Apple中央世界购物中心店,曼谷 / Foster + Partners + Architects 49 Ltd

位于曼谷市中心的玻璃鼓

项目标签

位置:
类型:
标签:

感谢 Foster + PartnersArchitects 49 Ltd  对gooood分享以下内容。更多关于:Foster + Partners on goooodArchitects 49 Ltd on gooood
Appreciation towards Foster + PartnersArchitects 49 Ltd for providing the following description:

Apple曼谷中央世界购物中心店近日迎来了第一批顾客。项目位于拉玛一世大桥与Ratchadamri路交汇处的中央世界购物广场,建筑宛如一座雕塑艺术品伫立在曼谷市中最具影响力的的地段上。 新店的开业不仅成为新的城市热点,同时为曼谷著名的新年庆祝活动与众多年度庆典提供了引人的背景。

Apple Central World in Bangkok welcomed its first visitors. Located in one of the city’s iconic urban centers, the new store establishes a quiet sculptural presence at the heart of the bustling Central World Square on the intersection of Rama I and Ratchadamri roads. It forms a new social focus for the city and an inviting backdrop for the city’s famous New Year celebrations and numerous other annual festivities.

▼项目概览,overall of the project © Apple

项目由Apple团队,Foster + Partners建筑事务所,以及当地设计机构F&P (泰国) Ltd与Architects 49 Ltd联手打造。项目位于中央世界广场的南端,店前是开敞的公共广场,马路对面则是著名的四面佛。建筑的二层延伸出一座步行桥,连接到BTS高架大道。场地周围环绕着多条车道与人行步道,不管从那个角度,都能够远眺项目。

The project is the result of the close collaboration between the team at Apple and architect Foster + Partners, through its local entity F&P (Thailand) Ltd and Architects 49 Ltd. Situated at the southern end of the Central World Square, the store addresses a generous public plaza and the famous Erawan shrine located across the road. It is connected to the BTS walkway via a new bridge at the upper level, while being overlooked by multiple vehicular and pedestrian routes surrounding the site.

▼建筑的二层延伸出一座步行桥,连接到BTS高架大道,the upper level is connected to the BTS walkway via a new bridge © Bear and Terry

圆形屋顶以中心为基础,向外悬挑了10英尺(约3米),为立面提供荫蔽。通透的玻璃幕墙模糊了室内与室外的界限,将店内的悠闲景象展示出来。无论是室内还是建筑立面,项目都展现了精致的施工工艺。掩映在周围的树木中,人们可以于室外的长椅上休息并享受绿色环境。该项目为城市创造了一个全新且开敞的公共空间。

Grounded at its center, the circular roof projects out 10 feet (3 meters) to provide shade to the glazed façade. Blurring the boundaries between the inside and the outside, the glazed façade dematerializes to reveal the calm interiors of the store. With the same quality of surface finishes on the inside and the outside, the design establishes a generous new public space for the city, surrounded by a ring of trees interspersed with external benches for people to rest and enjoy the green setting.

▼悬挑的圆形屋顶与周边环境,cantilevered circular roof and its green surroundings  © Apple

在令人眼花缭乱的城市景观包围下,Apple店宛如一个简单通透的玻璃鼓。建筑直径80英尺(约24.4米),两层楼高,内部设有一个精心制作的圆锥形支架,天花板沿着支架凹陷,形成竖向的曲面。这个独特的形状是由贝塞尔曲线的360度旋转产生的。

Enveloped by this dizzying urban spectacle, is an 80-foot (24.4 meter) diameter two-story glass drum with a beautifully crafted conical support with a concave vertical surface that stands on its apex. Its form has been generated by the 360-degree revolution of a Bezier curve.

▼由贝塞尔曲线的360度旋转产生的中央支撑结构,central structure generated by the 360-degree revolution of a Bezier curve © Bear and Terry

室内被温暖的木质材料覆盖。中央的支撑结构由1461根欧洲白橡木型材组成。为了保证材料的稳定性,橡木被裁成薄片粘合到云杉木制的内芯上。中央结构表面的每条型材的边缘都被精心处理过,后面设有吸声材料的背衬层,空气可以通过材料间的缝隙排出。

Clad in warm timber, the central support is formed of 1,461 European white oak profiles. The oak timber is split into individual lamellas and bonded onto a spruce core for stability. A carefully crafted edge detail on each slat allows air to be extracted out through the central structure with an absorptive acoustic backing layer.

▼中央的支撑结构由1461根欧洲白橡木型材组成,the central support is formed of 1,461 European white oak profiles © Apple

环绕两层的全玻璃曲面幕墙,为人们提供了令人惊叹的360度全景,同时将熙攘的城市与宁静的绿色景观一并纳入室内空间。

The fully glazed drum surrounding both floors provides dramatic 360-degree views, juxtaposing the intense urbanism with the quiet greenery of the new landscape.

▼位于二层的交流空间 – 通高的玻璃幕墙将室外景观引入室内, social space of the upper floor – glass curtain wall introduces the outdoor view into the interior © Apple

店内的两层主要销售区域由一座制作精美的旋转楼梯连接。涡轮叶片型的台阶由中央结构悬挑出来。台阶的表面均由坚固的不锈钢材铣削而成,经过高度的抛光,形成反光感与雕塑感。

Connecting the two main sales areas on the two levels is a beautifully crafted staircase with helical turbine blades that cantilever from the central structure. Each tread is milled from solid blocks of stainless steel and is highly polished, giving them a reflective, sculptural quality.

▼楼梯结构示意图,construction scheme of the stair © Foster + Partners

▼不锈钢制的旋转楼梯,经过高度的抛光,形成反光感与雕塑感, highly polished stainless steel, giving the stair a reflective, sculptural quality © Apple

▼楼梯细部, detail of the stair © Bear and Terry

▼总平面图,master plan © Foster + Partners

▼地下一层平面图,basement floor plan © Foster + Partners

▼一层平面图,first floor plan © Foster + Partners

▼二层平面图,second floor plan © Foster + Partners

▼立面图,facades © Foster + Partners

▼剖面图,second © Foster + Partners

More:Foster + Partners,Architects 49 Ltd  。更多关于:Foster + Partners on gooood,Architects 49 Ltd on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »