New Courthouse Amsterdam by consortium NACH

A juridical building woven into the fabric of everyday life

Project Specs

Location:

感谢 KAAN Architecten 予gooood的分享。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood
Appreciation towards KAAN Architecten for providing the following description:

全新的阿姆斯特丹法院位于Zuidas区,由NACH集团受中央政府地产代理委托设计建造。如今,法院已经开始正式运营,并于2021年5月3日星期一召开了首次听证会议,它取代了坐落于Parnassusweg街上的旧司法综合体,成为美观且实用的市政建筑范本。阿姆斯特丹法院中设有50个不同的法庭,容纳了超过1000名工作人员,其中包括200名法官,每年可做出14万份判决,堪称荷兰11个法院中规模最大、最权威的法院。

The distinguished and welcoming new building of the Amsterdam courthouse has begun operation, replacing the old complex on Parnassusweg in Amsterdam. The first sessions take place here on Monday the 3rd of May. This scintillating and functional building in the Zuidas area was designed and built by the consortium NACH (New Amsterdam Court House) at the behest of the Central Government Real Estate Agency. The Amsterdam courthouse, with 50 different courtrooms, more than 1000 staff including 200 judges, and 140,000 verdicts per year, is by far the largest of the 11 courthouses in the Netherlands.

▼入口广场一侧鸟瞰,Bird’s eye view on one side of the entrance square © Fernando Guerra FG+SG

▼西侧立面鸟瞰,Bird’s view of the west facade © Fernando Guerra FG+SG

▼底部楼层立面细部,facade details of the bottom floors © Consortium NACH

▼上部楼层立面细部,facade details of the upper floors © Consortium NACH

在建筑与城市交汇的地方,设置有一个朝南的入口广场。广场面积大约与半个足球场相当,占据了项目场地的四分之一。广场采用了与室内相同的浅灰色铺装,并设置有相同的长凳。入口处的顶篷优雅地延伸到室内,将建筑与场地结合在一起。作为公共空间,该广场可以说是全新的阿姆斯特丹法院对整座城市的示意。处于安全起见,广场的结构略有抬高,然而低矮的坡道却最大程度地化解了城市,广场和法院之间的疏离感。广场的一侧种植有开花树木,这里不仅为工作人员或法院访客,同时也为所有路过的市民提供了一个放松休憩的场所,

Where the building and city merge, the entrance is furnished with a south-facing square the size of half a football pitch. This square in fact takes up a quarter of the courthouse site, features the same light grey paving as indoors, and has the same benches. The elegant canopy over the entrance stretches an equal distance into the indoor space, uniting the two. The square is public space, of course, and makes a gesture to the city. A low-rising ramp minimizes any sense of obstruction between the city, the square, and the courthouse, even though the structure is slightly raised for security (against collisions). One side of the square has been planted with trees that blossom, giving not only staff and courthouse visitors a place to relax, but everyone in the area at any time of day.

▼场地分析,site analyze diagram © Consortium NACH

▼概念分析,concept diagram © Consortium NACH

在广场的倒影池旁边座落着一件由艺术家Nicole Eisenman创作的大型雕塑作品。作品名为《爱或慷慨》,是一尊身高超过5米,穿着登山靴的人像雕塑,雕像穿着当代休闲服饰,手中拿着象征智慧、力量、耐心、进步和勇气的符号,身体向前弯曲,宛如一个沉默的守门人,守护着整栋法院大楼。此外,庭院中还有三尊小型雕塑作品,分别为:猫头鹰,箭以及一颗代表社会弹性的、似乎刚从广场上拾起的橡子。

Next to the square’s reflective pool is a big and intriguing work of art by artist Nicole Eisenman, entitled ‘Love or Generosity’. Exceeding 5 metres in height, the figure wears hiking boots and symbolizes the act of gatekeeping. The figure is dressed in contemporary casual clothing and bends forward with symbols in its hand that represent wisdom, strength, patience, progress, and courage. A small owl, an arrow, and an acorn which stand for the resilience of society seem to have just been picked up from the square.

