Ankara Office Tower by Anmahian Winton Architects

An efficient use of curtain wall and wood louvers

Project Specs

Location:

非常感谢 Anmahian Winton Architects 予gooood分享以下内容更多关于他们:Anmahian Winton Architects on gooood. Appreciations towards Anmahian Winton Architects for providing the following description.

安卡拉办公大楼位于土耳其首都安卡拉市,是一座14层的建筑,在此办公的多为与安卡拉顶尖学院及研究机构合作的当地或国际公司。

The Ankara Office Tower is a fourteen-story office building in Ankara, Turkey, that serves local and international high-tech companies engaging with leading universities and research institutes in the nation’s capital.

▼大楼外观,exterior view

   

从城市规划的层面上看,该项目对安卡拉旧城中心西部的迅速发展起到了重要的作用,贯通了运输走廊、地下人行道、正在成型的多功能社区以及新兴商业区。为了呼应周边环境,建筑后退于公路,为作为城市花园缓冲区的竹林留出了空间,同时为交通枢纽和毗邻的社区提供了十分必要的连接步道。大楼本身的特征清晰而明确:一栋位于植被景观中的线条简洁的玻璃体量,立面上包含一系列宽阔的横向窗格。

Urbanistically, the project plays an important role in a rapidly developing area west of Ankara’s old city center, knitting together a transit corridor, a pedestrian underpass, an emerging mixed-use neighborhood, and new commercial areas. In response to this immediate context, the building is set back from the highway, making space for a bamboo grove that buffers a habitable urban garden and provides a much-needed pedestrian connection between the transportation node and the adjacent neighborhood. The tower itself is distinguished by clarity of expression: a simple, geometric glass volume encasing a stack of large scale, horizontal louvers, set in a lush landscape.

▼线条简洁的玻璃体量,a simple, geometric glass volume

▼立面由一系列宽阔的横向窗格构成,the volume encases a stack of large scale, horizontal louvers

位于首层的大厅、接待台以及咖啡厅共同组成了公共空间,其尺度、空间划分及照明皆以当地的文化为参照。包覆着咖啡厅的镂空外墙体现了引导视线的传统做法,在为空间带来私密性的同时,与旁边半透明的“竹墙”共同形成人工与天然的对比。

At the ground level, the lobby, reception, and a café provide public spaces which scale, enclosure, and use of light reference regional culture. A perforated exterior screen surrounds the café, reflecting traditions for guiding views and creating privacy, and providing a man-made counterpart to the adjacent, semitransparent bamboo “wall.”

▼位于一层的咖啡厅由镂空的外墙围合,a perforated exterior screen surrounds the café

▼墙面细部,detail of the perforated screen

▼镂空的外墙在引导视线的同时为空间带来私密性,the screen reflects traditions for guiding views and creating privacy

▼入口,entrance

   

▼一层公共空间,public area on the ground floor

大楼的立面系统十分具有创新性,可调节的外部横向窗框使建筑能够保持全年的高效性能。略带弯折的线条交替变化,随观察者的不同视角呈现出不同的纹理。室内的木制百叶窗成为了玻璃幕墙的一部分,使用者可通过手动操控来调整个人办公空间的光照。这些百叶窗不仅能够防止眩光、引入间接光照和室外风景,更为整个办公环境带来了温暖的氛围和富有纹理的特质。

The Tower’s innovative cladding system employs horizontal exterior mullions with a variable section, to maximize year-round operational efficiency. Their subtly inflected profiles successively shift as they wrap the Tower, creating a pattern that changes depending on the viewer’s perspective. Interior wood louvers integral to the curtain wall—mechanically operated but with manual overrides—give tenants individual daylight control within their workspace. They mitigate glare, admit indirect light, and maintain views, while introducing wood’s warm, textural qualities to the office environment.

▼室内的木制百叶窗成为玻璃幕墙的一部分,interior wood louvers are integral to the curtain wall

   

▼木制百叶窗可根据光照需求进行手动操控,the wood louvers can be operated with manual overrides to give individual daylight control

在最终的建筑中,动力学的立面系统响应了环境保护的要求,满足了租赁式办公室的功能需要,同时强化了项目在建筑学层面上对城区扩展的积极作用。随着时间的变化和脚步的移动,建筑的墙面将产生丰富的变化效果,吸引和激发着路人的好奇心。木制百叶窗根据需求或开或关,使建筑外表呈现出通透或反射的效果,同时反映出在室内发生的各种活动。

The outcome is a kinetic facade system that is environmentally responsive, satisfies the workplace preferences of a demanding tenant cohort, and enhances the project’s architectural impact and influence in a newly expanding area of the city. Over the course of the day and as one moves around the building, this innovative wall assembly produces a transformative effect, drawing the observer in and evoking curiosity. As wood louvers open or close according to interior needs, the Tower itself appears either permeable or reflective, revealing patterns of use and activity within.

▼立面略带弯折的线条交替变化,随观察者的不同视角呈现出不同纹理,the subtly inflected profiles of the cladding system create a pattern that changes depending on the viewer’s perspective

▼立面细部,detail of the facade

Project Team
Owner: Dolphin Overseas
Design Architect: Anmahian Winton Architects
Design Structural Engineer: Richmond So Engineering
Design MEP/FP: Buro Happold
Architect of Record: RGGA Architects
Civil, MEP/FP & Structural Engineers of Record: Yapi Proje Uygulama
MEP/FP & Tel/Data Associate Engineers: MPM, Troy, PMT
Landscape Architect: Stoss
Owner Project Manager: BHP International—Barnard Howell Partnership
Contractors: Tepe-Tesan Joint Venture, AECOM
Façade Contractor: Pimeks Group
Photographers: ©Florian Holzherr ©Anmahian Winton Architects

More: Anmahian Winton Architects,更多关于他们:Anmahian Winton Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment