Ippudo Vietnam by Takashi Niwa Architects

A social space between multi-layered screen of green and wooden chopsticks

Project Specs

Location:

感谢 Takashi Niwa Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Takashi Niwa Architects on gooood
Appreciations towards Takashi Niwa Architects for providing the following description:

项目位于胡志明市以南八公里的第七区,远离喧嚣的市中心。这是一风堂日本拉面店在越南的第一家分店,地处新兴的房地产开发区,毗邻公共泳池。项目总面积为540平方米,建筑师将现有的8米高的两层钢结构建筑,改造成为具有半室外空间的餐厅。

Away from the hustle and bustle of Ho Chi Minh City center, Ippudo Vietnam is located at District 7, which is 8km to the South. This is the first branch of a Japanese ramen restaurant, and it is sited in an emerging housing development. Adjacent to a pool that is public-accessible, this is a renovation project in which an existing 8m-high two-story steel structure building with an area of ​​540m2 to be converted to a restaurant with a semi-outdoor space.

▼项目概览,project overall view © Hiroyuki Oki

现有的周边环境为创造出多姿多彩的就餐空间提供了机会。建筑师用绿植景观与木格栅作为屏风,以保证食客们在餐厅中的隐私。项目旨在增强就餐空间中的视觉体验,并营造一个令人难忘的多样化空间层次。

The existing surroundings present an opportunity to create an eventful dining space. Greenery and wooden chopsticks are used as screens to provide privacy for the users yet offer and enhance the viewing experience from the dining space. This is aimed to create a multi-layered and memorable space.

▼分解轴测图 ,
explode axonometric analysis drawing © Takashi Niwa Architects

 

地产开发使郊区比城市更为单调
Suburbs more uniform than generic city

项目所在的第七区,是由外国投资商开发的房地产新兴区。在快速且单调的发展下,当地林立的高层住宅与商务楼导致人们缺乏对周围环境的思考。由于缺少对人,特别是行人需求的关注,人们往往无法在这种快速发展的城市环境中寻找到归属感。

The site location, District 7 is an emerging residential area that has been developed by foreign developers. The rapid and monotonous city development with its high-rise residential and commercial buildings resulted in a lack of consideration with its surroundings. Due to the lack of attention to human and pedestrian needs, people often feel out of place within this development.

▼在高楼林立的开发区, 餐厅成为具有亲和力的社交场所,
in the high-rise development zone, the restaurant becomes an amiable social place  © Takashi Niwa Architects

在越南,具有很强社区凝聚力的民居小巷十分常见。在当地,它被称为“hẻm”,是社区形成过程中的核心。作为社区中重要的社交活动场所,建筑物通常与“hẻm”直接相连。在越南传统文化中,家人或同一个社区的人会在“hẻm”举行聚餐。这里可以被视作当地社区意识与凝聚力的发源地。项目的核心策略是,发扬当地传统,为越南的新城区创造一个具有社区凝聚力的就餐空间。

Alleys with strong sense of community are commonly found in Vietnam. It is called “hem”. It has been the core of the formation of local community. Typically, buildings are designed to connect directly to the “hem”. It is often the social setting where activities and interaction take place. It is a tradition in Vietnam where families and local community have meals together. This is where a strong sense of community is formed. In order to prepare such dining space in a new city area in Vietnam, the appropriate strategy to support this tradition is the main theme to the design approach.

▼餐厅主入口,main entrance of the project © Hiroyuki Oki

 

重叠式的景观、屏风、活动空间
Overlaying landscapes, screens and activities

由于餐厅位于热带气候区,设计师便善用了植物的力量。通过使用由植物组成的重叠绿色屏风,营造出多层次的景观效果,并在其间形成就餐空间。绿植屏风的热辐射很低,且兼具了美观性,成为项目的不二选材。它不仅强调了开敞的半室外空间,还使该空间更加人性化。前来就餐的客人,伴随着泳池的景观与起伏的景观池进入餐厅。景观池由裸露的再生砖围合而成。餐厅的地坪逐渐向泳池倾斜。泳池被纳入设计规划中一同考虑,并以巧妙的手法,将其包围在重叠的绿植景观中。

Since this restaurant is located in a tropical climate region, the focus is to utilise the power of plants. By using greenery, a multi-layered landscape is created by overlapping multiple green screens. The in-between space then becomes the dining space. The purpose is to enhance and humanize the spacious semi-outdoor space. Green screen is considered an appropriate material as it features low heat radiation, as well as the aesthetics itself. The guests are greeted by the pool and undulating planters upon arrival. The planters are made of exposed recycled bricks. The dining floor gradually descends towards the pool. This is to include the pool as part of the design consideration while being gently carved by the overlapping greenery.

▼伴随着泳池与起伏的绿植景观进入餐厅,
guests are greeted by the pool and undulating planters upon arrival © Hiroyuki Oki

▼景观池由裸露的再生砖围合而成,planters are made of exposed recycled bricks © Hiroyuki Oki

弧形的柜台面向主厨房,并向外延伸出一个较高的平台。这个平台同时作为二层的主入口。非线性景观的设置进一步增强了就餐区的视觉深度,并为客人提供了私密空间。

The arc-shaped counter facing the main kitchen extends outwards to form a higher platform level, which acts as the entrance to the second floor. The non-linear of the landscape further enhance the spatial depth of the dining area while providing privacy to the guests.