▼车库入口一侧的室外庭院与雕塑作品,courtyard with sculpture on the side of garage entrance © Fernando Guerra FG+SG

▼由室内看庭院,viewing the courtyard from the interior © Fernando Guerra FG+SG

▼俯瞰天井庭院,aerial top view of the patio © Fernando Guerra FG+SG

▼天井庭院中的垂直绿化墙面与休息空间,Vertical green wall and rest space in patio © Fernando Guerra FG+SG

项目的建筑设计方兼NACH联盟的发起者之一 —— KAAN Architecten事务所坚信:在一个法治的国家,法学作为公共事务,应该与人们的日常生活紧密结合。因此,这座高达50米的雄伟大楼最终以一种开放却又朴实无华的姿态呈现在大众眼前。建筑的底部楼层设有大面积的玻璃幕墙,将街道景观引入室内,同时也将法院内部展示给城市。围绕法庭设计的宽敞门厅每天可接待800到1000为来访者,例如:律师、记者、原被告、或是其他相关人员。巧妙的设计为室内创造出极佳的城市景观视野。中央大厅设有自动扶梯,扶梯旁是封闭的室外花园。花园的设置为法庭楼层引入充足的自然光线,使法庭通向一片空间和光线的海洋。

The architectural design by KAAN Architecten, one of the initiators of the consortium, was founded on the principle that in a state governed by the rule of law, jurisprudence is a public affair woven into the fabric of everyday life. The 50-metre-high building is open and unpretentious in nature. Large windows in the lower half of the building allow views from the street into the interior. The spaciously designed foyers around the courtrooms provide room for visitors (800 to 1000 per day), robed lawyers with their clients, reporters, defendants, and others. There is always a view of the city from the building itself. The central hall with escalators alongside an enclosed garden and floors of courtrooms opens into a sea of space and light.

▼入口大厅概览,overall of the entrance hall © Fernando Guerra FG+SG

▼大面积的玻璃幕墙引入了自然光线与城市景观视野, large glazed facade brings in natural light and views of the city © Fernando Guerra FG+SG

▼宽敞明亮的空间彰显出建筑的身份,Spacious and bright Spaces reveal the identity of the building © Fernando Guerra FG+SG

▼服务台,service counter © Fernando Guerra FG+SG

▼靠近庭院一侧的自动扶梯,The escalator near the courtyard © Fernando Guerra FG+SG

▼散落在整个法院中的信息咨询站,Information booths scattered throughout the courthouse © Fernando Guerra FG+SG

NACH集团是由Macquarie Capital(投资)、ABT(工程)、DVP(管理)、KAAN Architecten(建筑与室内设计)、Heijmans(总承包商)以及Facilicom(后期运营与维护)多个公司与事务所共同组成的。在本项目中,政府与NACH集团确立了公私合营伙伴关系(PPP),以监督法院大楼的融资和建设,并明确了由Heijmans与Facilicom负责的建筑后期维护、物业管理以及技术支持服务30年合同期限。服务涉及到的内容广泛而全面,例如:以健康生活为核心价值的法院内部餐厅;每天实时跟踪可用自习室与会议室等工作空间的信息化设备;通过数字技术进行监控与操作的建筑清洁系统等。

NACH is a consortium involving Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans and Facilicom. The government and NACH entered into a Public-Private Partnership (PPP) for this courthouse. The PPP oversaw the funding and construction of the building, and leads a 30-year commitment to maintenance and property management – or support services for the courthouse – to be undertaken by Heijmans and Facilicom. This consists of an ambitious variety of services: the in-house restaurant, which has healthy living as its core value; the facilities management, which keeps track of the available work spaces – in real-time on a daily basis – from study rooms to meetings rooms; the building’s cleaning needs, which are monitored digitally to directly follow use.

