Skorba村民中心,斯洛文尼亚 / ENOTA

造型大胆的居民活动和社交空间

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 ENOTA 予gooood分享以下内容。更多关于:ENOTA on gooood Appreciations towards ENOTA for providing the following description:

Skorba村庄位于斯洛文尼亚最古老的城市普图伊附近。这里曾经是一个典型的聚居型村庄,随着岁月的流逝和城市化逐渐成长为一个没有明确结构的郊区。有机的生长形式使村落沿着道路发生了显著的异化,使其成为一个缺乏公共区域和明显特征的中心区域。

Skorba is a small village in the vicinity of Ptuj, Slovenia’s oldest town. Once a typical village with a clustered settlement pattern, the passage of years and the proximity of the city caused it to grow out of turn, transforming it into a commuter suburb without a clear structure. The organic growth resulted in a markedly heterogeneous development organised along the access roads, with no public surface layout and without a clearly legible village centre.

▼鸟瞰图,aerial view

▼远景,distant view

因此,在新的村庄教堂建立之后,建筑师考虑利用这一机会为村民打造一个中央的活动和社交空间。项目的位置经过了精心挑选:这块场地曾经是溪流的水源所在,也是河流旁的坡地开始上升的地方。新的村民中心就坐落在社区中央大楼旁,同时位于村庄主干道的十字路口。

Consequently, the first consideration following the decision to erect a village chapel was how to use this opportunity to also lay out a central event and socialising space for the villagers. The site for the new village centre was carefully chosen: the plot once contained the village stream source, and this is also the point where the one river terrace bank rises upwards to the other one. The village centre is sited close to the community centre building, at the crossroads of the main paths through the village.

▼清晰的体量和简洁的材料构成显著的外观,a clearly legible volumetric design and simple materiality

值得注意的是,从初步的概念到最终的落成,整个项目都是以村民为主导。他们积极地筹措资金用以购买地块和施工,这需要他们长时间地无偿工作。在起草项目时,成本方面的这些问题必须经过仔细考量。因此设计并未把完美的细节和高科技的解决方案作为最终目标。相反,它的目的是与周围环境建立适宜的关系,并通过清晰的体量和简洁的材料来构成建筑显著而大胆的外观。

In discussing the new village centre Skorba, it is remarkable that the entire project, from the initial idea to completion, was driven by the initiative of the inhabitants themselves. They took an active part in raising the funds to purchase the plot as well as in the construction, which required many hours of voluntary work by the villagers. All of this had to be taken into account when drafting the project. Therefore, the design does not hinge upon the perfection of every detail and does not feature any high-tech solutions. Instead, it aims to establish an appropriate relationship with its surroundings and a sufficiently bold appearance chiefly by means of a clearly legible volumetric design and simple materiality.

▼建筑的形态与周围环境建立适宜的关系,the structure established an appropriate relationship with its surroundings

定义空间的第一步是在场地中央设定一个三角形的平面区域。铺砌的表面与草坪明显地区别开来,形成未来的社交空间。该表面通过一条狭窄的步道与旁边的公路相连。两个微微倾斜的铺砌面围合成位于中央的活动空间,使其免于受到周围环境的干扰,同时将使用者的目光集中到中央区域。接着,两个看台空间从地面抬升,形成一个内向式的广场。最后一步是对这两个体量进行均质的切割,在形成独特顶面的同时也完善了建筑的形式。

The first step in defining the space is the siting of the triangular surface of the new square in the centre of the vacant plot. The paved surface, clearly separate from the grassy surroundings, defines the future socialising space. The surface then employs a narrow access path to connect to the road passing by. The central part, created by the section of the geometries of both paved surfaces, is given a slight dip, which shelters the event space from the impacts of the surroundings and directs all users’ gazes towards the centre. Next, the volumes of the chapel and the grandstands are raised to create an introverted village square. The final device in designing the new village square is the truncation of the raised volumes by means of a uniform plane which creates an impression of a virtual roof and completes the structure’s form.

▼微微倾斜的铺砌面围合成活动空间,将使用者的目光集中到中央区域,the central part is given a slight dip, directing all users’ gazes towards the centre

▼背面视角,back view

▼内部视角,internal view

▼两个看台空间从地面抬升,形成一个内向式的广场,the volumes of the chapel and the grandstands are raised to create an introverted village square

▼看台细部,detail

整个结构由单一的白色混凝土材料制成。简单的材料与显著的体量共同形成一种颇具吸引力的空间元素,其外观压倒并集中了原本散乱的场地结构,为整个区域带来独特而重要的身份特征。

The entire structure is made of a uniform material – white concrete. The combination of simple materiality and emphasised volumes creates an attractive spatial element, its appearance sufficiently bold to drown the heterogeneous structure of the surroundings and mark the significance of the area.

▼夜景,night view

▼设计示意图,diagrams

▼渲染图,rendering

▼平面图,plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

project Skorba Village Center
type commission
year 2011
status completed 2017
size 300 m2
gross floor area 300 m2
site 1.430 m2
footprint 300 m2
cost 120.000 EUR
client Hajdina Municipality
location Skorba, Slovenia
coordinates 46o25’13,34”N 15o50’08,51”E
architecture ENOTA
project team Dean Lah, Milan Tomac, Nebojša Vertovšek, Alja Černe Mazalin, Nuša Završnik Šilec, Tjaž Bauer, Polona Ruparčič
collaborators Elea iC (structural engineering)
photo Miran Kambič

More:ENOTA。更多关于:ENOTA on gooood

Post a Comment