Roccolo’s Swimming Pool / act_romegialli

The pavilion was for an indoor pool

Project Specs

Location:

来自意大利act_romegialli对gooood的分享。更多请至:act_romegialli on gooood 

ROCCOLO游泳池位于意大利阿尔塔布里安扎一座美丽的私人花园里中。其谦逊低调,处在坡下临靠花园池塘的位置,顶部覆盖绿色植物,与花园融为一体。建筑师完美的实现了住在一旁老宅里业主的要求—建立一个没有视觉冲击力,维持花园绿荫繁荣本貌的泳池。增建还包括紧靠老屋的玻璃凉亭。

The client’s requirement was for a pavilion to be connected to the main historic house causing the least visual interference with the surrounding parkland. The pavilion was for an indoor pool, and some space for fitness, service and leasure in a climate controlled space.

▼处在坡下,临靠花园,覆盖绿植,与花园融为一体的泳池

/wp-content/uploads/2015/05/_c_uRs46ml0thSgGlnClQiQ7qsfI1FH-Q7tTCeoe4a4PAfr7MMcvdHKlXZUEgy9HM9dYzINtLVLmU3M3d5ssao2OT2Gy6Ucfs6I.jpg

▼泳池与老宅子的关系,老宅前方的方体是新增的玻璃凉亭

/wp-content/uploads/2015/05/_c_F6LjDt-a8hmd4Rh7OraTVQdomUjayOVexsXNbyD3kUNX3eiqtzj0rDfTvyFHIWuE_18uSWqVv63BGKKv0ASA7nWTJam45YtK.jpg

The main house, an early 1900  liberty building had been renovated by the clients ten years previously. The main house ground floor sat 100 cm above the external ground and as such had little connection to the surrounding parkland.The client also desired a glass enclosed space attached to the main house to enjoy the view of  its natural surroundings. The previous renovation of the house included landscaping and the addition of a small artificial lake in the south corner of the parkland.

On this basis and after an accurate topographic survey the following principles were adopted to create minimal visual impact, place the pavilion volume underground.

▼ 泳池与凉亭以及主体建筑关系,地下通道联系彼此。

/wp-content/uploads/2015/05/_c_WaRkYKmqJiKnMxbTi96kmC0pF6sCPED2h6ttXAcBSCk6EaBVlEMetTketukHWhfXaKxI4ixQjgUWsf68neJyfa4t-wQ-YHDa.jpg

Location informed by the natural topography of the parkland.
Use the different ground levels to capture light inside, not with zenithale light but with windows directly connected to the outside landscape and lake. Visually connect the  underground pavilion to the artificial lake.

▼从花园,视线越过池塘望向泳池

/wp-content/uploads/2015/05/_c_84o-mcIW0L-qxYKFi8o1SuVx98X4THQ2XabPRttLE-zQAw_yiTqkPHxRqWOfwkp-5cPIVZdEUp9EP726FvOpP5hg1PP4LfCf.jpg

▼ 从泳池看向花园

/wp-content/uploads/2015/05/_c_ZSCGGbuc7nQoHno9iUfl7ASTrBYarA6j8LNPcgb323sc4ULXLikhP2RKCoclnZLy9YnVZ34B5XgMvF0Wca9fN6lhl_ufhUGQ.jpg

Locate the pavilion far away from the main house in a strategic position, to create a totally new and independent space reached by a path that emphasizes the sense of privacy. The location of the underground pavilion far away from the house would then create an interesting and dynamic relationship between the two spaces.

▼ 在新凉亭中看向花园

/wp-content/uploads/2015/05/_c_RX7O5NvC8nCn0rPaOmhMiohrpE9jmDUzaTL34-iuZtdeN0c2k8t-FYHUWRsvqPETJSwIUKKAQywjHrY3Emo83HG2Lbs54ZMh.jpg

▼从老宅子前往凉亭的通道看凉亭

/wp-content/uploads/2015/05/_c_lniGM2HEknkzEzcZz50m91lKUSakLveuosbwr5sPO7I8iF7jhGKfB094qu12zDUH2Y5u2D2NE6ELZX1d0ol5ImSQNq5s-lmL.jpg

▼联系老宅子与凉亭的通道

/wp-content/uploads/2015/05/_c_or-0LNBE5RIv3oGfWOyQbiWifjHww05kwIqVqrsHLwP8z3iNOtrE5hbtydLBraR9UhRcPXK-njcZOpCbpiGleQX6Aph-p61M.jpg

人们到达泳池有两条路径,一是通过与主体建筑联系的地下通道到达泳池建筑,二是通过花园,拾阶而下,穿过跨却池塘的石板桥,经过一片草地,进入泳池。泳池面朝池塘的一侧设置了落地窗,这些窗户可以完全推到一侧,实现泳池与花园的无缝连接。泳池内部材料选择了混凝土,木材,白色陶瓷马赛克。整个色调中性沉稳。陶瓷马赛克装饰的游泳池边和墙面带有曲线弧度,让空间充满活力。

Connect the main house to the underground pavilion and pool via a tunnel.
An irregular path was determined by the established trees which were to be protected.

▼ 从凉亭下方的地下通道前往泳池

/wp-content/uploads/2015/05/_c_B_9HrC5mUcKnWISkJfMt23XiubOkm-uOPYVDwR0uSDUuV6a4rO1U8oIZ19jP3QwjWDm-j1Q2Kiy_1WWiyiqePAnj9POL47j7.jpg

▼ 从泳池回望地下通道方向

/wp-content/uploads/2015/05/_c_YR0K3cgj-X0jJoz3MqUmaOnZSeTIxrJi-5rOUy-B7LZJADSghLjOE0fsWMyCN1lIIKFWDO7E8wEazw8vKwSx_5VEnlixbxyI.jpg

The tunnel also connects via a few steps to a second small glass enclosed conservatory totally open to the surrounding parkland. A glass enclosed narrow bridge connects the conservatory to the main house.

The specific design of the structural steel was placed outside the glass perimeter. This was to give depth and emphasis to the internal volume and at the same time make the window frame design secondary.Stone footings of the conservatory on the south side of the main house enabled changes in the surrounding garden level, to give a direct connection between the garden and the internal space.

The pavilion space containing the indoor pool, fitness area and small kitchen is based on a sequence of simple geometric volumes in either wood or cement to contain the various functions.

All technical requirements for ventilation, climate control, automated pool cover etc were designed to be as discrete as possible within the overall design.

▼T形泳池

/wp-content/uploads/2015/05/_c_gXmDFmlVESK5h3AQKFEqfed82tN-1C2-2Z6APiWE8bLiSRbc6rVtw8wAkJaiZGycQUAVoOoEHt-JwGz3h6L-7mB4Z5-sN7Sx.jpg

Choice of material for the pool lining and surrounding pavement needed to be durable and, neutral in colour. It also needed to be able to cover steps, ledges and curved surfaces ( pavement, walls and pool lining). The aim was to achieve a sense of continuity within the volume inside and outside the pool. A small white ceramic mosaic tile was chosen.

The choice of continuity of material creates an effect: a mass of water finds its natural resting state and settles in the lowest part of the volume, held by a dynamic and at the same time gentle form before it slowly follows its course down to quietly settle in the pool.

▼泳池内部材料选择了混凝土,木材,白色陶瓷马赛克。整个色调中性沉稳

/wp-content/uploads/2015/05/_c_v9O0tJ9Fu_2t0Dm3Ym-0I1WNjjpCOUiEukGUAirxKLINKHcfAfNADTQzDH0KPH_eoFT5MIkZLkh-_mwOpRP_DTEhqvQhPpcU.jpg

▼陶瓷马赛克装饰的游泳池边和墙面带有曲线弧度,让空间充满活力

/wp-content/uploads/2015/05/_c_IroUNHhUhixTi17MU4Vf-Do68a3wai6rav9P2VRkUg8yCPRde-5ehzrkAFzSKIZPDq-91vsSkP_mqzLp7hw99aQm03I9KLbN.jpg

▼ 入水阶梯细部

/wp-content/uploads/2015/05/_c_8zHcwQZX7M0WZDrwgWfKLmR-9SQSQrmSWiHAOM7gTLKzK8_QeBS3Xjg8pffcWsqHqsJiZBS48EWBcvi2ROxoYsvPaaZN2gfP.jpg

▼混凝土、白色马赛克、木材

/wp-content/uploads/2015/05/_c_dlGkG0w5LookY1lTAB0SYhmoEMTrlLB8W6cLhiJBsShdYUTlwuv-UzI75ReHsse1uQZR3uDqsKPgfzKegfQzkkuorKB_DZ48.jpg

The west side of the pavilion (front) houses a sliding door. The door totally disappears into a structural cavity to maximize the connection with the surrounding artificial lake and parkland. In summer the indoor and outdoor spaces become one, a seamless  conversation between both water surfaces (pool and lake) …..

The surface level of the pool and lake are  the same. A small patio/ solarium 40 cm lower than this creates an entrance. The lowered space, obscured from the view of the house mediates the relationship of the natural surroundings and the pavilions simple geometry.

▼从泳池望向花园 & 花园道路细部

/wp-content/uploads/2015/05/_c_KNIo8AITTNnobyOAipO58-qUPq377KugKkFHW-2CZIZO3e3D3QB6qmYVE5D-kGeg-nHU7kDKOBzdVbZs0sLEUCB1HYyIa9lT.jpg

▼ 泳池面朝池塘的一侧设置了落地窗,窗户推到一侧后实现泳池与花园的无缝连接

/wp-content/uploads/2015/05/_c_ORr1pET1b7S8Unbka86MpkO6Sy_QCIyL9VuzhLlmbB20SfdKlSyAp02dCJv0etI4OP1dD1M8-nvvVNfnNlGOIjAPtqmu1Yyp.jpg

▼光与泳池

/wp-content/uploads/2015/05/_c_s3YprJUSytsaWWyJxBwBUmoSzei7xpk4AAR8CaCpxCS1I_NT9KbVUKTLAiM5bzWJ_a5WTpfF1D4uDRix9tnM4E4Jiwlcd5lK.jpg

▼花园看泳池夜景

/wp-content/uploads/2015/05/_c_rPRMzEPti3cXwhmm-MWWGUC0pAzSyw79W77ZSlhk847YlgKbLCDts32Di5lfPj-1pkW8HjdmsCR1eP3wL6XZdZQMqZ6z8Dh9.jpg

▼泳池、凉亭、主体建筑的夜景

/wp-content/uploads/2015/05/_c_783W8-FjaqewU3v6IJ-3OggACJc0oKXOZQrys3iw1vBMsgToX01BSAiU5Dv2AyHPckHCv8UYj0oAkca3w9v1VcR_K0Bzsgc3.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_TQwzdsoUmElCxvtzzEATjwXib6-nrK3D5v2REsIhNMmKskg-FSIF2DRqeT1z0C8ZwU0aZe027jC1gZjZUfmsi152pn1HAzZ6.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_cA1sHG5cef4CE_R9Kxala0qdrlNJO-Rn3WfaackxP1dqtTqTkpC8ilXjiCjEvcVUj4jDMJdeQzXmXRcFaqzKt2HvliF4BhdV.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_fScOrwfuTw1Vfo1W5NOPQpbOHdjqgTwBwA0pIzBWAyipYunpmxPGWvDrqTiB0kzVVolyFN6epZ0W1hToxR55ZmqRmrc3MAU9.jpg
Location: Alta Brianza – Italy
Typology:pavillion with swimming pool and conservatory

Design team:
act_romegialli 
Gianmatteo Romegialli, Angela Maria Romegialli, Erika Gaggia

strutture c.a. : studio maffia-rossetti
strutture acciaio : studio moncecchi associati
impianti : studio bertolini
landscape: emanuele bortolotti  – ag&p

lavori edili: APAG – Carvernago BG
serramenti: Thema
arredo su disegno : GF fioroni
illuminazione:  mario sulis -trasparenze
ceramica: spandrio

Client:Private
Completion of work:2015
Photo:Marcello Mariana

 

MORE: act_romegialli,更多请至:act_romegialli on gooood 

Post a Comment