▼弧形的柜台面向主厨房,并向外延伸出一个较高的平台, arc-shaped counter facing the main kitchen extends outwards to form a higher platform level © Hiroyuki Oki

▼平台同时作为二层的主入口,platform acts as the entrance to the second floor © Hiroyuki Oki

 

本地制作的木筷屏风作为空间的标志
Local made wooden chopstick screen as signature of the space

木筷制成的屏风,旨在将当地文化与景观屏风联系起来。这种本地制造的天然材料是对越南传统手工艺的宣扬与赞美。

Screens made by wooden chopsticks are designed to connect the local culture with the landscape screens. This locally-made natural material is aimed to express and embrace Vietnamese craftsmanship.

▼木筷制成的屏风示意图,scheme of the screens made by wooden chopsticks  © Takashi Niwa Architects

夜晚,木筷屏风为建筑立面营造出独特的节奏感,白天,它们则作为绿植景观的补充。屏风不是完全封闭的,它们宛若柔软的窗帘。当人们坐着的时候,这些屏风保证了人们的隐私。屏风的骨架于视平线以上逐渐旋转,当人们站立的时候,便可获得良好的景观视野。

During the night, the chopstick screens create a unique rhythmic façade appearance while complementing the greenery landscape during the daytime. The screen panels feature a curtain-like opening, in which they provide privacy when seated. The frames then gradually rotate at the human eye-level when standing to provide view-out to the guests.

▼木筷屏风为建筑立面营造出独特的节奏感,the chopstick screens create a unique rhythmic façade appearance © Hiroyuki Oki

▼屏风的骨架于视平线以上逐渐旋转,从而创造出良好的景观视野, The frames then gradually rotate at the human eye-level to provide view-out © Hiroyuki Oki

▼屏风为客人营造了私密空间,the chopstick screens provide privacy for the guests © Hiroyuki Oki

绿植与木筷组成的多层屏风,成为人们社交活动的愉快背景。无论是在白天还是在夜晚,它们都为餐厅营造出了具有深度的景观。

These multi-layered screens of green and wooden chopsticks celebrate human activity in between and create a landscape in day and night with a depth.

▼屏风细部,
detail of the chopstick screens © Hiroyuki Oki

 

一个与环境共同成长的场所
A place growing with the region

项目秉承了简洁的设计理念。在这里,社交与互动发生在多层次的屏风景观之间。建筑师力图将空间设计得舒适且具有亲和力。因此,当人们携家人前来游泳时,他们乐于把这个舒适的餐厅作为休憩的场所。

The building design is kept to be as simple as possible. It is a place where activities and interaction occur between the multi-layered screens. The space is designed to be comfortable and familiar to its surrounding. Therefore, families often utilise the comfortable dining space as a resting place while they are using the adjacent pool.

▼项目夜景概览,overall night view of the project  © Hiroyuki Oki

▼项目夜景 – 主入口与二层背立面,night view of the project – main entrance and back facade of the dining area © Hiroyuki Oki

餐厅作为该地区的社交中心,为人们提供了一个可以相互交流与分享美食的地方。为了创造一个顺应环境变化,与环境共同成长的社交空间,越南一风堂的设计可谓是一项具有创造力的挑战。

The restaurant acts as a social hub within the area, where interaction and food is shared. The design approach of Ippudo Vietnam is a challenge to realise a social space that responds, changes and grows as it ages with its surroundings.

▼一层平面图,ground floor plan © Takashi Niwa Architects

▼二层平面图,first floor plan © Takashi Niwa Architects

 

▼半室外空间剖面图,section of the semi-outdoor space © Takashi Niwa Architects

▼餐厅剖面图,section of the restaurant © Takashi Niwa Architects

▼背立面图,elevation of back side © Takashi Niwa Architects

Design Firm: Takashi Niwa Architects (Architecture, Landscape and Furniture)
Design Team: Takashi Niwa, Nguyen Le Khanh Duy, Nguyen Van Khuong, Vu Thi Thanh Huong, Yukari Akutsu
Status: Completion 03.2019
Program: Restaurant (Renovation)
Location: MD2 Nguyen Van Linh street, District 7, Ho Chi Minh city, Vietnam
Google map link: https://goo.gl/maps/vtGLzoQkUjj5wFTd9
Site area: 640 sqm
GFA: 840 sqm
Client: Pizza 4Ps Corporation
Contractor: Toan Dinh (Tran Duc Nha, Bui Thanh Tien, Mai Minh Nhat, Truong Nguyen Minh Hau)
Products: Taicera, VietCeramic, Betonlab, TOTO, Caeser
Photographs: Hiroyuki Oki

More: Takashi Niwa Architects    更多关于他们:Takashi Niwa Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment