心。其结构紧凑,造型低调,与周边景观融为一体,更融入了大学建筑群这个大家庭。毗邻的著名的天主教经济学院“哥本哈根楼”建于60年代,也是这个建筑群中的一员。立方体坐落于校园网格布局的西北角,建筑面积约为11000平方米,足以满足全校院系约2200名师生的日常使用。

KAAN Architecten has designed “CUBE”, the new Education and Self Study Center at Tilburg University (Netherlands). This compact and ostensibly low structure blends into its surrounding green landscape and into the larger architectural ensemble of the Dutch educational campus, which includes the quintessential Cobbenhagen building of the Catholic College of Economics, constructed back in the Sixties. Located in the north-west corner of the campus, which is characterized by an orthogonal plan, the 11.000 square-meter building serves all faculties and it is in constant use by some 2.200 students and lecturers that cross its spaces every day.

▼建筑外观,exterior view

▼东立面细部,east facade details


“立方体”坐落于景观群中,几条小径引导使用者通往南侧的入口。 幽静的学习空间使师生仿佛置身林中。

CUBE is anchored to the landscape by paved pathways that guide users to its entrances on the south-side corners. It is a secluded space for study that feels like an opening in the woods.

▼南侧入口,entrance on the south-side corner

▼入口雨棚细部,entrance canopy details

  

相比于校园中的其他建筑,这座新的教育与自主学习中心更注重以学生为本,开放,宽敞,优雅,坚实。卡恩建筑的设计不仅仅着眼现有的使用者,更放眼未来的年轻人和大学的发展。建筑立面到外围绿化的无缝衔接,四平八稳的均匀布局,使整座建筑没有任何完全封闭的立面,也不会给人任何死角之感。

More than any other building in the campus, the new Education and Self Study Center is a building for students: open and spacious, elegant and robust. KAAN Architecten’s design choices take into account not only current users, but also future generations and development of the university. The transition from façade to green enclosure is practically seamless.In order to secure a free-flowing, open building and to avoid any sense of crowding, the heart of CUBE is a spacious indoor study plaza flanked by a transparent auditorium and two patios. On all sides, the building features a homogenous layout that leaves no closed-off facades, but exudes complete equality on all sides.

▼南立面,south facade

▼南立面细部,south facade details

  

“立方”的中心是一个开敞的自习大厅,其侧是透明的礼堂,另一侧则是两处天井。如此布局,一方面确保开场流动的建筑空间,另一方面避免拥挤之感。这是一个完整的连续的区域,开放的学习空间,交通流线,休息区,餐饮区点缀其中。

It constitutes one continuous realm dotted with open study and circulation spaces, lounges, and a catering area.

▼形态生成过程,process

▼自习大厅,study hall

▼自习大厅细部,study hall details

▼自习大厅室内光影,light & shadow of study hall

  

四面玻璃幕墙围绕的礼堂为整个建筑构成增添一份活力。大礼堂的内部设计温暖而简单。 地板,墙壁和天花板都是温暖的灰色调,营造出完整统一的空间体验,适合各种类型的活动。

The auditorium surrounded by glass walls is part of this dynamic ensemble. The auditorium has a warm, neutral interior. Floors, walls and ceiling are all ton sur ton – in welcoming shades of grey which create a unified spatial experience, suitable for the diverse typology of events it houses.

▼从大厅看礼堂,auditorium from the hall

▼大礼堂,the auditorium

▼地板,墙壁和天花板都是温暖的灰色调,营造出完整统一的空间体验,Floors, walls and ceiling are all ton sur ton – in welcoming shades of grey which create a unified spatial experience

高挑的屋顶和充足的阳光均匀撒入“立方”中,使首层犹如开放广场,舒适宜人。

The ground floor is welcoming and feels like an inviting public space thanks to the high ceilings and abundant daylight flowing deep into CUBE.

▼天窗,skylight

▼阳光充沛的过道,corridor in abundant daylight

自习空间则天花低矮,绿庭在侧,向里凹进,更利于师生专注的工作和学习。两个楼层中所有的讲堂都沿着建筑的西北及东立面成排布置,强调了“立方”造型的正交的方向感。学习的长木桌,舒适的长椅和休息的扶手椅让设计变得更完整。

Moreover, alongside the green patios, independent study spaces with lower ceilings are recessed, dedicated to concentrated work. On both floors, all fully-equipped lecture rooms run alongside the west, north and east facades highlighting the strong orthogonal orientation of CUBE. Long wooden study tables, comfortable benches and armchairs complete the furnishing.

▼成排布置的讲堂,fully-equipped lecture rooms

包括主楼梯在内的四个开放式楼梯,沿着平面纵轴对称地布置,将室内广场连接到一楼。除了主旋转楼梯之外,其余所有楼梯和天棚采用暗色,形成一条贯穿于建筑之中的线索。同时,公共区域则用打磨的现浇混凝土地板和浅灰色金属吊顶。

Spread symmetrically over the plan, four open staircases, including the main one, connect the indoor plaza to the first floor. With the exception of the main spiral staircase, all stairs and canopies are dark in colour, forming a common thread throughout the building, while all the public areas have power floated concrete floors and light grey expanded metal ceilings.

▼开放式楼梯,open staircase

▼主旋转楼梯,the main spiral staircase

建筑对学生开放之后,充满了活力四射的日常生活。这是卡恩建筑希望看到的结果。卡恩建筑追求严谨有序的外观和富有活力的气氛,其清晰和开放的设计过程完美呈现了建筑的个性。立方体落成使用再次印证了卡恩建筑的设计理念和设计方法。
Now open to the students, the vital and frenetic everyday life of CUBE enhances KAAN Architecten’s discreet expression of an architectural concord achieved with a clear and open design process that authentically reflects the building’s identity.

▼总平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

项目名称:立方体 – 教育自习多功能中心
地址: 蒂尔堡大学校区,蒂尔堡(荷兰)
建筑师:Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
项目团队:Allard Assies, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Michael Geensen, Alejandro Gonzáles Pérez, Marlon Jonkers, Rense Kerkvliet, Martina Margini, Kevin Park, Roland Reemaa, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Noëmi Vos, Yang Zhang
业主/客户:蒂尔堡大学
项目:学习广场, 礼堂,讲堂,教室,会议室,咖啡厅,考场,休息区,虚拟现实实验室
设计年份:2016年1月 – 2016年10月
建造年份:2016年12月 – 2018年4月
建筑面积:11000平方米
主承包商:VORM Bouw, Papendrecht 
项目管理:VORM Ontwikkeling, Papendrecht 
工程顾问: Pieters Bouwtechniek, Delft
设备技术顾问:J. van Toorenburg Installatieadviseur, The Hague
水利安装:A. de Jong Installatietechniek, Schiedam 
电器安装:Steegman Elektrotechniek, The Hague 
建筑防火、音效:Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel 
可持续顾问:ABT, Velp 
质量管理:OPPS, Utrecht 
景观设计:MTD Landschapsarchitecten, ’s-Hertogenbosch

More:  KAAN Architecten 更多关于他们:KAAN Architecten on gooood

Post a Comment