Agrela书之屋,帕雷德斯 / spaceworkers

混凝土纹理描绘时间变化

项目标签

类型:

感谢 spaceworkers 予gooood分享以下内容。更多关于:spaceworkers on gooood 
Appreciation towards spaceworkers for providing the following description:

项目中,客户希望能有足够的空间容纳大量的书籍,Agrela便是为此打造的书之屋。建筑师的构思来自于古典文艺复兴时期的图书馆,楼梯的斜坡通往书的海洋。设计遵循了传统准则,创造出高耸的空间以满足构图的需要,同时划分出内部层次。

A house for books. This challenge started with a premise from the client: space for many books. Immediately, our imaginary guided us to the many classical renaissance libraries, with sliding stairs that reach the book mountain. That was the motto of the intervention: a high space capable of generate the composition and hierarchize interior spaces.

▼建筑远眺,view in distance © FG+SG®

随着设计不断推敲深入,建筑体块逐渐丰富,对应的内部空间可满足不同功能,屋顶的高度和样式也随之变化。作为建筑物的第五立面,屋顶造型是整体效果的关键。建筑师采用了厚实的整体屋顶,将其水平放置在轻木质框架和玻璃上,仿佛悬在半空。屋顶的厚重与庞大让使用者体验到空间尺度,从中感受古老庇护所的神圣感。

The idea was growing and the volumetric experience led to the functional differentiation of the interior spaces, crating a roof as a restless mass with different heights. The roof also figures itself in a fifth facade and influences the idealization of the other ones. Suddenly we had created a dense, heavy, monolithic cover roof that needed to be subverted, giving an idea of levitating mass that is slightly lying on light wood and glass. The roof seems to crush the users, reminding them of their own scale as humans and the ancestral importance of the shelter.

▼丰富的屋顶空间,different roof spaces © FG+SG®

▼屋顶的厚重与人的尺度形成对比,the heavy roof in contrast with human scale © FG+SG®

时间也成为了作品的一部分,混凝土等建筑元素将时间的流逝反映在表面纹理上。与屋顶起伏的形式异曲同工,混凝土模版制作出的凹凸纹理,在日光的照射下产生阴影,描绘出时间的变化,赋予建筑立面戏剧性的美感。

The time – important architectural component – is also an essential agent of the composition. The built elements – specially in concrete – seek to register the passage of time through it formwork texture. This formwork, similar to the roof variations, assumes ups and downs, protrusions and recesses, allowing it to keep the time with the representation of the shadows during the different hours of the day, giving also a dramatic appearance to the facades.

▼体块穿插,厚实的屋顶围合出露台空间,the volume of heavy monolithic cover roof enclosing the terrace space © FG+SG®

随着时间的流逝,带纹理的混凝土将自然老化,逐渐融入乡村环境。木质底座也将在日积月累的打磨中变得成熟,赋予房屋更丰富的细节。

As the time passes the textured concrete will naturally age and will be more integrated in the rural surroundings. The same will happen to the wood base, which the older it gets the more magnificence will become, enriching the house.

▼室内,楼梯通向分层设置的藏书空间,interior, stairs leading to the hierarchize book collectionspace © FG+SG®

▼室内,餐厅与书房,interior, dining room and study © FG+SG®

▼夜景,混凝土的凹凸纹理反映时间流逝,night view, the texture of concrete reflecting the pass of time © FG+SG®

▼一层平面图,floor plan © spaceworkers

▼屋顶平面图,roof plan © spaceworkers

▼东立面,elevation East © spaceworkers

▼西立面,elevation East © spaceworkers

▼剖面,section © spaceworkers

Code: 14CDA
Project: Private House
Project Year: 2014-2018
Size: 365m2
Client: Private
Author: spaceworkers®
Team Principal architects: Henrique Marques Rui Dinis
Architects: Marco Santos Marta Silva Mónica Pacheco Tiago Maciel
Furniture Design: Bairro Design
Finance Director: Carla Duarte
cfo engineer: Simetria Vertical
Phrotography: FG+SG®

More: spaceworkers  更多请至:spaceworkers on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »