Parking Building in Grenoble / GaP Architectes

Independent double helix traffic core

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自GaP Architectes对gooood的分享。更多请至:GaP Architectes on gooood 

这座5层的停车场位于法国伊泽尔省格勒诺布尔,是当地城市更新企划的第一个基础设施。建筑师期望设计一个功能和空间清晰,布局开放灵活,充满光线的明亮建筑。同时建筑内的停车活动能从建筑周围看见,提升该建筑在社区中的参与力度。

This 5 stories car park is located just outside of the Arlequin gallery, in the Villeneuve neighborhood in Grenoble. It is the first new equipment for the urban renewal of the area.

Our project aims to build a bright building, light, whose function is legible from the public space.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_AUnjuQi0EtBelzUReoMXFjF_eNBf5mo6r2hIBQabnxYaiM3AfdyrUWX-ll9-EfBzqr8X5MH0yWf3AX-U6MMbF187PXdLiFix.jpg

The car park activity, the movement of vehicles and people, are visible from the street and participate in the liveliness of the district.

The project, due to the simplicity of his plan is open and flexible. Part of the ground floor is occupied by activities.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_BG_msL3WjY_K5L82HuY9jOxOsqUAFi7i5UTzI_87OGotUsgQ8cZzXo9nyfOMFqrfFLXOELOSkCJTGDR4Z-HmGYCfGn1NKQzk.jpg

建筑师采用了极富表现力但是有节省空间的中央双螺旋坡道,避免停车场的流线在每个楼层中的其它区域绕来绕去。流线在建筑中尽可能独立的设置,保证面对突发事件的灵活性。确保了中心交通核之后,办公区域遍见缝插针的安排在部分停车楼层中。

The central double helix ramp (type Chambord) is plastically expressive. It can serve each level without having to go through the previous stage and without crossing traffic flows.

/wp-content/uploads/2015/05/_c_KVOaqDUZiU8PmYa2CbbH6U5dV7xVKdNIdpKDOU33uuqBzD22k_Lihs-4V2vHBd7qNHh1brdkzZ84XLoE_761bsv8bi5oliWE.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_DPd72vKGzVv_XunOhCHkY4V0gTjsgUISFFU1NRU5uQQKYWTYLHrznrY012gnUm1X3Y72Ex0byTgIj94qNgzDQyLjSrvfxmG7.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_ksx8FruUFDUeblFwXsBuAyRn49DvA8BWzAHDO5SZxN8Dxm5sL2daXoq_QM-jnem6n0Zs2Kj66TG9Fv0qbdlELkOcC-ZaI4aK.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_nfmynyNeCPULx1uj5RQYZ1oVNuAII2puMQ4gotnpZlV5xUKpHoxySO0xHtujQAly61r1Rop7SWzC2imsiMSubF9g-Rhp8j8T.jpg

Traffic in the ramp being independent, programmatic mutation parking trays is possible. By partitioning the central volume, activities or offices could be built on some levels while maintaining the rest of the parking operation.

/wp-content/uploads/2015/05/_c__7SUBlvD-hKG3O5j7oaIuNiidYveF38dkwz0klcAeKDqCMGzifOYYgFznKR1pJn4r0gni947d9ivkNEnWMvx3keEqN3l8lPW.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_PepZHQeOg2G7xxY4xOkfolcI4aI2kT1YVjnwJ9HjiWmniqm5ZYEZcbW4cUbRvoMsyRfDJ54oLz85l65pYnif0NATHPMzcBjb.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_rrKl5WzW0huuJd1EkjVl9WGqjC82_l3VKrkgPXic6LzWVuyyJMWLPD4z_YM-t_B916f2vHhaMVTmx7OKkC9EMwuPkJuRr8PW.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_zoe09E01m-yS6CtItizJ2WEYppB7DzvIG4NRNGnVp_dB8rVQ6uQ72Zo9CVS7wpdwCI7YZgyeXeNbq6LFqnOr72Klhu0vwRIB.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_S-pJIyduoTxK9Die7GRHHdpcHx1MC1X3wXymsjKwGY_nRFn-e9FoahQSpFmji8gPW5YN-IwUSbUKlLvYb6lKvRDP5780JJIC.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_bBZ_pyPRvQEsTRgtNzS7CWoC12X92N5tUYnaWieomAV53iGpN6ZbeDw7nFFHAbwz8eNw4-LYeMdv74RMEzH1G8cJXhpIpV9Q.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_xg9LgGjTPz-kU510PAV24ZaETDxIiewfCIknkNsoqqwp47wbIK9m_M807Dz0nGq4H8oeST_mXnHq4xoi-eQihbObDSoFB5D2.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_cAGeKcX0bs9qIYsAsOjs8W06cpkklCi1WeWmT5Oyd1RYt8kz47p8W5_g-6t5BzuaEA1CEhDUUlA99ydOibOqpH9a0xYHIrNb.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_EO90fvfmw_1kVhTRzzrYJBFM9YFUh7w-BrIgZmFWjPQz5jN617iUBTvsOTCinyAoiL5OOa-ZLFLt2hFLiW8okz6cW81KUddZ.jpg

Architect : GaP Architectes (H. Grudzinski Architecte)
Design Team: Hugues Grudzinski architect and Baptiste Robin assistant.

Location : Grenoble, Isère, France
Contractor : Ville de Grenoble
Partners : C&E Ingénierie, Bureau Michel Forgue, ETB, Plannitec BTP
Year: 2015
Photo credits : Gap/Robin

Surfaces: 9 450 m2
Parking spaces: 469
Bikes spaces: 60

Materials:
Structure: Concrete. Post-tensioned parking slabs
Perforated anodized corrugated aluminum panels: Rigisystems
Stainless steel webnets: Carl Stahl

 

MORE:  GaP Architectes,更多请至:GaP Architectes on gooood 

Post a Comment