▼位于上部楼层的工作空间,Workspaces located on the upper floors © Fernando Guerra FG+SG

▼充足的会议与休闲空间,Adequate meeting and leisure space © Fernando Guerra FG+SG

▼极佳的城市景观视野,Great views of the city landscape © Fernando Guerra FG+SG

全面而周全的设计考虑使建筑兼具功能性与舒适性。作为一个大型司法综合体,它既需要将相互关联、共同运作的功能空间组织堆叠在一起,又需要保证各个空间之间的独立性,例如在建筑内部就需要为司法人员、被拘留者、游客设置不同的交通流线。建筑师,工程师,建筑物理专家,设施和安全(包括消防安全)顾问,承包商和供应商之间的密切合作,造就了这座实用且环保的建筑,它具有极高的灵活性与可持续发展性,几乎可以实现“碳中立”。坚固耐用的建筑材料,经过时间的洗礼会变得更加美丽优雅,为工作人员和游客营造出舒适又安心的环境氛围。

The new courthouse is an expression of comfortable functional architecture. The building’s plan is well thought out. It has assembled and stacked the spaces that need to operate together, and separated those that need to remain separate – such as the routes judges, detainees, and visitors take through the building. Close collaboration between architects, consultants for construction, building physics, installations and security (including fire safety), contractors and suppliers has produced a practical and environmentally friendly building, virtually energy neutral and future-proof by way of its extreme flexibility. Staff and visitors are treated to an inspiring, comfortable, and safe environment made with solid materials that will age beautifully.

▼独特的室内交通空间,Unique staircase © Fernando Guerra FG+SG

▼楼梯细部,details of the staircase © Fernando Guerra FG+SG

▼法庭概览,interior of the court © Fernando Guerra FG+SG

▼夜景,night view © Fernando Guerra FG+SG

▼总平面图,site plan © Consortium NACH

▼底层平面图,ground floor plan © Consortium NACH

▼二层平面图,1st floor plan © Consortium NACH

▼八层平面图,7th floor plan © Consortium NACH

▼立面图,elevations © Consortium NACH

▼剖面图,sections © Consortium NACH

▼构造详图,construction details © Consortium NACH

Location: Parnassusweg 280, Amsterdam, The Netherlands
Client: Rijksvastgoedbedrijf (Central Government Real Estate Agency)
Program: public square, foyer, 50 courtrooms, offices, lobby, restaurant, conference centre and library
Tender phase: October 2014 – February 2016
Design phase: May 2016 – December 2020
Construction phase: August 2017 – December 2020
GFA: 60.200 m2
Occupant capacity: approximately 1000 court employees + 200 chain partners employees
Total costs: 235 Million Euros (full DBFMO contract: design and construction costs + 30 years of management, maintenance and operation)
Main Contractor: Consortium NACH
Consortium NACH:
Macquarie Capital: investor
ABT: engineering
DVP: management
KAAN Architecten: architect and interior architect
Heijmans: general contractor
Facilicom: maintenance & operation
Consultants:
Structural engineering, geotechnics, building physics, MEP engineering, fire safety, acoustics, security: ABT, Velp
Parking: Wim van Vlierden
Landscape design: Simona Serafino Landscape Architect
Roof and roof safety design: Kiwa BDA, Rijswijk
Metal stud wall consultant: Saint-Gobain Gyproc, Vianen
Subcontractors and suppliers:
MEP: Heijmans, Rosmalen
Fire safety and security: Trigion, Schiedam
Steel structure and façade cladding: CSM Steel Structures, Hamont-Achel (B)
Façade: TGM, Asten
Natural stone: Kolen Natuursteen, Eindhoven
Internal doors and windows: Smits, Gemert
Internal doors: Staalkozijn, Winterswijk
Metal stud walls: Muller Afbouwgroep, Eindhoven
Ceilings and acoustics: Verwol Interior Systems, Delft/Opmeer
Climatized ceilings: Inteco, Boxtel
Partition wall systems: Maars Living Walls, Harderwijk
General furniture maker: Smeulders Interieurgroep, Nuenen
Courtroom furniture maker: Cowerk, Rotterdam
Project furniture supplier: Desque, Rotterdam
Leather wall finishing (courtrooms): Alphenberg Leather, Waalwijk
Lifts and escalators: Otis, Utrecht
Concrete work floors – upper floors: Red Betonbouw, Oud-Beijerland
Prefabricated concrete: Hoco Beton, Weert
Prefabricated concrete holding cells: Haitsma Beton, Kootstertille
Signage: De Vries Projekt Design, Eindhoven
Artists:
Public square artwork: Nicole Eisenman
Courtroom artworks: Femmy Otten
Courtyard artworks: Jesse Wine
Photo credit: Fernando Guerra FG+SG

More:KAAN Architecten。更多关于他们:KAAN Architecten on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment