Antivilla / Brandlhuber+ Emde, Schneider

“废墟”中的环保生活

Project Specs

Location:

来自Brandlhuber+ Emde, Schneider对gooood的分享。Photo by Erica Overmeer

这是一个包含起居空间与工作室的“另类”老建筑翻新工程。建筑师直接在老建筑中植入了一个没有承重墙的20平米不到的功能核心体,该体块包含楼梯,浴室,厨房,壁炉,桑拿室。

230平米大小的室内空间使用上:在夏天,可以只给10平米的卧室围上一层透明的PVC窗帘,而到了冬天,则能用PVC窗帘围合出一块包含卧室与功能核心块,还有温暖壁炉的60平米采暖区。可谓环保生活方式。

整个建筑的外观别具一格,被砸的有些随意的大开窗与大开洞为建筑提供了观赏优美风景的视野。住户就在这栋废墟感很强的个性住宅中环保的生活。

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_lX2TrL7f-VXFQ4147GVxWqRO1G2miTENKB33Zf-WjU6zFF42AyweGnBAR58JVL3xV0vVhGL_tWPmFVoKD81caJArha8CXtGV.jpg

↑  南立面 elevation south

 

Antivilla, the refurbished former German Democratic Republic lingerie factory „Ernst Lück“ at the Krampnitzsee, southwest of Berlin, questions the relationship between building regulations and standards, energy efficiency together with the idea re-use and adaptive living.

Built between 2010 and 2014 Brandlhuber+ together with Pichler engineers developed a combined living and studio building with a new approach.

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_LM5IjwGibznDGjOxXCphxNnqgQ8WxlNCzSoWcRvePPcwaVor0HklxJ67UwCnPZ6znGJGU0WPNg1YXzMKp6IysdivxwS0m2YN.jpg

↑ 看湖的视野 view to the lake

 

Instead of insulating the existing structure and to save costs, the façade was covered with shortcrete. To generate an open space all non-bearing walls were removed and a functional 20 square meter core with the staircase, bathroom, kitchenette, fireplace as well a sauna were installed in the center of both floors. The space can be zoned by simple transparent PVC curtains according to the actual climate needs. In the summer time the curtains are retreated only to a 10 square meter bedroom in the 230 square meter open loft space, while in winter the heated area makes only 60 square meters of the whole floor area which includes moving the bed closer to the open fire.

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_2keqfcuIIl0DrTC7o0BGj4Pl2pinVEVJOUX-J6736Gl9vz8RrPSrhjzxIadIhF4v3g5hV6w1YTPqgEQhwB_JsrO_g6fs5l3l.jpg

 

The gable roof, made of corrugated asbestos plates, was removed and replaced by a flat concrete slab that structurally allowed big openings in the walls. These, up to five meter, large windows on the north and south facade, are the result of the collective work by friends hammering away the wall to create big openings which provide a scenic view over the nearby lake.

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_6u_PSMgaBv8FrVUnvdcPCDhfzyCa4tmB8I0zZHgNaB3k5Je3cf2ZzaHyovi-pIDk34A7Xx1A31Sg_U2-QPMhXQ1s8G6Qa-sQ.jpg

↑  气候区 clima zone

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_4nNr60ZSD7SBLYft5-Wia2yz60jCb2QktxOY5VwF--B8TNGYm8wBsuJGm_pCYeq1ggfrbCR34g0Hd5MNFCs8i9j2b6fcx-9v.jpg

↑  厨房功能区 functional core with kitchen

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_CMQhjY-a3asCcprZj3-08UuSKNYmMzRBdWoto9nBUJSFKucAsU5CTiNME9n6PIsPBIKrzTCQSIgw2JwYNK-lNQJMJnHZPSdC.jpg

↑  功能区 functional core

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_5S_ZSQXGDvyORuZeB9AXte7rF-DMdDsFlkmkFZyAswWuHJ0Ub4fye9BcvnOyg5bFLmxl2Dzlj6yTxdvrKZ6mG46nxuICkONB.jpg

↑  会议室, 餐厅 meeting, eating

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_kPwKz9DLvkKp8W8qG6oMI5W-PK6X6PrUujefX3CwUwrhMMb0DQ5B1p91T4j5zC5SPP_QgzqBlyk-9ZI9Lzl74SONh94gStrX.jpg

↑  北立面 elevation north

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_nvSVqfjii3CFGg2rTgO5BgHu-TgJLtIr6N3ENqL9Ozgk30Jb0zGXoTYQ9GSSLyrMuIEF9mUfo-1EefU-nCTm8dkwBJQ0jMbw.jpg

↑  朝Rachel看 view to Rachel

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_TTZvsygwMYGfaXl8-L3swn5gYfsx9Misy7qYogWxDDMe4tEyu3iRArgGkHsDnHDLIM3whBPXvTlzJKFo6hhQ1s5iiFnaBQp7.jpg

↑  面湖视野 view to the lake

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_u4YmAI5nLiyxbFqyNsYCoeSzsT1PoVHtRPwbOVsK3dlOYKg-fqioPzC75F65cxMvbEIa-i-k80ipUBaog7Jz4nR7kI1xRbc7.jpg

 

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_GYkuBT1d-sXmkcw9rq-78KcTXQcI9FtQWm5KW7ftLTstbpWa04U8fJN2MJhzJBFiMfBlGazSrBDjIlVV1nYXPmgCKDrTLPg0.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_g5jqLFnmDyaOhGWYiRy_qLs7bosteBWLBJNue5XpuQK71WCHuFjm3dQX9p7rwaPyqRTVyw4JyeGY6jGzXbwEjw0WsXKl5xcy.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c__raX-T8P6GKeZvkmWVcoFH8BEWWiuEpYaQBxT-namfV8Q7pvUE-JToDvmlNr07YWX0KpVH5shKD_0rU2guOnRmVtmdCtWfgc.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_ZZAkT6SgOjBQ5ZEmxDH25ix-BhGdVqCic4o9RHMIhpIv9S7S1yvNh2hTypouR06zKUdyrUf3AA9LmfWrK9lQbbMHtxI8Gwgo.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_EdV-SmMJGR2BdOsflj93xzP4IOdcbengOBhP4BTOin4xiLRgoUO5aqgFyMqIGLHfrpbAIZ8yGrc9EbG2rdKTlU4FadWqVlka.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_dWwfR6Tp5dhn1CeOpgMy_e2Z8EFg_2WOP22wcMDKjHdq2QmnXYPpPgpU9rxfjEeknUgFT9397PbTzGRm0TvYWCT3NRM414qo.jpg

 

 

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_bbynoinXrqeeoYychOMA_qpGBXVelpp7A2mxvvrHnM2Qsm6uD9uvkSr0KhNI5pPcIZuLEju-zmbn2dOmdlunsUBewXZ6SqNr.jpg

   
Gebäude / Building
Antivilla

Architekten / Architects
Brandlhuber+ Emde, Schneider

Mitarbeiter / Team
Elsa Beniada, Peter Behrbohm, Klara Bindl, Romina Falk, Victoria Hlubek, Tobias Hönig, Cornelia Müller, Markus Rampl, Paul Reinhardt, Jacob Steinfelder, Caspar Viereckl

Bauherr / Client
Privat

Fertigstellung / Completion
2014

Standort / Location
Potsdam-Krampnitz / Krampnitzsee

Fotos / Photos
Erica Overmeer ,

 

MORE:   Brandlhuber+ Emde, Schneider

Post a Comment